Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NATIONALE REISOPERA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

nationale reisopera

Periode

1993 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, opera, operette

Online

Officiële website

Nationale Reisopera

De Nationale Reisopera is het enige Nederlandse operagezelschap dat héél Nederland bestrijkt. Het verzorgt jaarlijks op een hoog niveau en met een hedendaagse benadering vier tot zes operaproducties in de grote Nederlandse schouwburgen. Voor de programmering wordt geput uit het complete operarepertoire, inclusief minder vaak gespeelde en nieuwe werken van ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1985   Christiaan Kuyvenhoven
2002   Thomas Oliemans
2007   Karin Strobos
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nationale Reisopera

De Nationale Reisopera is het enige Nederlandse operagezelschap dat héél Nederland bestrijkt. Het verzorgt jaarlijks op een hoog niveau en met een hedendaagse benadering vier tot zes operaproducties in de grote Nederlandse schouwburgen. Voor de programmering wordt geput uit het complete operarepertoire, inclusief minder vaak gespeelde en nieuwe werken van veelal Nederlandse componisten. Bijna jaarlijks verschijnt een Nederlandse première op het programma. Het gezelschap is er daarnaast op gericht een breed publiek aan te trekken en te interesseren voor muziektheater. Tevens biedt het jong (Nederlands) talent, van zangers tot dirigenten en regisseurs, een podium en de kans zich te ontwikkelen.

1993

De Nationale Reisopera wordt opgericht, volgend op de opheffing van Opera Forum, het reizend opera- en operettegezelschap uit Enschede, opgericht in de jaren vijftig.

1994

De Nationale Reisopera begint aan het eerste seizoen met regisseur Jan Bouws als artistiek adviseur. Korte tijd later neemt Louwrens Langevoort als intendant het roer over. Het gezelschap profileert zich in dit eerste seizoen met toegankelijke producties van onder meer Leonard Bernstein en Antonin Dvorák.

1995

Dirigent Ed Spanjaard debuteert bij de Nationale Reisopera met 'Faust' van Charles Gounod. Het gezelschap brengt ook zijn eerste Nederlandse première: 'L'arbore di Diana' (1787) van Vicente Martín y Soler.

Ed Spanjaard

1996

Dit seizoen staan acht producties gepland. Het toont welke kant de Nationale Reisopera op wil met bekende, onbekende en hedendaagse producties van Guiseppe Verdi, Vicente Martín y Soler en Peter Schat. Voor één productie wordt samenwerking met theaterman George Tabori gezocht. Zijn double bill van 'Erwartung' van Arnold Schönberg (1909) en 'Hertog Blauwbaards burcht' (1911) van Béla Bartók zijn een succes.

Peter Schat

1997

De Nationale Reisopera zet dit seizoen met enkele grote en succesvolle producties de ingeslagen weg voort. Het gezelschap brengt met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Valery Gergiev 'Salome' (1905) van Richard Strauss met regisseur Willy Decker. Dit in het kader van het Gergiev Festival 1997. 'Kát'a Kabanová' van Leoš Janáček (regie Erik Vos) en 'Le Grand Macabre' van György Ligeti, de laatste in een Nederlandse première met het Asko|Schönberg Ensemble en Reinbert de Leeuw volgen. Uitzonderlijk hoogtepunt is de productie van 'Parsifal' (1882) van Richard Wagner, onder leiding van de jonge dirigent Lawrence Renes. Publiek en pers zijn zeer enthousiast.

Lawrence Renes

1999

Met het Combattimento Consort en Jan Willem de Vriend brengt de Nationale Reisopera 'L'Orfeo' van Claudio Monteverdi in Koninklijk Theater Carré. Erik Vos regisseert en Johannette Zomer zingt Euridice. De Nederlandse première van 'Tri Sestri' (1998) van Peter Eötvös met het Radio Symfonie Orkest is een succes. In dit seizoen worden maar liefst tien verschilende producties gemaakt.

Combattimento Consort Amsterdam Jan Willem de Vriend Johannette Zomer

2000 - 2001

Guus Mostart treedt aan als intendant van de Nationale Reisopera. Het gezelschap brengt zijn eerste wereldpremière: 'Creon' van de in 1999 overleden componist Huub Kerstens, in het nieuwe Rabotheater van Hengelo.

Huub Kerstens

2003

In het kader van het 10-jarig bestaan brengt de Nationale Reisopera in eigen beheer een boek uit: 'De tijd wordt hier tot ruimte'. Het fotoboek geeft een impressie van alle producties uit de afgelopen jaren en maakt de balans op: "... veel meer mensen [komen] naar moeilijkere stukken." (Guus Mostart). Een hoogtepunt is dit seizoen de samen met het Onafhankelijk Toneel vervaardigde productie van 'Platée' (1745) van Jean-Philippe Rameau.

2004

Het gezelschap brengt de Nederlandse première van 'Der Prinz von Homburg' (1991) van Hans Werner Henze. Hoogtepunten dit seizoen zijn de productie van 'Peter Grimes' (1945) van Benjamin Britten in een regie van Monique Wagemakers en 'The Rake's Progress' (1951) van Igor Stravinsky in de wereldberoemde decors van David Hockney. De staatssecretaris voor cultuur geeft de Nationale Reisopera de opdracht om jaarlijks één operette of lichte opera te programmeren.

2007

De Nationale Reisopera brengt de grootste productie tot nu toe: 'Boris Godoenov' van Modest Moessorgski in de oerversie uit 1869. Vasily Petrenko dirigeert.

2008

Het gezelschap brengt de wereldpremière van 'Snow White' (2007), een 'tragische operette' van Micha Hamel. Later in het jaar verzorgt de Nationale Reisopera met succes de opening van het nieuwe Muziekkwartier in Enschede met de wereldpremière van 'Hôtel de Pékin' (2008) van Willem Jeths.

Micha Hamel Willem Jeths

2009

Dit seizoen start het gezelschap een groots project: de uitvoering van 'De Ring des Nibelungen' van Richard Wagner met dirigent Ed Spanjaard. Over een periode van vier jaar worden de vier delen uitgevoerd. Uitzonderlijk is de keuze om er niet mee op reis te gaan: alle voorstellingen worden gespeeld in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede.

2010

Precies 10 jaar na de vuurwerkramp die de stad Enschede op 13 mei 2000 getroffen heeft gaat de in opdracht van de gemeente geschreven opera 'Wake' van Klaas de Vries in première. Met de stadsopera 'Maak', een productie voor en door inwoners van Enschede, herdenkt de Nationale Reisopera ook in november de vuurwerkramp.

Klaas de Vries

2011

De Nationale Reisopera brengt de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach voor het eerst geënsceneerd, samen met de Holland Baroque Society. Guus Mostart zal aan het eind van 2012 zijn taken als intendant beeindigen. De staatssecretaris van cultuur kondigt aan de subsidie voor de Nationale Reisopera per 2013 met 60 % te verlagen. Het gezelschap moet worden omgevormd tot een productiekern.

2014

De Nationale Reisopera gaat sinds 17 februari verder onder de naam De Nederlandse Reisopera. De verandering komt voort uit de fusie tussen DNO (De Nederlandse Opera), Het Nationale Ballet en Het Muziektheater in januari 2013. Deze drie instanties gaan samen verder als Nationale Opera & Ballet.

Discografie Nationale Reisopera

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nationale Reisopera

Audio/Video Nationale Reisopera

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer