Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PAOLO GIACOMETTI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

paolo giacometti

Periode

1970 - heden

Genre

harmonium, klassiek, piano

Online

Officiële website

Paolo Giacometti

Paolo Giacometti is actief als solopianist en begeleider. Hij speelt zowel op authentieke als moderne instrumenten. Zijn opnames van Gioacchino Rossini en Robert Schumann worden zeer goed ontvangen door de pers: ze tonen een fijngevoelig pianist met humor. Paolo Giacometti speelt in alle grote zalen waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

harmonium, piano

Biografie Paolo Giacometti

Paolo Giacometti is actief als solopianist en begeleider. Hij speelt zowel op authentieke als moderne instrumenten. Zijn opnames van Gioacchino Rossini en Robert Schumann worden zeer goed ontvangen door de pers: ze tonen een fijngevoelig pianist met humor. Paolo Giacometti speelt in alle grote zalen waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, Wigmore Hall in Londen, Théâtre de Châtelet in Parijs en het Seoul Arts Centre in Zuid-Korea. Hij speelt met bekende orkesten onder leiding van gevestigde dirigenten als Frans Brüggen, Kenneth Montgomery, Laurent Petitgirard, Michael Tilkin en Jaap van Zweden. Zijn liefde voor de kamermuziek resulteert in de samenwerking met musici als Pieter Wispelwey, Gordan Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen, Bart Schneemann en Emmy Verhey. Giacometti geeft masterclasses in Nederland en Europa.

1970 - 1992

Paolo Giacometti is in 1970 geboren in Milaan, Italië, maar groeit op in Nederland. Hij studeert piano bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. De Hongaarse pianist György Sebök is een belangrijke bron van inspiratie en heeft grote invloed op zijn muzikale vorming. In 1987 wint Giacometti het Steinway Concours Nederland en in 1990 ontvangt hij de Parke-Davis Förderpreis. Op het Internationale Brahms Concours in Hamburg in 1992 behaalt hij de 2e prijs.

1995

Giacometti studeert cum laude af. Hij speelt zijn debuut in het Concertgebouw van Amsterdam in de serie Jonge Nederlanders en hij wint het Postbank Sweelinck Concours.

1997

Paolo Giacometti brengt met cellist Pieter Wispelwey zijn eerste cd uit voor Channel Classics met daarop onder andere de 'Sonate in a klein' van Franz Schubert. Een langdurige samenwerking is het gevolg.

Pieter Wispelwey

1998

Paolo Giacometti legt als eerste pianist het complete oeuvre voor piano van Gioacchino Rossini op cd vast. Dit project zal een aantal jaren in beslag nemen.

2001

Giacometti wordt docent piano aan het Utrechts Conservatorium. Hij ontvangt een Edison Klassiek voor het derde deel van de complete pianowerken van Rossini. Over zijn opname met werken van Schumann schrijft Pianowereld: "…de luisteraar buitelt met hem mee, het ene moment verzeild rakend in een heftige woedeuitbarsting, om het volgende moment zo geraakt te worden door melancholie dat je je vertwijfeld afvraagt of het slechts een cd-opname is." En het Tijdschrift Oude Muziek: "… hij volgt met superieure empathie de grillig opeenvolgende stemmingswisselingen. […] een wonderschone cd."

2002

Over de opname van de pianoconcerten van Antonín Dvorák en Robert Schumann schrijft Pianowereld: "Paolo bewijst hiermee weer zijn grote talent door een wat romantische, maar vooral stralende en pittige uitvoering van Schumanns pianoconcert, zonder bombastisch pianistisch vertoon."

2005

Paolo Giacometti maakt een tournee door Groot Brittannië met Orkest van het Oosten onder leiding van Jaap van Zweden met het 1e en 3e pianoconcert van Ludwig van Beethoven.

2007

Giacometti sluit zijn Rossini-project af. "The music is ravishingly performed […] It's wonderful to see Rossini's piano music getting so much attention, and no one has done more than Giacometti to win it the high regard it surely deserves." (Classics Today, 2007)

2010

In september wordt Paolo Giacometti benoemd als pianodocent aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

2012

Tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Oman heeft de Radio Kamer Filharmonie met Paolo Giacometti als solist op 11 januari een concert gegeven in het Al Alam Paleis in aanwezigheid van de Sultan.

Discografie Paolo Giacometti

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Paolo Giacometti

Audio/Video Paolo Giacometti

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer