Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MOLA SYLLA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mola Sylla

Periode

1956 - heden

Genre

Afro-pop, componist, percussie, wereldmuziek, zang

Online

Website

Mola Sylla

Zanger, percussionist en componist uit Dakar, Senegal, gevestigd in Amsterdam. Sylla leert de muziek van de verschillende Senegalese bevolkingsgroepen zingen en spelen in Dakar. In Nederland maakt hij kennis met jazz en geïmproviseerde muziek, en met de muziek van andere nieuwe Nederlanders. Sindsdien speelt hij met wereldmuziek- en jazzmuzikanten in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

2004   Xam Xam
2005   Tarhana
2012   Harmen Fraanje

Biografie Mola Sylla

Zanger, percussionist en componist uit Dakar, Senegal, gevestigd in Amsterdam. Sylla leert de muziek van de verschillende Senegalese bevolkingsgroepen zingen en spelen in Dakar. In Nederland maakt hij kennis met jazz en geïmproviseerde muziek, en met de muziek van andere nieuwe Nederlanders. Sindsdien speelt hij met wereldmuziek- en jazzmuzikanten in de meest uiteenlopende combinaties, muziek met een min of meer vast stramien, maar meestal voor een belangrijk deel bestaande uit improvisaties.

In bezetting van

Project 2000   zang
Senemali   duimpiano, percussie, zang
Vershki da Koreshki   duimpiano, percussie, zang
Xam Xam   componist, zang

1956 - 1986

Mola Sylla wordt in 1956 geboren in Dakar, Senegal, waar hij ook opgroeit. Zolang als hij zich kan herinneren wil hij zingen en muziek maken, maar de familie waarin hij is geboren is niet die van de griots, de kaste van professionele zangers en muzikanten - volgens de traditionele opvattingen in Senegal, Mali en omringende landen, is alleen voor hen een muzikale carrière weggelegd. Hij kiest ervoor timmerman te worden; de vaardigheden die hij leert, gebruikt hij om een muziekinstrument te bouwen, een kist met de toetsen van een duimpiano. Mola Sylla leert zingen en spelen van een vriend die wel lid is van een griotfamilie. In de loop van de jaren wordt de scheiding tussen griot en niet-griot, tussen het wel of niet mogen musiceren, minder strikt. De wereldberoemde zangers Baaba Maal en Salif Keita, bijvoorbeeld, zijn evenmin griot. Toch durft Mola Sylla er pas midden jaren tachtig, na het overlijden van zijn vader, publiekelijk voor uit te komen dat hij muzikant is.

1987 - 1993

Met de groep Senemali, een verzameling Senegalese en Malinese muzikanten waarvan hij medeoprichter is, maakt Sylla in 1987 een Europese tour. Hij besluit in Nederland te blijven en vestigt zich in Amsterdam. Hij zet zijn oren wijd open voor alles wat hier te horen is, waaronder in het Bimhuis de muziek van internationale en Nederlandse jazzmusici en avant-garde improvisatoren. Hij maakt kennis met cellist Tristan Honsinger, die hem blijkt te kennen van een optreden met Senemali. Honsinger wijst hem op de wekelijkse jamsessies in het Bimhuis. Sylla zingt in de talen van verschillende Senegalese bevolkingsgroepen, waaronder Wolof (zijn moedertaal), Fulani en Mandinka (de taal van de griots), en speelt bijbehorende of geïmproviseerde begeleidingen op Afrikaanse trommels, duimpiano's en zelfgemaakte instrumenten. De Nederlandse muzikanten zijn onder de indruk van zijn stem en zijn muzikale kwaliteiten; zijn inbreng is even verrassend als vernieuwend. Het duurt niet lang of Sylla treedt her en der in Nederland op met Honsinger, met elektronicavirtuoos Richard Teitelbaum, of met klarinettist Daniele D'Agaro.

Senemali

1994 - 1998

In 1994 ontmoeten Sylla en de Russische pianist en accordeonist Alexei Levin elkaar, en samen met bassist Vladimir Volkov uit St.-Petersburg vormen zij Vershki da Koreshki, later ingekort tot VeDaKi. Het trio dient als basis voor een bezetting met gasten, onder wie bijvoorbeeld de Rus Sergey Starostin (stem, citer, fluiten) en de Indiase tabla-speler Sandip Bhattacharya. Hun muziek bestaat goeddeels uit vrije (groeps-)improvisaties op basis van dwingende Afrikaanse, Oost-Europese en Indiase beats. Met deze avontuurlijke, opzwepende mix van wereldmuziekstijlen en improvisatie oogst de band bewondering in binnen- en buitenland. Daarnaast speelt en zingt Sylla als gastmusicus mee op cd's van onder anderen Demis Roussos (Serenade, 1996), Saskia Laroo (Bodymusic, 1998) en het Volkov Trio (Much Better, 1998).

Saskia Laroo Vershki da Koreshki

1999 - 2000

Op uitnodiging van cellist Ernst Reijseger speelt Sylla twee opeenvolgende jaren tijdens het Moers Festival in Duitsland, in 1999 met Han Bennink, percussionist Steve Beresford, de cellisten Wilbert de Joode en Tristan Honsinger, rietblazers Michael Moore en Tobias Delius, pianist Cor Fuhler en bassist Joe Williamson. In 2000 maakt hij deel uit van Moondive III met onder anderen trombonist Ray Anderson, cellist Ernst Reijseger, tubaspeler Michel Godard en drummer Eddy Veldman. Het jaar daarop krijgt Sylla carte blanche voor een project dat hij Tukki doopt, wat in het Wolof 'op reis' betekent. Hij presenteert het als een muzikaal reisverslag van zijn eigen ontwikkeling; het orkest bestaat daarom uit muzikanten uit Senegal, Nederland, Rusland, Duitsland, Bulgarije en de VS: Mola Sylla (stem, duimpiano, drums), Elhadj Cissoko (kora), Afée PB Kassé (gitaar), Serigne M'Backe (percussie), Ernst Reijseger (cello), Alexei Levin (accordeon, piano), Wladimir Volkov (contrabas), Praful (saxofoons, fluit), Petar Doundakov (keyboards, sampler) en Clarence Becton (drums). De première vindt plaats in het Amsterdamse Bimhuis. Inmiddels speelt en zingt Sylla ook met gitarist Franky Douglas, en met trombonist Wolter Wierbos, en treedt hij in Noorwegen op als gast in een project van de Russische componist-pianist Misja Alperin van het Moscow Art Trio, met de vrouwen van het Bulgaarse zanggezelschap Bulgarian Voices.

2001 - 2004

Van meet af aan maakt Sylla deel uit van het sinds 2001 vanuit Utrecht opererende Global Village Orchestra. Het orkest telt tien muzikanten met acht verschillende nationaliteiten: Kamil Abbas uit Uighur (viool), Karim Eharruyen uit Marokko (ud), Steven Kamperman uit Nederland (rieten), Akos Laki uit Hongarije (klarinetten), Mark Alban Lotz uit Duitsland (fluiten), Afra Mussawisade uit Iran (percussie), Henk Spies uit Nederland (saxen), Mola Sylla, Behsat Üvez uit Turkije (zang, ud, saz, percussie) en Tjitze Vogel uit Nederland (contrabas). In 2002 volgen samenwerkingsverbanden met onder meer de Chris Hinze Combination en de Turks-Servisch-Nederlands-Afrikaanse groep Turqumstances: Mola Sylla, Sjahin During (percussie), Oğuz Büyükberber (rieten), Çağlayan Yıldız (gitaren, ud), Arnold Dooyeweerd (contrabas) en Ruben van Rompaey (drums). Sylla presenteert deze eerste eigen groep tijdens de ZomerJazzFietsTour van 2003. Het jaar erop staat hij daar met Ernst Reijseger en drummer-percussionist Serigne Gueye uit Senegal; hun muziek verschijnt op de cd Janna. In 2004 maakt Sylla deel uit van de ongebruikelijke combinatie van Tenore e Concordu de Orosei (traditionele vocale muziek uit Sardinië) met cellist Ernst Reijseger; de muziek dient als filmmuziek bij de documentaires The White Diamond (2004) en The Wild Blue Yonder (2005) van de Duitse cineast Werner Herzog. De muziek wordt verzameld op de cd Requiem For A Dying Planet.

Ernst Reijseger

2005 - 2009

In 2005 verschijnt de live-cd Xam Xam (Wolof voor 'begrijpen'), samengesteld uit twee concerten in 2004 in Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort, dat het project produceert. De teksten zijn gebaseerd op poëzie en proza van de voormalige president van Senegal, Léopold Sédar Senghor, zijn landgenoot David Diop en van Mola Sylla zelf, deels in het Wolof, deels in het Engels. De composities zijn van pianist-componist Thijs Borsten. De band bestaat naast Sylla uit Sylvia de Hartog (zang), Jeffrey Bruinsma (viool), Thijs Borsten (keyboards), Moussé Pathé Mbaye (percussie), Mark Haanstra (bas) en Arno van Nieuwenhuize (drums, percussie). In allerhande combinaties viert Sylla successen in binnen- en buitenland. In 2009 treedt hij met zijn Mola Sylla Band op tijdens het Global Village Festival in Nijmegen. Sylla tekent voor de composities en de band bestaat verder uit gitarist Mady Kouyaté, toetsenist Alexei Levin, bassist Bobby Jacobs, drummer Arno van Nieuwenhuize en percussionist Serigne Gueye. De Cubaanse pianist Omar Sosa brengt in 2009 de cd Afreecanos uit met Sylla, bassist Childo Tomas en drummer Julio Barreto. Zij brengen een bonte mix van Cubaanse, Afrikaanse en aanverwante stijlen.

2012 - 2013

Het trio Sylla, Ernst Reijseger en Harmen Fraanje musiceert als sinds 2008 met elkaar, maar gaat pas in 2012 de studio in voor een eerste album. Down Deep verschijnt in maart 2013 bij het Duitse label Winter & Winter. De cd bevat zeven eigen stukken, een compositie van Sylla samen met de Frans/Afrikaanse fluitist Malik Mezzadri en een bewerking uit de opera Tosca van Giacomo Puccini.

Harmen Fraanje

Discografie Mola Sylla

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mola Sylla

Audio/Video Mola Sylla

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer