Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PIET VAN DIJK (1)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

08-12-1916 - 04-06-1978

Genre

amusementsmuziek, jazz, klarinet, tenorsaxofoon, vocalen

Piet van Dijk (1)

Piet van Dijk (Nijmegen, 8 december 1916 - Amsterdam, 4 juni 1978) hoort tijdens zijn loopbaan tot de de beste Nederlandse jazzmusici. Zijn saxofoonspel in de stijl van Coleman Hawkins wordt veel geroemd en met zijn Dansorkest boekt hij ook internationaal grote successen. Maar hij heeft weinig platen gemaakt en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

klarinet, tenorsaxofoon, vocalen

Genoemd in de biografie van

1945   Boy Edgar

Biografie Piet van Dijk (1)

Piet van Dijk (Nijmegen, 8 december 1916 - Amsterdam, 4 juni 1978) hoort tijdens zijn loopbaan tot de de beste Nederlandse jazzmusici. Zijn saxofoonspel in de stijl van Coleman Hawkins wordt veel geroemd en met zijn Dansorkest boekt hij ook internationaal grote successen. Maar hij heeft weinig platen gemaakt en is mede daardoor grotendeels vergeten.

1916 - 1938

Piet van Dijk wordt op 8 december 1916 in Nijmegen geboren. Tijdens zijn jonge jaren speelt hij in plaatselijke amateur-orkesten. In 1934 vertrekt hij als beroepsmuzikant met het orkest van de Surinaamse trompettist Mike Hidalgo naar Zwitserland. In de zomer van 1935 speelt hij in het Nijmeegse semi-professionele orkest van pianist Willy van der Casteel. De overige leden zijn: F. Weidema (trompet), C. van Dijk (trombone), J. Stoppelman (klarinet & altsax), mej. R. Kesseld (bas & zang) en G. Distel (drums). Najaar 1935 speelt Piet van Dijk met Willy van der Casteel en een drummer op zondagen in de Indra-Dancing te Nijmegen. Soms wordt het trio versterkt door twee onbekend gebleven musici. Van 11 april tot eind mei 1936 maakt Piet van Dijk deel uit van het orkest van de Surinaamse zanger Johannes Gerold, dat in Bad Boekelo (Overijssel) werkt. De belangrijkste orkestleden zijn de Britse pianiste en vocaliste Spadie Lee en de Amerikaanse trombonist Jake Greene. Het maandblad De Jazzwereld van mei 1936 meldt in een verslag uit Boekelo: 'Last not least vinden wij in het orkest de Nederlander Piet van Dijk op tenor en altsax, clarinet en voor de tango's viool. Hoewel hij voor het eerst in deze band speelde, bleek wel, dat hij zich er geheel thuis voelde. Hij heeft een mooie toon en is technisch uitstekend. Verder produceert hij, evenals de andere leden, de noodige swing.' In de zomer van 1936 speelt Piet van Dijk in het orkest van de Surinaamse trompettist Walter Rens. Op 1 juli 1936 begint deze band een engagement in de Zwitserse stad Fribourg. De bezetting is: Walter Rens (leider & trompet), Jake Greene (trombone), Kid Dynamite (altsax), Piet van Dijk (tenorsax), Willy van der Casteel (piano), Mike Hidalgo (gitaar), Arthur Pay (drums). Zomer 1937 werkt Van Dijk in het Amsterdamse Negro Palace, samen met pianist Nico de Rooij en bassist Al Weisbard. Op 25 oktober 1938 treedt Piet van Dijk in het huwelijk met Grace van der Glas.

Kid Dynamite

1939 - 1945

In september 1939 speelt het trio van Piet van Dijk in Negro Palace te Amsterdam, met Eddy de Jong (piano), Rally Wachtel (drums) en vocaliste Lientje Witteboon. In oktober 1939 wordt de bezetting: Piet van Dijk (tenorsax), de Amerikaan Freddy Johnson (piano), Eddy de Jong (accordeon) en Rally Wachtel (drums). Van december 1939 tot mei 1940 maken Piet van Dijk en Rally Wachtel deel uit van het trio van Freddy Johnson, dat in Negro Palace speelt. Het trio heeft ook gastoptredens in het Amsterdamse Bellevue, op 8 februari 1940, en in het ScheveningseTrianon, op 9 en 16 maart 1940. Het orkest van Piet van Dijk werkt in september en oktober 1940 in Lido, Amsterdam, en in november en december 1940 in Huize Astoria te Groningen. De band bestaat dan uit Piet van Dijk (leider & tenorsax), Thijs Levendig (trompet), Nico de Rooij (piano), Theo Koppes (drums & gitaar). Soms wordt het orkest aangevuld door een onbekend gebleven violist. In februari en maart 1941 heeft het orkest van Piet van Dijk een engagement in de Amsterdamse dancing Tanz Klause. Het speelt dagelijks van vier tot elf uur. Het orkest verzorgt dan ook radio-uitzendingen voor de Nederlandsche Omroep. Zomer 1942 werkt het orkest in de Haagse dancing Zuid. De orkestleden zijn: Piet van Dijk (leider & tenorsax), Thijs Levendig (trompet), Jaap Valkhoff (tenorsax & accordeon), Willy van der Casteel (piano), Arie Valkhoff (bas) en Theo Koppes (drums & gitaar). In de loop van 1943 wordt de samenstelling: Piet van Dijk, Thijs Levendig, Joop van Veersen (klarinet & altsax), Wim Vermie (klarinet & tenorsax), Willy van der Casteel, Arie Valkhoff (bas & zang), Martin Scherpenhuizen (drums), en als vocaliste is Annie Xhofleer aangetrokken. Het orkest is tot de zomer van 1944 landelijk actief in variété- en revue-programma's. Tot de medewerkenden behoren Gerard Walden, Berry Kievits, de clown Fantasio, Frans van Schaik, de zangers Scholten & Van 't Zelfde, en de accordeonisten Jacques Gerlagh en het duo de Willards.

1946 - 1978

In 1946 maakt het dansorkest van Piet van Dijk twee 78-toerenplaten voor het Decca-label. De opnamen zijn bestemd voor de dansscholen en vanuit jazzoogpunt niet interessant. Begin 1947 werkt het orkest Piet van Dijk in de Haagse dancing La Cocogne in de volgende bezetting: Piet van Dijk (leider & tenorsax), Rinus van den Broek (trompet), Ad Klompenhouwer (klarinet & altsax), Martin Etoile (tenorsax), Guus Kubbe (piano), Thom Kelling (gitaar & zang), Tom Dissevelt (bas) en Martin Scherpenhuizen (drums). Daarna vertrekt Piet van Dijk met zijn band naar Spanje en Portugal, en vervolgens wordt 1948 grotendeels doorgebracht in Marokko. Rita Reys is de zangeres van het orkest geworden; haar echtgenoot Wessel Ilcken wordt de opvolger van Martin Scherpenhuizen; Ado Broodboom speelt trompet. In mei en juni 1951 is het orkest van Piet van Dijk te vinden in de Groningse dancing Frigge. Tijdens dit engagement wordt Ado Broodboom vervangen door Peter van Hoorik (trompet, bas & zang). Verder is het orkest uitgebreid met Willy de Wit (klarinet, tenorsax, fluit & viool). Eind 1951 en begin 1952 is het orkest Piet van Dijk werkzaam in de U. S. Casino-Ballroom van het Alpenhof Hotel in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. In maart 1956 treden Piet van Dijk and his Dutch Dance Orchestra ook op in Garmisch-Partenkirchen, in Hotel Partenkircher Hof. Hij heeft contracten in Duitsland tot februari 1957. Zijn orkest bestaat in maart 1957 uit: Piet van Dijk (leider, klarinet, tenorsax, viool), John Bannet (trompet & bas), Cees Bakker (piano, gitaar & trombone), Richard Daniëls (bas, gitaar & zang), Joop van Ooy (drums & zang). Na acht jaar in Duitsland is Piet van Dijk in maart 1960 weer te horen in de Haagse Etoile Club. Daarna werkt het orkest vanaf april 1960 enkele maanden in het Duitse Heidelberg. Vanaf september 1960 is de band te horen in de Rotterdamse dancing Bristol en daarna weer drie maanden in de Haagse Etoile Club. Gedurende het zomerseizoen van 1961 speelt het orkest in Scheveningen. De bezetting is dan: Piet van Dijk (leider, tenorsax), Cees Tucker (trompet & bas), Ben Vrauwdeunt (klarinet, alt- & baritonsax), Cees Bakker (piano & trombone), Chris Becker (bas & zang) en Toni Viola (drums & vibrafoon). De laatste jaren van Piet van Dijks muzikale loopbaan zijn in nevelen gehuld. Op 4 juni 1978 overlijdt hij, door de muziekwereld grotendeels vergeten, in Amsterdam.

Ado Broodboom Rita Reys Wessel Ilcken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Piet van Dijk (1)

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer