Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ORLANDO VOORN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Orlando Voorn

Periode

1984 - heden

Genre

DJ, house, producer, techno, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Basic Bastard, Boy, Defence, Designer Loops, Dope Dog, Fix, Format, Frequency, Galaxy, Ghetto Brothers, Infinity, Limited Edition, Maniaxx Traxx, OBGB, Tank, The Nighttripper, The Stalker, Top Billin', Ultra, Urban Nature, Wax

Orlando Voorn

De Amsterdammer Orlando Voorn, ook wel het wonderkind van de Nederlandse house- en technoscene genoemd, is een van Neerlands creatiefste house-producers, die van alle markten thuis is en onder steeds wisselende projectnamen van zich doet spreken, waarvan Format, Frequency, The Living Room en The Nighttripper de bekendste zijn.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1987   Joris Voorn
1999   Flamman & Abraxas
2005   DJ Dimitri
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Orlando Voorn

De Amsterdammer Orlando Voorn, ook wel het wonderkind van de Nederlandse house- en technoscene genoemd, is een van Neerlands creatiefste house-producers, die van alle markten thuis is en onder steeds wisselende projectnamen van zich doet spreken, waarvan Format, Frequency, The Living Room en The Nighttripper de bekendste zijn.

1984 - 1987

Orlando Voorn begint vanuit de hiphop als DJ. Hij wordt twee keer Nederlands kampioen scratchen en wordt zelfs derde bij de wereldkampioenschappen van DMC te Londen.

1988 - 1994

Voorn debuteert met de hiphop-act Fixomatic in 1988, een jaar later gevolgd door zijn hardcore-project Frequency en bestookt sindsdien het danscircuit met tal van 12-inches onder steeds wisselende projectnamen, telkens met een andere invalshoek. Met Limited Edition maakt hij ambient discosoul-achtige house, terwijl Format meer richting Detroit-techno gaat. Aan ieder project geeft hij zijn eigen draai, zodat hij niet aan een richting vastzit. Om er voor te zorgen dat er geen Orlando Voorn-overkill ontstaat brengt hij platen onder verschillende pseudoniemen uit. Voorn werkt samen met de Amerikaan Blake Baxter onder de titel Ghetto Brothers (Pumpin' Bass Manouvres en Muzik EP). Tevens wordt zijn single Dope Computer uitgebracht op het Amerikaanse KMS-label van Kevin Saunderson van Inner City. Ook onder de pseudoniemen Format, The Nighttripper en Frequency brengt hij enkele 12-inches uit, waarvan de EP's van de laatste op het Amerikaanse Lower East Side-label verschijnen.Van Wax verschijnt de Sun Drums EP en van Format # 3 op het ESP-label van Boudisque. Op het eigen Nightvision-label verschijnen verscheidene house-projecten, onder andere The Living Room en Defence. Daarnaast verschijnt,onder het pseudoniem Top Billin', een hiphop plaat.

1995 - 1996

Onder de pseudoniemen Dope Dog, Fix, Maniaxx Traxx, Ultra en Infinity verschijnt er werk van Voorn. Op de overzichts-compilatie Night Vision komen alle projecten van Voorn aan bod. Het album laat goed horen hoe veelzijdig Voorn is.

1997

Voorn richt zijn eigen platenlabel Slamdunk op, waarop hij te horen is onder het pseudoniem The Stalker.

1998

De compilatie Orlando Voorn Introduces verschijnt met daarop tracks van The Stalker, Boy, Galaxy en Fix. Daarnaast zijn er op de cd ook nog tracks te vinden van het M-Track-label van het Amsterdamse Mazzo. De pers is lovend over Voorn's cd The Riderman, die hij onder het pseudoniem The Stalker uitbrengt. Op het album is er geen plaats meer voor techno maar meer voor hiphop. Voorn keert terug naar zijn roots.

1999

Bij het nieuw opgerichte Boudisque Records verschijnt de cd Redeye, een plaat met zowel luistermuziek als dansmuziek. Naast zeer dansbare jungleritmes is er ook plaats voor ragga en techno.

2003

Orlando Voorn woont in Detroit. Hij voegt zich bij het Submerge management van Mike Banks (Underground Resistance) en start zijn eigen label Ignitor. In Amerika worden twee van zijn platen die hij onder de naam Fix maakte opnieuw uitgebracht: Flash en de opvolger Igniter 2.

2005

Dit jaar maakt Orlando Voorn onder meer een remix van het nummer Time Problem van Alice D In Wonderland (Eric Nouhan & Dimitri). De remix is te vinden op het album The Best Of Eric Nouhan & Dimitri : Careful Delight (Loveland Recordings).

DJ Dimitri

2006

Orlando Voorn brengt dit jaar diverse platen uit waaronder Pimp The Princess/Meltdown (een split-EP met Ritzi Lee) en drie EP's onder de titel Triangle Treasures.

2007

Het album Orlando Voorn, A Retrospectieve is vanaf de zomer alleen als download verkrijgbaar. De plaat bevat eerdere uitgaven onder de namen Frequency en Fix aangevuld met de nog niet eerdere uitgegeven tracks Boomerang en Still. Eind juli verschijnt een EP onder de naam Basic Bastard. Voorn werkt aan een nieuw album dat voor begin 2008 gepland staat op het label Big & Dirty.

2009

Voorn brengt de 12” Yes We Can! uit naar aanleiding van de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama. De plaat bevat stemsamples van Obama. De EP Power Of Beauty bevat bijdragen van Blake Baxter.

2010 - 2011

Orlando Voorn brengt eind 2010 zijn twee Nighttripper-klassiekers Tone Exploitation en Phuture opnieuw uit, beide platen verschijnen zowel op vinyl als digitale download op het Nederlandse technolabel Underground Liberation van DJ/producer Ritzi Lee. Begin 2011 verschijnt ook een dubbele 12” met remixen van beide EP’s door Ken Ishii, Suburban Knight, Ritzi Lee, Ben Sims, Planetary Assault Systems en DJ T-1000.

2012 - 2013

Op het gevarieerde album Divine Intervention (2013), uitgebracht door Subwax Excursions, wisselt de producer funky techno af met ambient tracks en ritmische soundscapes. Het jazzy Find A Way bevat een sample van Martin Luther King. Pastor Tim, Jackie D en vocalist Mike Anderson leveren gastbijdragen.

Discografie Orlando Voorn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Orlando Voorn

Audio/Video Orlando Voorn

Video Orlando Voorn

Orlando Voorn- For Compos...
Orlando Voorn- For Composers
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Orlando Voorn- For Composers

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer