Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ONE TRACK CHARLIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

One Track Charlie

Periode

1988 - 1989

Genre

funk, Grote Prijs van Nederland, pop

One Track Charlie

Achtkoppig Rotterdams showorkest dat met swingende muziek, danspasjes en opvallende kledij in 1988 de Grote Prijs van Nederland wint. Het repertoire bevat invloeden van Prince, Was (Not Was) en Chaka Khan. De band is geen lang leven beschoren, maar levert wel muzikanten op die later solo en in andere bands ...
Volledige biografie...

Bezetting

Cynthia Vliegenthart   toetsinstrumenten
Ludwig Smith   componist, zang
Jeroen van Iterson   toetsinstrumenten
Sander Donkers   gitaar
Dick Degener   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1985   Mo
1986   Eveline & The Groove Movement
1988   Jeroen van Iterson
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie One Track Charlie

Achtkoppig Rotterdams showorkest dat met swingende muziek, danspasjes en opvallende kledij in 1988 de Grote Prijs van Nederland wint. Het repertoire bevat invloeden van Prince, Was (Not Was) en Chaka Khan. De band is geen lang leven beschoren, maar levert wel muzikanten op die later solo en in andere bands bekendheid krijgen.

1988

One Track Charlie heeft nog geen naam en geen repertoire als de groep zich inschrijft voor de Grote Prijs van Nederland. Met hulp van een computer en een viersporenrecorder worden snel vier liedjes op een demo gezet die klaar zijn op de laatste dag van de inschrijftermijn. Tot verbazing van de bandleden zelf winnen ze met gemak de voorronde in Het Paard te Den Haag en de halve finale in het Noorderligt te Tilburg. In december winnen ze in Paradiso de finale van het popconcours en laten ze de groepen Ramjets, I Travel, Racho de Bano, New Moon en Garfield achter zich. De jury (die onder meer bestaat uit Jip Golsteijn van de Telegraaf en zangeres Angela Groothuizen) prijst de 'aanstekelijke muziek' en de 'professionele aanpak' van de muzikanten, waarvan er enkele studeren aan het Rotterdams Conservatorium.

Angela Groothuizen

1989

One Track Charlie Het gewonnen bedrag van 5000 gulden besteedt de groep aan instrumenten. Tijdens de twee gratis studiodagen wordt slechts één nummer opgenomen. In een Londense studio's van MTV maakt de groep binnen een paar uur een videoclip. Contacten met platenmaatschappijen verlopen moeizaam en er ontstaan spanningen tussen de bandleden. Na de publiciteit en enkele goedbetaalde optredens valt de band uit elkaar. Drumster Eveline Carels speelt onder meer in Candy Dulfer's Funky Stuff en richt haar eigen band Eveline & The Groove Movement op. Toetsenist Jeroen van Iterson speelt met o.a. Total Touch en Kane en heeft een eigen rubriek in het muziekblad Music Maker. Sander Donkers (zoon van VPRO-radiomaker Jan Donkers) maakt deel uit van Herman & Ik (een voorloper van Acda & De Munnik) en wordt journalist bij Vrij Nederland en Het Parool. Vocalisten Ludwig Smith en John Helder zingen in de funkband Gung Ho.

Candy Dulfer Eveline & The Groove Movement Gung Ho Herman & Ik Kane Total Touch

1996

Sander Donkers schrijft op 14 september in een paginalang artikel in Het Parool over het kortstondige avontuur van One Track Charlie. Zijn conclusie: “Die Grote Prijs, dat moesten we echt maar helemaal nooit meer doen”.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's One Track Charlie

Audio/Video One Track Charlie

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer