Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MORZELPRONK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Morzelpronk

Periode

1982 - heden

Genre

avant-garde, instrumentaal, rock

Online

Officiële website

Morzelpronk

Instrumentaal `gitaar-collectief' onder aanvoering van punk-producer en gitarist Dolf Planteijdt. De Amsterdamse band plaatst zichzelf in een traditie die loopt van The Ventures, via King Crimson in de jaren zeventig, tot Sonic Youth.
Volledige biografie...

Bezetting

Richard Heijerman   drums
Dolf Planteijdt   gitaar
Marieke Verdonk   gitaar
Thijs Vermeulen   basgitaar
Joost Buis   lapsteel, trombone

Overige muzikanten

Gerard Bouwmeester   drums
Barend   drums
Aad Hollander   drums
Mathijs Houwink   basgitaar
Alan Purves   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Dolf Planteijdt
1984   B.G.K.
1984   The Ex
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Morzelpronk

Instrumentaal `gitaar-collectief' onder aanvoering van punk-producer en gitarist Dolf Planteijdt. De Amsterdamse band plaatst zichzelf in een traditie die loopt van The Ventures, via King Crimson in de jaren zeventig, tot Sonic Youth.

1972 - 1979

Vanaf het begin van de jaren zeventig houdt Planteijdt zich onledig met instrumentale muziek. Eerst met Het Pandorra Ensemble, een jazzy kwartet waarin onder meer zijn broer Wouter Planteijdt (Sjako!), Gertjan Blom en Wilfred Snellens figureren. In 1978 verschijnt naast een Pandorra-album ook de LP Voor Mekaar van de Nederlandstalige band Door Mekaar.

Door Mekaar Het Pandorra Ensemble Sjako!

1980

Planteijdt verleent zijn medewerking aan de tweede single van Drukwerk. Van Door Mekaar verschijnt de laatste LP De Rest.

Door Mekaar Drukwerk

1981

Het Pandorra Ensemble en Door Mekaar krijgen een vervolg met Het Oorlogspad. Onder anderen met Hans Witteveen, de latere bassist van Drukwerk.

Het Oorlogspad

1982

Onder invloed van de talrijke punkbands die Planteijdt vanaf 1979 produceert in zijn studio (Joke's) Koeienverhuurbedrijf, slaat hij met de oprichting van Morzelpronk een meer directe muzikale weg in: minder jazz, meer volksmuziek en pop. De bandnaam ontleent Planteijdt aan een tekst van de anarchistische volksdichter Willem van Iependaal over een gepensioneerde hoer die haar morzelpronk (nepjuwelen) naar de Bank van Lening brengt.

1984

In augustus komt de eerste single uit. Van surf tot tango, het viertal speelt alles in een eigen onnavolgbare stijl. Met zijn surfdeuntjes toont de band zich verwant aan de New Yorkse Raybeats. Maar de band is veelzijdiger dan deze kunstzinnige zonen van The Surfaris. Mathijs Houwink (later naar de hardcore punkband B.G.K.) speelt bas op het single-debuut. Hij vormt samen met Planteijdt de vaste kern van Morzelpronk. Alleen gedurende de hoogtijdagen van B.G.K. laat hij gedurende twee jaar verstek gaan.

B.G.K.

1985 - 1990

Een belangrijk deel van de discografie wordt bepaald door benefiet verzamelelpees waaraan Morzelpronk meewerkt. Bijvoorbeeld voor de stakende Britse mijnwerkers, voor het gekraakte pakhuis Emma of tegen apartheid. De band is een exponent van de typisch Nederlandse aan de kraakbeweging gelieerde muziekstroming. Aardig is dat Planteijdt met zijn muziek en zijn bijdrage aan het undergroundtijdschrift Gramschap de kloof dicht tussen de opstandige jeugd-stijl uit de jaren zestig en die van de punks en krakers. De producer van onder andere The Ex, The Nitwitz en het Italiaanse Negazione noemt oud-provo, vriend en dichter Nico van Apeldoorn als belangrijke ideologische invloed.

Nico van Apeldoorn The Ex The Nitwitz

1991

Gedurende de laatste jaren van haar bestaan is de groep met drie CD's het meest productief. Het officiële debuut-album Tirade wordt in Paradiso gepresenteerd. De CD is verpakt in een LP-hoes. De complexe melodieën van de instrumentaaltjes brengen sommige recensenten er toe om de muziek te omschrijven als jazzrock. Dit tot ergernis van Planteijdt. 'Jazz-rock is dode muziek die alleen maar goed is als begeleiding van televisiedocumentaires', zegt hij tegen een journalist van Het Haarlems Dagblad. De Morzelpronker staat zich voor op de veelheid van stijlen die hij in zijn muziek opneemt: `Van smartlappen en Maurice Ravel tot het gitaarspel van George Harrison.' Een constante in het bandgeluid zijn de meerstemmige solo's, de mesjokke gitaarduels tussen Dolf Planteijdt en zijn broer Wouter of gitariste Marieke Verdonk.

1992

Morzelpronk De gelegenheidsformatie Morzelpronk Fortress doet aan het eind van het jaar een korte tournee door Nederland. Naast de Morzelpronkkern en drummer Aad Hollander (Zowiso) wordt de groep aangevuld met o.a. Wouter Planteijdt en bassist Thijs Vermeulen (Sjako!), zijn broer Jan Vermeulen (Vokslovak, Haarlemse Harmonie Kapel) op gitaar en gitarist Lukas Simonis (Dull Schicksal). Elk optreden wordt vastgelegd op DAT. Uiteindelijk belandt de opname gemaakt in Paradiso (27 december) een jaar later op de cd Not 'light', no House.

Dull Schicksal Haarlemse Harmonie Kapel Sjako! Vokslovak Zowiso

1994

Na het uitkomen van de CD Duende verruilt Verdonk Morzelpronk voor Kong en houdt de groep op te bestaan. Bassist Mathijs Houwink sluit zich aan bij de Oost-Knollendamse muziekkgroep De Kift. Dolf speelt basgitaar in Trespassers W en gaat door met zijn werk als producer, onder andere voor Dull Schicksal en De Kift. Aad Hollander verhuist naar Zurich in Zwitserland en speelt daar in Trio From Hell.

Aad Hollander Trio From Hell De Kift Dull Schicksal Kong Trespassers W

1998

In het theaterseizoen 1997/98 treedt Planteijdt samen met o.a. leden van Dull Schicksal op met Chelsea Girl, een theaterproductie gebaseerd op het leven van zangeres Nico waarvoor hij de muziek heeft gecomponeerd. De muziek verschijnt ook op cd.

Dull Schicksal

1999

Planteijdt pakt de draad weer op met een geheel nieuwe bezetting. De groep is op het Haarlem Jazzstad-festival te horen met naast Planteijdt bassist Thijs Vermeulen van Sjako!, drummer Alan Purves (een bekendheid in de geimproviseerde muziek) en tenorsaxofonist Roland Brunt van De Dijk in de gelederen.

Alan Purves Roland Brunt Sjako! Thijs Vermeulen

2000

Morzelpronk treedt op met de dansgroep Blok En Steel. Het programma heet X-fragments en de band bestaat nu uit Alan Purves, Thijs Vermeulen, Roland Brunt en natuurlijk Dolf Planteijdt.

2001

Om de muziek van X-Fragments vast te leggen organiseert Morzelpronk een optreden in Paradiso. Tijdens de opnamesessie doen maar liefst 34 muzikanten mee in verschillende bezettingen. De opnamen belanden op het album Kl'ompenzorro waarop naast Morzelpronk (aangevuld met o.a. oudbandleden Mathijs Houwink, Maarten Veldhuis en Marieke Verdonk) ook bijdragen zijn te horen van ondermeer Han Bennink en Terrie Ex en leden van De Kift. Verdonk komt tijdelijk terug in de groep. In oktober maakt Morzelpronk een kleine tournee door Europa die eindigt op het Big Ear Festival in Budapest. Van dit optreden komt in beperkte oplage een DVD uit. Roland Brunt wordt vervangen door Joost Buis.

De Kift Han Bennink & Terrie Ex

2002

Dolf Planteijdt werkt fulltime met beeldend kunstenaar en perfomer Peter Zegveld en theatermuziekgroep De Kift. Activiteiten rondom Morzelpronk staan daarom op een laag pitje. De muzikant speelt wel veel akoestische gitaar en ontdekt het plezier, het nut en de waarde van de zangstem. Samen met broer Wouter Planteijdt richt hij de Ds. Walcott Medicine Show op om repertoire van The Band mee uit te voeren. Dolf verzorgt de techniek van de tienmansformatie en Wouter is bandleider.

2003

Veel groepen die vroeger hebben opgenomen in Planteijdts Koeienverhuurbedrijf willen die opnamen opnieuw uitbrengen. Dolf Planteijdt haalt de banden uit zijn archief en houdt zich bezig met de reparatie. Hij reist naar Bethesda (Wales), Oslo en Istanbul om opnames te maken met de Britse zanger Nick Hobbs. De samenwerking resulteert in twee cd’s: In Our Bedroom en Emanuel Vigeland.

2004

Dolf en Wouter Planteijdt vormen samen met Dionys Breukers (toetsen en samples) The Plenty Bros. Een uitnodiging door het Big Ear Festival in Budapest in mei geldt als de officiële start van dit project.

2012

Morzelpronk is speciale gast voor aanvang van het optreden van de Canadese band NoMeansNo op 15 november in Het Patronaat te Haarlem.

Discografie Morzelpronk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Morzelpronk

Audio/Video Morzelpronk

Video Morzelpronk

1992 - MORZELPRONK
1992 - MORZELPRONK
Fake 5 - MORZELPRONK
Fake 5 - MORZELPRONK
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
1992 - MORZELPRONK

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer