Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MONTEZUMA'S REVENGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Montezuma's Revenge

Periode

1984 - 2008

Genre

a cappella/vocal groups

Online

Facebook
Officiële website

Montezuma's Revenge

Vocale popgroep uit Amsterdam, die de a cappella pop in Nederland introduceert.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Klooté   zang
Hans Cassa   zang
Robbert van Unnik   zang
Tom Schraven   zang
Bo Moelker   zang

Overige muzikanten

Tijs Krammer   zang
Rob Veldhuijsen   zang
Bart Keuskamp   zang
Ted Koninkx   zang
Kees Taat   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Montezuma's Revenge

Vocale popgroep uit Amsterdam, die de a cappella pop in Nederland introduceert.

1984

Montezuma's Revenge wordt opgericht door een zangleraar (Kees Taat) en vier van zijn pupillen (Paul Klooté, Bart Keuskamp, Maarten Mourik en Rob Veldhuijsen) Geïnspireerd door de Canadese Nylons, maakt de groep prettige a capellapop.

1986

Montezuma's Revenge Het vijftal wint het nationale Close Harmony Concours.

1987

De groep gaat op een succesvolle theatertoernee door Nederland. Het programma heet Volume I. Voor deze toer werken de heren samen met stage director Paul Vermeulen Windsant, een choreograaf en een setontwerper. Het kwintet ontvangt, middels de Pall Mall Exportprijs, erkenning uit vakkringen.

1989

Het debuutalbum verschijnt. De plaat is gevuld met covers van bekende hits (als The Lion Sleeps Tonight, Lady Marmelade en Best Of Both Worlds) en minder voor de hand liggende nummers van onder meer Randy Newman en Tom Waits. Op het internationale Star-Festival in Knokke slepen de heren twee hoofdprijzen - de persprijs en de juryprijs - in de wacht. In de herfst begint een tweede, uitgebreide toer, getiteld II, langs het theatercircuit. Het is een show met weinig opsmuk en veel beweging. Het accent is verlegt van doo-wop naar chanson, Schlager en eigen repetoire. De toer eindigt met optredens op het Voice-festival. Sound engineer Ton Damen komt in beeld en gaat een rol spelen in de sound van het vijftal.

1990

Het in eigen beheer uitgebrachte tweede album is een registratie van de theatertoer. Taat verlaat de groep en wordt vervangen door Hans Cassa. Halverwege het jaar gaat de groep twee weken naar New York. Zowel Variety als de New York Post looft de zangers. Ook gaat de groep voor het eerst naar Duitsland.

1991

In januari gaat de derde show, getiteld The Third Act, in première. Daarna volgt een uitgebreide toer door Nederland, België en Duitsland. De groep werkt voor het eerst samen met choreograaf Bart Stuyf.

1993

Aan het eind van het jaar gaat Blind Man's Dream van start. Het is een meer serieus programma met veel eigen werk. Het gelijknamige album verschijnt. Keuskamp verlaat de groep. Zijn plaats wordt ingenomen door Dennis Kivit. De groep maakt voor het eerst een geheel Duitse toer, waarbij Kivit vervangen wordt door Floris Nielen. Als het kwintet terug komt in Nederland, verlaat Cassa de groep. Andy Tjin komt erbij.

1995

De Kleinkunstpreis der Stadt Ravensburg gaat naar Montezuma's Revenge. In november gaat de vijfde theatertoer, De Omval, van start. De show loopt achttien maanden. Ook de Schwerter Kleinkunstpreis wordt binnengehaald. Jeffrey Zuhdy komt de groep versterken.

1996

De samenwerking met Stuyf wordt beeindigd.

1997

In maart gaat The Best Of Five in premiere. Het programma wordt geregiseerd door Shusaku Takeushi en bevat het beste van de laaste vijf theaterprogramma's. In juni treedt de groep vier weken aaneen op in Bar Jeder Vernunft in Berlijn.

1998

Montezuma's Revenge Het zevende, door Felix de Rooij geregiseerde, theaterprogramma is een feit. Ook het bijbehorende album heet In Pursuit Of Pleasure. Veldhuijsen stopt. Zijn plaats wordt ingenomen door Ted Koninkx.

1999

In Pursuit Of Pleasure loopt tot eind april. Het live-album Livepleasure verschijnt.

2000

Montezuma's Revenge oogst veel succes in Duitsland. Inmiddels hebben Floris Nielen en Andy Tjin de groep verlaten. De Duitser Kai Peterson en Hans Cassa (terug van weggeweest) zijn de vervangers. In november gaat de show Double Density in premiere. De regie is in handen van Felix de Rooij, de muzikale regie wordt verzorgd door Bob Zimmerman.

2001

Voormalige Montezuma-zanger Mourik brengt de solo-cd De Tuin uit. De band toert door het land met Double Density. Begin maart wordt Montezuma's Revenge bij het Nationaal Songfestival derde met het liedje Daniëlle (La Plus Belle). Vanaf juni neemt Sanne de Waart de bariton voor zijn rekening. Samen met Hans Cassa deed hij eerder achtergrondzang bij Robert Long. In september voegt voormalige conservatoriumstudent en tenor Tijs Krammer zich bij de groep.

Maarten Mourik

2002

Bert Oostendorp wordt in augustus de nieuwe tenor. Hij zong eerder in ondermeer de zanggroep DC7 en in de rockopera Tommy. In het seizoen 2002-2003 zingt hij samen met Hans Cassa, Sanne de Waard, Paul Klooté en Tijs Krammer in de show Montezuma’s Revenge Hits Again! De regie is in handen van voormalig bandlid en oprichter Maarten Mourik. Het programma bestaat geheel uit covers van ondermeer The Osmonds, Elvis Costello, Wham, All Saints en The Spice Girls. De gelijknamige cd is geproduceerd door Attie Bauw.

2003

In april staat de groep een hele maand in een grote circustent nabij de Rijksdag in Berlijn. Speciaal voor de gelegenheid zingt de groep een Duitse vertaling van het nummer Hotel. Enkele van de andere optredens in de zomer, aan het slot van het seizoen, zijn in Münster, Bregenz en Frankfurt (Duitsland) en voor het eerst in Frankrijk als slotact tijdens het festival Voix de Fête in Rouen. Na een korte zomerstop gaat het theaterseizoen weer van start in Hoorn met het vervolg van het programma Montezuma's Revenge Hits Again! Naast theateroptredens verzorgt de groep ook shows voor bedrijven, privé-feestjes en scholen. Naast shows in Nederland is de groep te zien in o.a. de Duitse plaatsen Oberhausen en Bremerhaven.

2004

Op 10 januari speelt Montezuma's Revenge voor de laatste keer in Nederland het programma Montezuma's Revenge Hits Again! De groep tourt nog wel met de show door Duitsland en Oostenrijk. De titel van de nieuwe concertserie is Pop Art met nieuwe regisseur Karel de Rooij (bekend als Mini van het duo Mini & Maxi) en nieuwe zanger Menno Stuifmeel, de vervanger van Tijs Krammer die na de zomer afscheid neemt van de groep.

2007 - 2008

In september 2007 maakt de groep bekend het na 23 jaar voor gezien te houden. 'We hebben besloten dat Montezuma's Revenge de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt,' verklaren de bandleden. Montezuma's Revenge geeft op 5 februari 2008 een afscheidsconcert in de Leidse Schouwburg. Paul Klooté verzorgt voice-overs en doet stemmen voor tekenfilms. Menno Stuifmeel is muziekleraar in Bergen op Zoom. Samen met Bert Oostendorp vormt hij het duo Kort Vokaal waarmee ze onder meer workshops geven op scholen. Oostendorp is werkzaam als groepsleider voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Sanne de Waard runt een hotel in Amsterdam. Hans Cassa geeft les aan het conservatorium in Rotterdam en maakt vertalingen voor tekenfilms.

2011 - 2012

Hoewel de heren in 2007 hun afscheid aankondigden, komen ze in 2011 toch weer terug. Met bekende hits en nieuw materiaal touren zij met Montezuma’s Revenge Strikes Back weer langs de Nederlandse theaters. De samenstelling van de groep bestaat uit oudgedienden Paul Klooté, Hans Cassa en Menno Stuifmeel, aangevuld met nieuwe aanwinsten Tom Schraven en Robbert van Unnik. In de show zijn liedjes verwerkt van onder anderen Sting (Fragile), Stevie Wonder ( I Wish), Adele (Rolling In The Deep) en Caro Emerald (Stuck).

2013

De Nederlandse tournee met de avondvullende show Run gaat op 20 september van start in Woerden. Op de Facebook-pagina van de groep is te lezen dat Menno Stuifmeel is vervangen door Bo Moelker.

Discografie Montezuma's Revenge

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Montezuma's Revenge

Audio/Video Montezuma's Revenge

Video Montezuma's Revenge

Montezuma's Revenge - RUN
Montezuma's Revenge - RUN
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Montezuma's Revenge - RUN

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer