Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PETER DIJKSTRA (3)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1978 - heden

Genre

dirigent, klassiek

Online

Officiële website

Peter Dijkstra (3)

"Ik hou van natuurlijkheid en helderheid. Al dirigerend probeer ik dat over te brengen met mijn expressiefste gebaren. Soms denk ik: wat sta ik toch te maaien met mijn armen..." Aan het woord is dirigent Peter Dijkstra.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Genoemd in de biografie van

1999   The Gents
2005   Maarten Engeltjes

Biografie Peter Dijkstra (3)

"Ik hou van natuurlijkheid en helderheid. Al dirigerend probeer ik dat over te brengen met mijn expressiefste gebaren. Soms denk ik: wat sta ik toch te maaien met mijn armen..." Aan het woord is dirigent Peter Dijkstra.

1978 - 1996

Peter Dijkstra wordt in 1978 in Roden geboren. Zijn zangcarrière vangt aan in het Roder Jongenskoor, opgericht door zijn vader Bouwe Dijkstra in 1985. Vaders belangrijkste doel is een jongenskoor te vormen naar Engels voorbeeld, met als repertoire de Engelse koormuziek. Peter Dijkstra gaat koordirectie en solozang studeren aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm. Alle studies worden summa cum laude en met onderscheidingen afgesloten. Masterclasses volgt hij bij verschillende dirigenten zoals o.a. de Est Tonu Kaljuste en de Zweed Eric Ericson.

1997 - 2001

Dijkstra is dirigent van het Leiderdorps Kamerkoor, een functie die hij tot 2004 zal vervullen. Ook is hij dirigent van The Gents, een mannenkoor wat hij in 1999 opricht. Met deze Gents maakt Peter Dijkstra concertreizen naar o.a. Japan, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië en wint zo verschillende prijzen op internationale festivals.

The Gents

2002

Peter Dijkstra ontvangt de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten.

2003

Dijkstra wint de eerste prijs op de Eric Ericson Competitie 2003 in Stockholm. Deze overwinning markeert het begin van zijn internationale carrière als koordirigent.

2004 - 2006

Meerdere koren krijgt Peter Dijkstra onder zijn hoede, zoals het Utrechts Kamerkoor Venus, het Zweeds Radiokoor en vanaf 2005 het Nederlands Kamerkoor, het Chor des Bayerischen Rundfunks München en het vocaal ensemble MUSA Utrecht. Daarnaast dirigeert Dijkstra regelmatig The BBC Singers, het Groot Omroepkoor, het Estonian Philharmonic Chamber Choir, Cappella Amsterdam, het Südwestfunk Vokalensemble in Stuttgart, het Deens Radiokoor, het RIAS Kammerchor Berlin en Collegium Vocale Gent. En niet alleen koren vallen onder zijn directie, ook verscheidene internationale orkesten zoals in Duitsland het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Bochumer Symphoniker, het Münchner Rundfunkorchester, DSO Berlin, Concerto Köln en de Akademie für Alte Musik Berlin. Daarnaast het Gävle Symphony-orchestra en het Drottningholms Barokorkester in Zweden en het Japan Philharmonic Orchestra. En in Nederland het Gelders Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Brabants Orkest en het Residentie Orkest. Ook De Nederlandse Bachvereniging heeft onder leiding van Peter Dijkstra werken uitgevoerd.

Cappella Amsterdam De Nederlandse Bachvereniging Groot Omroepkoor Het Brabants Orkest Het Gelders Orkest Nederlands Kamerkoor Radio Kamer Filharmonie Residentie Orkest

2007 - 2011

Tijdens de tournee van het World Youth Choir is Peter Dijkstra gastdirigent. Tevens dit jaar, in september, wordt Dijkstra aangesteld als chefdirigent van het Zweeds Radiokoor.

2012

Peter Dijkstra wint een ECHO Klassik voor zijn opname van het Requiem van Fauré en twee Diaposon d'Ors voor zijn opname van koorwerken van Strauss, Wagner en Mahler met het Chor des Bayerischen Rundfunks. Peter Dijkstra is erelid van de Royal Swedish Academy of Music.

2013

Dijkstra dirigeert op 28 november in De Lawei in Drachten het Noord Nederlands Orkest. Op het programma staat muziek van onder meer Mozart. De dirigent wordt bij het concert onderscheiden met het Gouden Viooltje. Deze Noord-Nederlandse muziekprijs wordt minimaal eens per drie jaar uitgereikt aan een uitzonderlijk muzikaal talent uit Groningen, Friesland of Drenthe, dat internationaal aan de weg timmert. De prijs bestaat uit een wisseltrofee, een gouden speldje en 2000 Euro.

Discografie Peter Dijkstra (3)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Peter Dijkstra (3)

Audio/Video Peter Dijkstra (3)

Video Peter Dijkstra (3)

27108 Peter Dijkstra - Du...
27108 Peter Dijkstra - Dutch Chamber Choir Bach Motets
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
27108 Peter Dijkstra - Dutch Chamber Choir Bach Motets

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer