Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NOORD NEDERLANDS ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

noord nederlands orkest

Periode

1989 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest is het grootste regionale symfonieorkest. Het orkest heeft als standplaats Groningen en speelt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het orkest werkt samen met andere culturele instellingen en organiseert elk jaar een festival rond een prominente hedendaagse componist. Veel aandacht schenkt het Noord Nederlands Orkest ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1993   Irene Maessen
1996   Henk Meutgeert
1996   Viktor Liberman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest is het grootste regionale symfonieorkest. Het orkest heeft als standplaats Groningen en speelt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het orkest werkt samen met andere culturele instellingen en organiseert elk jaar een festival rond een prominente hedendaagse componist. Veel aandacht schenkt het Noord Nederlands Orkest aan regionale componisten en het weet een breder en ook jonger publiek aan zich te binden met cross-over concerten met jazz en popmuziek .

1989 - 1992

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) ontstaat uit de fusie van het Frysk Orkest met het Noordelijk Filharmonisch Orkest, opgelegd door minister Brinkman. Het is de eerste jaren vooral bezig een eenheid te worden.

1997 - 1999

Viktor Liberman promoveert van vaste gastdirigent (sinds 1995) tot chef-dirigent als opvolger van Hans Drewanz.

Viktor Liberman

2000

Hoboïst Marcel Mandos wordt benoemd tot programmeur. Hij wil "ondubbelzinnig kleur bekennen in een kleurloos maaiveld". Dit betekent een keerpunt voor het Noord Nederlands Orkest. Samen met stichting Prime organiseert het orkest een jaarlijks festival rondom een hedendaagse componist.

2005 - 2007

Het Noord Nederlands Orkest wordt genomineerd voor de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties. Michel Tabachnik treedt aan als chefdirigent en onder zijn leiding gaat het orkest op tournee naar Parijs met concerten in Salle Pleyel en het Cité de la Musique.

2008 - 2009

Dit seizoen is er ruime aandacht voor de componist Cornelis Dopper met onder andere de première van zijn verloren gewaande 'Requiem' uit 1935. Het orkest speelt op het Festival Sagra Musicale Umbra in Perugia.

2010

In mei neemt het Noord Nederlands Orkest afscheid van chefdirigent Michel Tabachnik die nog wel een aantal weken per jaar terug zal komen als 'honorary' dirigent. In oktober is componist en gitarist Steve Vai de hoofdpersoon van het componistenfestival.

2011

De Engelse dirigent Stefan Asbury is met ingang van het seizoen 2011/2012 benoemd tot de nieuwe chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest. In september vindt het jaarlijkse crossover programma plaats. Het NNO vraagt Tom Trapp om 28 liedjes van The Beatles te arrangeren voor een symfonisch orkest en daarmee op theatertournee. De vocalen worden verzorgd door Marcel en Jim de Groot en Chris Zegers.

Chris Zegers Jim de Groot Marcel de Groot

2012

Het Noord Nederlands Orkest stamt in kaarsrechte lijn af van het Orchest der Vereeniging ‘De Harmonie’, opgericht in 1862. Het orkest is daarmee het oudste symfonieorkest van Nederland en viert dit 150-jarig jubileum met verschillende concerten en een jubileumboek. 'Het ontstaan van het NNO, 150 jaar symfonieorkest’ is geschreven door Jan Minderhoud en Heinz Wallisch. In november doet het orkest met dirigent Gregory Charette een korte tournee met het jubileumconcert Soldaat Van Oranje: Het Concert. Angela Groothuizen, Charly Luske, Joost Marsman en Janneke Brakels zijn de solisten en de arrangementen zijn van Tom Trapp.

Angela Groothuizen Charly Luske

2013

In januari vindt in de Oosterpoort te Groningen de Nederlandse première plaats van Koyaanisqatsi van de Amerikaanse minimal componist Philip Glass. Glass heeft zijn muziek bij de gelijknamige cultfilm van regisseur Godfrey Reggio in opdracht van het Los Angeles Philharmonic Orchestra bewerkt voor orkest, The Philip Glass Ensemble en koor. Het NNO voert het werk op 22 januari uit onder leiding van Michael Riesman, met het ensemble van Glass en het Estonian Philharmonic Chamber Choir. Omdat de componist als gevolg van de verplaatsing van de wereldpremière van zijn nieuwe opera The Perfect American in Madrid verblijft, wordt zijn partij uitgevoerd door Nelson Padgett. Philip Glass speelt wel mee tijdens de uitvoering op 23 januari. Hare Majesteit Koningin Beatrix woont vrijdagavond 15 maart ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Noord Nederlands Orkest (NNO) een jubileumconcert bij in De Oosterpoort in Groningen.

Discografie Noord Nederlands Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Noord Nederlands Orkest

Audio/Video Noord Nederlands Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer