Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OLAV BASOSKI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Olav Basoski

Periode

1968 - heden

Genre

club, DJ, draaitafels, elektronica, producer, sampler, techno, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Pancake, Sil

Olav Basoski

Amsterdamse dj/producer en remixer, die opgroeit in het discotijdperk van de late jaren '70 en geïnspireerd wordt door de radioprogramma's van mixpionier Ben Liebrand. Na het horen van Inner City's kraker Big Fun in 1989 ontwikkelt hij als producer zijn eigen housestijl en wordt daar internationaal succesvol mee. Hij maakt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, elektronica, producer, sampler, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1975   Dj Zki
2000   Praful
2001   Fedde le Grand
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Olav Basoski

Amsterdamse dj/producer en remixer, die opgroeit in het discotijdperk van de late jaren '70 en geïnspireerd wordt door de radioprogramma's van mixpionier Ben Liebrand. Na het horen van Inner City's kraker Big Fun in 1989 ontwikkelt hij als producer zijn eigen housestijl en wordt daar internationaal succesvol mee. Hij maakt platen onder zijn eigen naam en onder pseudoniemen als Sil en Pancake.

In bezetting van

Dj Zki   producer

1986

De op 14 oktober 1968 in Haarlem geboren Amsterdammer Olav Basoski (afstammeling van een Poolse soldaat uit het leger van Napoleon) groeit op in een muzikale familie. Zijn ouders bespelen beiden diverse muziekinstrumenten en zijn broer studeert viool en piano op de Koninklijke Academie te Den Haag. Zelf krijgt Olav ook piano- en vioolles. Hij begint met dj'en op zijn achttiende, voornamelijk disco van de late jaren '80, in clubs en discotheken te Haarlem en Amsterdam.

1987 - 1996

Nadat hij met een voorschot van zijn ouders elektronische apparatuur heeft aangeschaft, bekwaamt hij zich tevens in het produceren, hetgeen een hele rits plaatreleases via Rhythm Records tot gevolg heeft. In eerste instantie wordt een aantal producties op touw gezet met onder meer DJ Zki. Bij Rhythm wordt hij later door eigenaar Peter Duijkersloot gekoppeld aan dj Erick E. Als duo maken ze tal van producties voor het speciaal voor hen opgerichte Rhythm sublabel WORK.

Dj Zki

1997

De eerste releases onder zijn eigen naam verschijnen, eerst Moscow Street Rock, gevolgd door de eerste twee Samplitude 12"es.

1998 - 1999

Vooral de Samplitude serie blijkt een groot succes. De nummers 3, 4 en 5 verschijnen en er komt veel vraag naar Olav Basoski-remixen.

2000

Met zijn productie Opium Scumbagz slaat hij een nieuwe weg in. De sterk Latin-getinte productie, met zang van Basoski's vriendin, blijkt dat jaar een groot succes op de dansvloeren in Engeland, Duitsland en Ibiza. Het brengt hem in contact met het Duitse dancelabel Superstar, dat hem in 2002 tekent voor vier 12"es.

2001

Olav Basoski Het jaar begint met een dj-tour door Canada. Al snel volgen veel optredens in Engeland, Ibiza en opnieuw een uitgebreide serie in Canada. Zijn serie Samplitude 12"es voor WORK/Rhythm sluit hij af met Volume 10.

2002

Dit jaar staat voornamelijk in het teken van de continuïteit voor Olav. Zijn serie Samplitude 12"es zet hij voort bij het Duitse dancelabel Superstar met deel 11, terwijl ook deel 12 nog dat jaar uitkomt. De planning van zijn debuutalbum - na al die jaren - is in volle gang. Samenwerking hiervoor met ondermeer Roger Sanchez staan op het schema.

2003

In september introduceert Olav Basoski zijn radioprogramma, clubavond en platenlabel Rootz. Het radioprogramma is onderdeel van ID&T Radio en het label is een co-productie met Alex Romano en Silverius.

2005

De single Waterman behaalt de hitparade.

2006

De EP Proper Tunes op Rootz Record, met vocalen van MC Spyder, belandt op de eerste plaats van de officiële Dutch Dance Charts. De DJ gaat is weer veel op reis en te horen met zijn sets in Polen (juni, juli, augustus, oktober, november en december), de Filippijnen, Litouwen en de Oekraïne (augustus) en Oostenrijk (november). Hij geeft ook acte de presence tijdens het Amsterdam Dance Event. Basoski wordt uitgenodigd voor een set tijdens Monster Massive in Los Angeles op 28 oktober, maar hij krijgt geen visum voor de Verenigde Staten. In de herfst experimenteert de producer in zijn studio met een nieuw aangeschafte synthesizer. De organische basgeluiden sluiten aan bij de electro-rage in deze periode.

2007

De eerste single van Basoski in 2007 is Nu Generation Oldskool Muggas 1 samen met Romano op Rootz Records. In het voorjaar is de DJ onder meer te zien in Oslo (maart) en Brighton (mei). Overige optredens in 2007 zijn in de Verenigde Arabische Emiraten en Noorwegen (februari), Canada (maart), Duitsland (april), Polen (februari en mei), Rusland (mei en juni), Estland (juli), Tsjechië (mei, juli en november) en Slowakije (juli). In Nederland staat de DJ onder meer op Dance Valley. Basoski start zijn eigen label Surplus met daarop muziek die meer richting electro gaat. Ook op de EP Nu Generation Oldskool Muggas 3 levert de producer een bijdrage. Op de plaat staan verder tracks van nieuwe talenten Niel'C en Jazzy Bronze.

2008

Naast DJ-sets op (privé)feesten draait de DJ in ook in onder meer Malmö, Zweden (augustus) en Polen (tijdens Creamfields in augustus).

Discografie Olav Basoski

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Olav Basoski

Audio/Video Olav Basoski

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer