Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MOKE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Moke

Periode

2005 - heden

Genre

alternative

Online

Officiële website

Moke

Moke is een op Britse leest geschoeide popband met leden uit de bands Supersub, Tröckener Kecks en Flemming.
Volledige biografie...

Bezetting

Eddy Steeneken   toetsinstrumenten
Felix Maginn   gitaar, zang
Marcin Felis   basgitaar
Rob Klerkx   drums
Robin Berlijn   gitaar

Overige muzikanten

Phillip Tilli   gitaar

Genoemd in de biografie van

2005   Flemming
2005   Supersub
2005   Tröckener Kecks
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Moke

Moke is een op Britse leest geschoeide popband met leden uit de bands Supersub, Tröckener Kecks en Flemming.

2005 - 2006

Moke wordt opgericht door Felix Maginn, zanger/gitarist uit Supersub. De bandnaam is een verbastering van Mokum, maar ook de naam van de Ierse oom van Maginn. De band bestaat verder uit gitarist Phillip Tilli (Tröckener Kecks), toetsenist Eddy Steeneken (Flemming), drummer Rob Klerkx (Supersub) en bassist Marcin Felis. Moke is bevriend met de Britse muzikant Paul Weller. Hij nodigt de band in december 2006 uit als voorprogramma tijdens twee van zijn optredens in The Forum te Londen.

Flemming Supersub Tröckener Kecks

2007

Moke Moke tekent in februari een platencontract bij PIAS waar in maart de eerste Single Last Chance verschijnt. Een interview en een optreden in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door zorgt voor veel naamsbekendheid. In maart, tijdens een editie van het festival London Calling in Paradiso, presenteert Moke het debuutalbum Shorland. Last Chance wordt in het voorjaar gebruikt tijdens alle NOS-uitzendingen van de Champions League. De videoclip bij de tweede single Here Comes The Summer komt in de zomer met grote regelmaat langs bij MTV. In juni 2007 ontvangt de band een Essent Award wat onder meer een optreden oplevert tijdens Lowlands in augustus. Hun optreden aldaar speelt zich af in een volle Indiatent. Moke wordt genomineerd voor een MTV Border Breaking Award en speelt op het MTV-podium tijdens de UITmarkt. De band speelt op het Voetballer Van Het Jaar Gala. Het optreden wordt rechtstreeks uitgezonden en bekeken door ruim anderhalf miljoen kijkers. De bandleden dragen in het najaar kleren van de kledinglijn K Karl Lagerfeld van de gelijknamige topcouturier. De derde single This Plan wordt gebruikt voor een commercial van Toyota.

2008

Moke maakt titelsong Heart Without A Home bij de speelfilm TBS (première: 24 januari) van Pieter Kuijpers. De regisseur is ook verantwoordelijk voor de videoclip bij het nummer. De hoofdrol in TBS wordt vertolkt door cabaretier Theo Maassen. Op vrijdag 30 mei staat Moke op Pinkpop. Ter gelegenheid van Pinkpop verschijnt een speciale festivaleditie van het debuutalbum Shorland met naast het studioalbum een dual disc met audio-opnamen van een optreden in Paradiso en remix door Don Diablo plus een dvd met naast videoclips ook live-opnamen tijdens Noorderslag. Moke tekent in oktober in Hamburg een licentiecontract met de Duitse vestiging van de platenmaatschappij Play It Again Sam (PIAS) om het succesvolle debuutalbum Shorland nu ook uit te brengen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op 2 oktober gaat in Eindhoven een Europese tournee van start als voorprogramma van Paul Weller met optredens in Nederland Duitsland, België, Oostenrijk, Italië en Spanje. De band doet daarnaast op 9 oktober ook nog een eigen show tijdens de muziekconferentie Popkomm in Berlijn en voorprogramma's voor de Britse band Keane in Berlijn, Keulen en München.

Theo Maassen

2009

Moke speelt in mei en juli een beperkt aantal akoestische shows waarbij de band is uitgedund tot het basistrio Felix Maginn, Phil Tilli en Eddy Steeneken aangevuld met strijkkwartet. Vanaf 1 juni gaat Moke de Brusselse ICP- studio's in om te werken aan de opvolger van Shorland. Moke en Junkie XL figuren gezamenlijk in een commercial voor het biermerk Grolsch. Als stunt geven beide acts in juli een optreden op een dakterras in het centrum van Amsterdam. Na het verschijnen van het tweede album The Long And Dangerous Sea doet Moke een uitgebreide clubtournee die op 16 september van start gaat in de nieuwe RABO-zaal van de Melkweg en de Stadsschouwburg te Amsterdam. Fotograaf Anton Corbijn maakt de hoesfoto en is betrokken als artwork director. Het hoesontwerp is van The Stone Twins. Rond het verschijnen van de tweede cd behaalt het debuutalbum Shorland met een verkoopaantal van 30.000 exemplaren de gouden status.

Junkie XL

2010

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april wordt Moke verkozen tot de Beste Artiest Rock. Paul Weller nodigt Moke voor de tweede keer uit om in mei de voorprogramma's van zijn Europese concerten te verzorgen in Brussel, Keulen en Parijs. In dezelfde maand is de band samen met het Metropole Orkest te zien op Pinkpop. Van de samenwerking verschijnt in het najaar ook een cd inclusief dvd.

Metropole Orkest

2011

Moke brengt in april de single Grace Of God uit ten behoeve van het project Wat Zou Ik Doen. Dit project wil het gedachtegoed van de voormalige politieke gevangenen uit de bezettingstijd overbrengen op de huidige generatie door middel van de uitgave van een cd en dvd met liedjes van diverse Nederlandse artiesten. De opbrengsten van de single gaan naar het Herinneringskamp Westerbork. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade brengt Moke eind april een bezoek aan Zimbabwe. De band is op een van de avonden headliner van het Harare International Festival Of The Arts (HIFA) dat van 26 april tot en met 1 mei plaatsvindt in de hoofdstad Harare. In de rol van 'ambassadeur van de vrijheid' reist Moke op 5 mei per helikopter langs de Bevrijdingsfestivals in Leeuwarden, Assen, Groningen en Zwolle. In Zwolle treedt de band op met het Metropole Orkest. Op 23 september gaat de drie maanden durende, 38 optredens tellende theatertournee Till Death Do Us Part van start. Op het programma staan liedjes over liefde en dood, vriendschap en verlies, zowel uit het eigen oeuvre als dat van Jacques Brel, Bruce Springsteen, Elvis en U2, gespeeld in een decor van film- en lichtbeelden en onder regie van Titus Tiel Groenestege (Orkater, NUHR, Wende).

2012

Moke tekent in februari een meerjarige platenovereenkomst met Cloud 9 Music. De band krijgt van het nieuwe label alle artistieke vrijheid en gaat met producer Gordon Groothedde de studio in voor opnamen van het derde album. Collider (september) is een gevarieerde plaat, waarbij Moke is afgestapt van de new wave-invloeden en zich ditmaal laat inspireren door onder meer Northen soul en David Bowie (de single Burning The Ground). Op de cd voegt de band voor het eerst achtergrondkoortjes toe.

Gordon Groothedde

2013

De iTunes-versie van de single Lessons To Learn (januari) bevat de nog niet eerder uitgebrachte bonustrack Perfect Day, een cover van Lou Reeds klassieker uit 1972.

2014 - 2015

Gitarist Phil Tilly besluit de band te verlaten. Robin Berlijn volgt hem op.

Discografie Moke

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Moke

Audio/Video Moke

Video Moke

Moke - Lessons To Learn (...
Moke - Lessons To Learn (Official Music Video)
Heart Without A Home
Heart Without A Home
This Plan
This Plan
MOKE - Switch
MOKE - Switch
Moke // Here Comes The Su...
Moke // Here Comes The Summer
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Heart Without A Home

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer