Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MR. POLSKA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

20-07-1989 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap, State Award - Rookie of the year, Xite O.D. Award

Online

Facebook
Officiële website

Mr. Polska

Mr. Polska is een rapper geboren in Polen maar vanaf zijn derde opgegroeid in Nederland. Zijn Poolse afkomst komt regelmatig terug in zijn raps. Zijn vaste producer is Boaz van de Beatz. Samen zitten ze bij het collectief Nouveau Riche.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2011   Sjaak
2012   Yellow Claw

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

22-10-21, 50 Jaar Effenaar, Eindhoven

Biografie Mr. Polska

Mr. Polska is een rapper geboren in Polen maar vanaf zijn derde opgegroeid in Nederland. Zijn Poolse afkomst komt regelmatig terug in zijn raps. Zijn vaste producer is Boaz van de Beatz. Samen zitten ze bij het collectief Nouveau Riche.

In bezetting van

Nouveau Riche   rap

1989 - 2010

Mr. Polska wordt geboren in Torun, Polen. Op zijn derde verhuist hij met zijn moeder naar Utrecht. Hij krijgt de achternaam van zijn Nederlandse stiefvader en heet vanaf dan Dominik Wlodzimierz Groot. Hij groeit op in beide culturen en zegt daarover “Ik snap beide culturen, maar diep in mijn hart voel ik mij het meest Pools.” Tijdens zijn puberteit op de Herman Brood Academie in Utrecht ontmoet de rapper de beginnende producer Boaz van de Beatz. Het klikt, de harde beats van Boaz en de lollige raps van Mr. Polska blijken een goede combinatie. Als MC Polski brengt hij zijn eerste raps uit in eigen beheer. De track Kapoole Mashien wordt opgepikt. Mr. Polska rapt met dik accent over clichés die over Polen de ronde doen zoals brakke tweedehands auto’s en te veel drank. In 2008 start Boaz het label Nouveau Riche, Mr. Polska wordt een van zijn rappers. Losse tracks worden gepubliceerd op het internet al dan niet met een bijbehorende videoclip. In 2010 doet Mr. Polska mee aan de Grote Prijs Van Nederland, deze wint hij niet maar wel de Rookie Of The Year Award van State Magazine.

Boaz van de Beatz Nouveau Riche

2011

Mr. Polska in 2011 Mr. Polska weet een flinke schare fans op te bouwen, vooral via Twitter. Wanneer hij niet wordt uitgenodigd voor de TMF-Awards roept hij zijn fans op om hem te retweeten met de hashtag #polskaoptmfawards. Het wordt meer dan 1000 keer geretweet en Mr. Polska mag er naar toe. De rapper brengt de Boswachter EP uit. Op het nummer Berghuis zingt hij “Ik koop een wasmachine voor mijn moeder, laat me sparen voor een huis op een berg." Dit statement kenmerkt zijn stijl. De clichés over Polen op de hak nemen maar ook de trotse Poolse harde werkers-mentaliteit uitdragen. De videoclip bij het nummer Gustav krijgt de State-Award voor beste videoclip. De stichting Polonus reikt hem de prijs ‘Pool van het jaar’ uit, die met de verkiezing de positieve inbreng van de Poolse gemeenschap in Nederland aan het licht wil brengen. Ondertussen werkt Mr. Polska met zijn Nouveau Riche-crew aan zijn eerste echte album en doen zij een succesvolle clubtour.

2012

Wanneer zijn album Waardevolle Gezelligheid bijna uitkomt, start de PVV van Geert Wilders het Meldpunt Overlast Oost-Europeanen. In de volksmond Meldpunt Polen. Mr. Polska komt met een tegenreactie. Hij begint het Meldpunt Waardevolle Gezelligheid, waar mensen hun positieve ervaringen met Polen kunnen delen. Op zijn eerste echte album is Mr. Polska niet alleen te horen als grappige en feestende Pool maar zijn er ook wat meer serieuze nummers te horen. Naast werken met de vaste crew van Nouveau Riche gaat Mr. Polska ook samenwerken met Yellow Claw. Het grappige nummer Krokobil wordt een zomerhit.

Yellow Claw

2013

In 2013 komt Mr. Polska met de track Vlammen (Totally Summer Anthem), een feestnummer met invloeden uit de jaren '90 house. Zijn feest-imago kan hij uitbuiten. In de zomer van 2013 wordt hij het gezicht van GoGoTours, een reisorganisatie voor jongerenvakanties.

2014

In maart wint de rapper een Xite-Award in de categorie 'best male'.

Discografie Mr. Polska

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mr. Polska

Audio/Video Mr. Polska

Video Mr. Polska

Mr. Polska - Vlammen (Tot...
Mr. Polska - Vlammen (Totally Summer Anthem) (prod. Boaz v/d Beatz)
Mr.Polska - Berghuis (Pro...
Mr.Polska - Berghuis (Prod. By Boaz v/d Beatz)
Mr. Polska & Boaz v/d Bea...
Mr. Polska & Boaz v/d Beatz - Vinger op de Klitter
Mr. Polska & Boaz v/d Bea...
Mr. Polska & Boaz v/d Beatz - Hausa Wausa
Mr.Polska - Gustav
Mr.Polska - Gustav
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mr.Polska - Gustav

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer