Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OSCAR BENTON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Oscar Benton in 2011

Periode

03-02-1949 - 08-11-2020

Genre

blues

Pseudoniemen

Oscar Benton Blues Band, The Blue Eyed Blues Band

Oscar Benton

Haarlemse blueszanger en gitarist die eind jaren 60 en begin jaren 70 enkele nationale successen kent en in 1981 plots een wereldhit te pakken heeft.
Volledige biografie...

Bezetting

Ferdinand van Eis   gitaar, zang
Peter van Kouteren   basgitaar
Herman Soeverein   drums
Han Van Dam   achtergrondzang, piano
Gerard van Doorn   basgitaar

Overige muzikanten

Johnny Laporte   gitaar
Jan Willem Sligting   basgitaar
Rob van Donselaar   piano
Ruud Brink   saxofoon
Aad Hooft   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1970   Boudewijn de Groot
1971   Blue Planet
1974   Barrelhouse
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Oscar Benton

Haarlemse blueszanger en gitarist die eind jaren 60 en begin jaren 70 enkele nationale successen kent en in 1981 plots een wereldhit te pakken heeft.

1967

Na zijn studie mandoline en viool aan het conservatorium richt Oscar Benton in Haarlem de Oscar Benton Blues Band op. De meeste leden van het eerste uur gaan schuil achter artiestennamen: Oscar Benton (= Ferdinand van Eis, 3 februari 1949), Tanny Lent (= Herman Soeverein), Hank 'Jay' Hawkins (= Peter van Kouteren).

1968

In augustus behaalt de band de tweede plaats op het Loosdrecht Jazzfestival waarna bij Decca het eerste album Feel So Good uitkomt.

1969

The Blues Is Gonna Wreck My Life, geproduceerd door Tony Vos, is de titel van de tweede plaat. Het album plaatst Oscar Benton Blues Band in de blanke blues golf die vanuit Engeland de wereld omspoelt.

Tony Vos

1970

Begin 1970 bestaat de groep naast Oscar Benton en Hans van Dam inmiddels uit Gus Laporte (bas), John Laporte (gitaar), Jan-Willem Sligting (basgitaar) en Art Bausch (drums - ex-Blue Planet).

Blue Planet

1971

De lp Benton '71 verschijnt. De complete begeleidingsgroep van Oscar Benton stapt op en richt in 1974 Barrelhouse op.

Barrelhouse

1972

Het nieuwe jaar begint goed wanneer Oscar Benton, samen met Monica (Verschoor) een kleine hit scoort met All I Ever Need Is You. Later dit jaar heeft het duo succes met Everybody's Telling Me. Uit Bintangs rekruteert Oscar Benton zijn nieuwe Blues Band: Rob van Donselaar (piano), Rob ten Bokum (gitaar) en Aad Hooft (drums), aangevuld door Henno van Donselaar (bas, ex-Karin Kent en Tony Sherman). Terwijl voor Benton's nieuwe platenlabel de lp Draggin' Around uitkomt (nog opgenomen met de oude bandleden en Ruud Brink op saxofoon), brengt Decca de compilatie The Best Of The Oscar Benton Blues Band uit.

Bintangs

1973

Als soloartiest brengt Oscar Benton de single Bensonhurt Blues uit. Het zal echter pas in 1981 een hit worden.

1974

Oscar Benton heeft solo inmiddels meer succes dan te midden van zijn Blues Band, getuige een positie in de tipparade van Roll On Sweet Mississippi, terwijl van de Oscar Benton Blues Band inmiddels geen platen meer uitkomen.

1975

Oscar Benton (alias Billy Boy Bishop) neemt samen met ex-Bintangs leden Jan Wijte en Aad Hooft onder de naam The Blue Eyed Blues Band de lp Blue Eyed Baby op. Paul Price en Pete Sniper verlenen gastbijdragen.

1981 - 1986

Bensonhurst Blues wordt gebruikt als titeltrack voor de speelfilm La Peau d'un Flic met Alain Delon. Het levert Oscar Benton een wereldhit op. Benton brengt met producer Jean Kluger een reeks singles uit waaronder Saint Louis Blues, Not The Same Dreams Anymore en If You Go Away.

1987

Rini Roukema (ex-Rob Hoeke, ex-Blues Connection, ex-Cripple Circus) en Gerard Van Doorn (beter bekend als Gé Carlsberg, ex-Carlsberg, ex-Ratata, ex-Wild Romance) worden respectievelijk drummer en bassist van de Oscar Benton Blues Band.

Carlsberg Rob Hoeke

1988 - 1995

In deze periode verschijnen ondermeer de albums Live! (onder de naam Oscar Benton Blues Band op het label Universe) en Best Part Of My Life. Begin jaren negentig bestaat de band naast Benton uit Willem van der Schoof (piano, orgel, zang), Gerard van Doorn a.k.a. Gé Carlsberg (bas, zang), Jos van den Dries (drums) en Vincent Hiemstra (gitaar, zang).

Carlsberg

1996

Het liedje Ze Is Zoals Jij wordt gebruikt in een reclamespotje voor een koffiemerk.

2003

In maart vervangt Bob Haakma (ex-Double Shuffle, ex-Cripple Circus) gitarist Bert Claasen. Het album Home komt uit bij Universal. De plaat bevat ondermeer bewerkingen van nummers van B.B. King, Iggy Pop (het titelnummer) en Albert Collins en How Could I Forget, een compositie van en met Harry Rijnbergen van de Ro-d-ys.

2004

In het najaar bestaat de band rondom Oscar Benton uit Haakma, Gé Carlsberg en Rinie Roukema.

2006 - 2010

Na een val van de trap ligt de zanger wekenlang in coma. Hij houdt er een ernstige hersenbeschadiging aan over. Aan zijn carrière lijkt een einde te zijn gekomen. In 2010 laat de zanger zich overhalen voor een optreden. Hij speelt 14 november een korte set in Nozem en de Non (het voormalige Donkey Shot) te Heemskerk, begeleid door gitaristen Guus en Johnny Laporte, pianist Han van Dam (Barrelhouse), drummer Art Bausch en bassist Gerard van Doorn. Rondom het optreden doet Twelve Bar Blues Band twee optredens van een uur.

Twelve Bar Blues Band

2011

Oscar Benton in 2011 Een registratie van het afscheidsconcert in Heemskerk in november 2010 komt in april uit op cd en dvd. Op 9 april wordt Benton, na Harry Muskee van Cuby + Blizzards, opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame, een initiatief van de Dutch Blues Foundation. 17 oktober reist de blueszanger naar Parijs waar hij het nummer Bensonhurst Blues uitvoert in het Franse televisieprogramma Les Années Bonheur. De uitzending is prime time op 5 november op de zender France 2.

2012

Oscar Benton keert opnieuw met zijn Blues Band terug op het podium. Tijdens het festival Haarlem Jazz & More staat hij 18 augustus op de Grote Markt in Haarlem.

2018 - 2020

De zanger werkt aan een muzikale comeback. Hij brengt twee nieuwe albums uit en voor 2021 staat een tournee gepland. Maar op 8 november 2020 overlijdt hij op 71-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

2021

Filmmaker Roel van Dalen blijkt de periode van de comeback vast te hebben gelegd. De documentaire 'Oscar Benton - I'm Back' wordt 23 februari door de NTR uitgezonden. Ook verschijnt het boek 'De zeven levens van Oscar Benton' geschreven door muziekjournalist Peter Bruyn.

Discografie Oscar Benton

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Oscar Benton

Audio/Video Oscar Benton

Video Oscar Benton

Oscar Benton-Bensonhurst ...
Oscar Benton-Bensonhurst Blues
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Oscar Benton-Bensonhurst Blues

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer