Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PERSONNEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Personnel

Periode

1983 - heden

Genre

country rock

Personnel

Voordat Ad Vanderveen en Philip Kroonenberg onder de naam Personnel een samenwerkingsverband aangaan, speelt Hagenees Kroonenberg in een aantal bands. Hij is actief in de begeleidingsband van het bluesduo Indiscrimination. Met de Freelance Band maakt hij in de jaren tachtig twee albums die niet bepaald op eclatante verkoopcijfers kunnen bogen.
Volledige biografie...

Bezetting

Ad Vanderveen   gitaar, zang
Philip Kroonenberg   gitaar, zang

Overige muzikanten

Ed Simpson Baikie   basgitaar
Anthony Del Monte Lyon   drums
Willem Visser   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1986   Freelance Band
1992   Bmaster
1993   Ad Vanderveen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Personnel

Voordat Ad Vanderveen en Philip Kroonenberg onder de naam Personnel een samenwerkingsverband aangaan, speelt Hagenees Kroonenberg in een aantal bands. Hij is actief in de begeleidingsband van het bluesduo Indiscrimination. Met de Freelance Band maakt hij in de jaren tachtig twee albums die niet bepaald op eclatante verkoopcijfers kunnen bogen. Vanderveen schrijft al sinds zijn jeugd liedjes en speelt in een country-achtige band.

1983

Personnel debuteert met het album On Strike.

1986

Bij Philips verschijnt de single Born To Wonder. Het album Off The Record wordt uitgebracht onder de naam Ad Vanderveen & Personnel. De plaat is voor het grootse gedeelte live opgenomen en bevat slechts twee studionummers.

1990

Personnel Het Album Only, waarop de groep een mix laat horen van roots- en countryrock, verschijnt op Polydor. De plaat is live in Zwitserland opgenomen en verkoopt zo'n drieduizend exemplaren. De band bestaat verder uit bassist Willem Visser en drummer Anthony Del Monte Lyon. De Britse violist Jim Morrison maakt niet permanent deel uit van Personnel.

1992

Continuing Stories wordt opgenomen met producer Bill Halverson, bekend van werk met onder meer Crosby Stills & Nash. Vanderveen en Kroonenberg worden onder anderen bijgestaan door tex-mex-accordeonist Flaco Jimenez, gitarist Al Kooper (o.a. Stones, Hendrix en Tubes) en steelgitarist Al Perkins (o.a. Manassas, Flying Burrito Brothers). Het in Nashville opgenomen album is een sterke rootsplaat met country, rock, blues en folk. Goede kritieken en enige airplay resulteren niet in een door het muziekblad Oor verwachte internationale doorbraak. Een illusie armer gaat het duo, mede vanwege muzikale meningsverschillen, uit elkaar.

1993

De twee musici zitten echter niet stil. Ze zullen zich in de komende jaren ontpoppen tot vooraanstaande singer/songwriters in Nederland. De cd Travel Light van Vanderveen bevat muzikale Rock City Radio-columns voor een 3FM-radioprogramma.

1994

In een OOR-recensie van het overwegend akoestische Sooner Or Later ziet Vanderveen zich geplaatst in een rijtje met de gevestigde singer/songwriters Bob Dylan, Neil Young, Jim Croce en James Taylor. Vanderveen treedt solo op, maar heeft ook een band om zich heen verzameld. Daarin spelen naast Vanderveen Bart de Klerk (gitaar, zang), Werner Cornand (bas, zang) en Anthony Delmonte-Lyon (drums).

1995

Kroonenberg debuteert solo met Natural Causes. Op dit album wordt de 'rootsy' singer-songwriter bijgestaan door drummer Louis Debij, ex Doe Maar-bassist Jan Hendriks, gitarist Bart-Jan Baartmans (Bengels) en multi-instrumentalist Rens van der Zalm. De pers spreekt van 'een sfeervolle trip door Amerikaanse getinte rootsmuziek. Folk, country, bluesgrass, caribbean blues; Kroonenbergs stem en prachtige gitaarspel lijken er voor geschapen.' Kroonenberg etaleert zich als de Nederlandse variant op J.J.Cale en wordt ook in verband gebracht met Mink de Ville, John Hiatt en Hans Theessink. Op de cd Brandnew Everytime van Vanderveen is de Amerikaanse singer/songwriter David Olney te horen.

BJ Baartmans Jan Hendriks Louis Debij Rens van der Zalm

1997

Vanderveen komt met Wonders Of The World. Op deze cd staat een update van Water Under The Bridge, het klasse-nummer van Personnel. Het album vindt zijn apotheose in een lange elektrische versie van Neil Youngs klassieker Cortez The Killer.

1998

Neil Young speelt ook een rol in een ander project van Vanderveen. De Nederlandse singer/songwriter opereert de laatste jaren als een folkie die her en der zijn zelfgeschreven nummers brengt. Maar hij wil ook nog wel eens met een band uitpakken. Op Ad Vanderveen & The O'Neils belijdt Vanderveen zijn grote liefde voor de Canadese singer/songwriter. Het startpunt voor dit album ligt in een initiatief van de Nederlandse Neil Young-fanclub die Vanderveen vraagt om enkele nummers van hun gezamenlijke held te vertolken op een fanclubdag. Kroonenberg maakt het zonnige vakantiegevoelens oproepende Grounded. Het album bevat calypso en rootsy muziek. Als referentie dient o.a. J.J. Cale.

Ad Vanderveen & The O'Neils

Discografie Personnel

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Personnel

Audio/Video Personnel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer