Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PITER WILKENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Piter Wilkens

Periode

26-08-1959 - heden

Genre

basgitaar, Friestalig, gitaar, Nederlandstalig, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Piter Wilkens

Piter Wilkens is een singer/songwriter uit Friesland. Hij staat met zijn band Okke Hel aan de basis van de Friestalige popscene. Vanaf het moment dat hij solo gaat, treedt hij in uiteenlopende samenstellingen op. Wilkens heeft als bijnaam De Friese Troubadour.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1984   Okke Hel
2006   Cornelis Vreeswijk
2013   De Wiko's

Biografie Piter Wilkens

Piter Wilkens is een singer/songwriter uit Friesland. Hij staat met zijn band Okke Hel aan de basis van de Friestalige popscene. Vanaf het moment dat hij solo gaat, treedt hij in uiteenlopende samenstellingen op. Wilkens heeft als bijnaam De Friese Troubadour.

In bezetting van

Okke Hel   basgitaar, gitaar, zang

1984

Als de Friese dialect groep Okke Hel besluit te stoppen, gaat Piter Wilkens (Leeuwarden, 26 augustus 1959) solo verder.

Okke Hel

1985

Pogingen om Okke Hel nieuw leven in te blazen mislukken. Tegelijkertijd geeft Wilkens zijn eerste solo-optredens en schrijft hij nieuw repertoire.

1986

Met de Limburgse muzikant Rob Papen (van synthesizergroep Nova) maakt Wilkens tussen 1984 en 1988 een tiental Engelstalige nummers. Eerst in opdracht van producer Chris Pilgram, later voor het label Red Bullet van Willem van Kooten. Verder dan demomateriaal komt het niet, maar onder de naam Have A Nice Day brengt het duo de single Near To My Side uit. Het levert optredens op in programma's als Los Vast, Hollands Glorie en Spijkers Met Koppen. Het nummer wordt geen verkoopsucces. Met de koers die de platenmaatschappij daarna uitstippelt kan Wilkens zich niet verenigen, hij trekt zich terug.

1987

Op de eerste editie van het Friese festival Aaipop geeft Wilkens naast een solo-optreden ook een reünieoptreden met Okke Hel. Na dit optreden staat de band nog in het voorprogramma van Magna Carta. De demo Harksankjes En Rok 'n' Roal laat Wilkens van een ingetogen kant zien. Door de media wordt hij hier en daar al De Friese Troubadour genoemd. Op uitnodiging van producer Jan Ottevanger maakt Wilkens bij Radio Fryslan opnames van een viertal nummers.

1988

Wilkens houdt zich voornamelijk bezig met optredens op tuinfeesten, dorpsfeesten, festivals, in kroegen en 'bij de mensen thuis' als Friestalige troubadour met eigen werk.

1989

Naar aanleiding van de demo Meisjongers En Libbenslieten, opgenomen met een viersporen cassettedeck op een zolderkamertje door broer Sytse, krijgt Wilkens het steeds drukker.

1990

Wilkens speelt in het voorprogramma van Townes van Zandt. Met de coverband Gorbe uit Drachten werkt hij mee aan het cd-project Butter Bread And Green Tsiis van Bartele Santema, onder de naam Piter Wilkensband. Ook Douwe van der Werff (Okke Hel) is van de partij.

1991

In eigen beheer brengt Wilkens de single Dunsje Fanke, Dunsje uit. Als producer vraagt Wilkens Harry Zwerver. Zwerver speelde eerder met Eric Ennema en Jan Seunnenga (Pigmeat) in Pin-Baskets. Wilkens doet optredens in binnen- en buitenland, voor radio en televisie. Voor het Friese songfestival, dat dan nog Liet '91 heet, zendt Wilkens het nummer Knoopkes in (met een tekst van Jurjen van der Meer). Het lied blijft onopgemerkt. Aaipop brengt een compilatie uit. Wilkens werkt mee als organisator en muzikant. Er ontstaan twee gelegenheidsformaties: Piter's Protters en It Aai Fan Abel. In Piter's Protters spelen Douwe van der Werff, Willem Frankema en Tom Luchtenberg mee. It Aai Fan Abel bestaat verder uit Inez Timmer, Oeds Bouwsma, Jaap Koning en Anne Zwaga.

Pigmeat

1992

Er volgt een tour door Litouwen. Op uitnodiging van de stichting Balticum Trajectum speelt Wilkens in The House of Artists te Vilnius en voor de Litouwse radio. Het succes van de Aaipop cd leidt tot oprichting van de band Piter's Protters. Muzikantenvereniging Tsjoch brengt een cd uit. Met Doede Veeman op gitaar, Willem Kingma op drums en Harry Zwerver op bas neemt Wilkens De Kening Fan De Greide op.

1993

In gezelschap van folkgroep Irish Stew doet Wilkens een tournee door Polen, waar ze spelen op festivals in Gdynia en Krakow en in zalen in Warschau en Katowice. In Marssum vindt onder grote belangstelling de presentatie van het eerste soloalbum van Wilkens plaats. Sjongersbloed is een verzameling van de bekendste liedjes van Wilkens uitgevoerd tijdens uiteenlopende gelegenheden. Het album groeit uit tot een Friestalige bestseller, met het nummer Knoopkes als grootste hit. De manier waarop Wilkens gebruik maakt van typische rock-'n-roll onderwerpen als auto's, drank en vrouwen is nieuw in de Friestalige muziek en Sjongersbloed groeit uit tot een soort standaardwerk. Wim Bloemendaal (van het programma Tussen Peazens en Moddergat van de VPRO) draait het nummer Marsum Yn 'E Rein grijs.

1994

Piter's Protters brengt nog een demo uit. Omrop Fryslan maakt televisieopnames van het laatste optreden van Piter's Protters op Aaipop. Solo doet Wilkens een Amerikaanse tournee en optredens op Shanties '94 in het Poolse Krakow. In Amerika treedt hij op in voorprogramma's van 'local heroes' in Boston, North Carolina en Tennesse en op het Black Mountain Folk Festival in Asheville.

1995

Het gelegenheidsproject De Rayonhaden levert de cd Skodzje Foar It Bruken op. Hierop staan vijf nummers van Wilkens. Omrop Fryslan maakt een documentaire over Wilkens die ook op de landelijke tv te zien is. Op verzoek van het Frysk Letterkunich Musem en Dokumintaasjesinstrum (FLMD) begint Wilkens samen met Doede Veeman een workshop liedjesschrijven. Dit doen ze tien jaar lang elk winterseizoen.

1996

De muziek is niet langer met het werk te combineren; Wilkens zegt zijn baan als timmerman op en wordt beroepsmuzikant. In Bergum vindt de release plaats van Timmermantsjoender. Aan de avond werken onder meer Reboelje en Jaap Louwes mee. Jelle Douma, Douwe van der Werff en Domien de Winter behoren tot de gastmuzikanten die aan de tweede cd van Wilkens meewerken.

Reboelje

1997

De eerste van een serie optredens met Jaap Louwes en de Basic Big Band van Ane Oosterhaven vindt plaats. De single cd Knoopkes verschijnt met daarop Lyts Mar Kriegel en Greideroas. Het tweede nummer is geschreven naar aanleiding van de geboorte van dochter Emma en gaat over de 'cirkel des levens'. Daarnaast is het een ode aan het Friese platteland. Anneke Douma brengt de kerstplaat As In Stjer uit. Wilkens schrijft een handvol nummers voor deze cd, zingt een duet met Douma en neemt samen met Harry Zwerver de productie voor z'n rekening.

1998

Wilkens begint het jaar met nieuwjaarsconcerten met de Friese Jeugd Brassband. Hierbij werkt hij samen met Durk Lautenbach. Later in het jaar treedt hij op met het Frysk Fanfare Orkest. Voor een radioprogramma van Omrop Fryslan schrijft Wilkens het nummer PM Kanaal 5. Dit nummer verschijnt in de loop van het jaar op deel 3 van It Beste Fan Omrop Fryslan. In opdracht van voetbalclub Heerenveen maakt Wilkens de promotiesingle It Pompebledhert. Als producer en zanger werkt Wilkens mee aan het cd-project Trochstrings & Ko. Omrop Fryslan zendt voor het eerst een door luisteraars samengestelde Top-40 uit. Wilkens komt er maar liefst 7 maal in voor.

1999

In het kader van carnaval verschijnt de cd-single De Bearenburg Is Myn Sjirurg. In opdracht van Omrop Fryslan schrijft Wilkens voor het vijfjarig jubileum van Omrop Fryslan TV het gelijknamige nummer. Op uitnodiging van de Universiteit van Wenen geeft Wilkens college in liedjesschrijven in het Oostenrijkse Stadt Schlaining te Burgenland. Voor een traditionele oudejaarsoverdenking in de Nederlands Hervormde kerk van Marssum schrijft Wilkens het nummer It Paad Werom. De hardrockband Thin Air (met Harry en Robbie van Wieren), het Marssumer korps Ons Genoegen en het plaatselijke zangkoor voeren het nummer op 31 december uit.

2000

In De Harmonie te Leeuwarden vindt de presentatie plaats van het album Nocht En Wilkens. Optreden doet Wilkens onder meer bij Amstel Live (Vrienden van Amstel) en Simmer 2000. Bij laatstgenoemde evenement deelt hij het podium met De Kast en treedt hij op voor koningin Beatrix. Met de Top-40 band Second Life doet Wilkens de Skutsjetoer.

2001

In opdracht van een schoolradioprogramma van Omrop Fryslan schrijft Wilkens het nummer In Nuvere Kwast. Optreden doet hij zowel met een tienkoppige begeleidingsband als met de Fryske Jeugd Brassband. Deze brassband speelt ook mee op zijn cd Greideroas. Het album is een compilatie van liedjes uit het gelijknamige theaterprogramma.

2002

Met Jaap Louwes en Gurbe Douwstra geeft Wilkens twee uitverkochte concerten. Solo brengt hij de cd Romtefyts uit. De plaat levert de muzikant positieve reacties op in de Nederlandse muziekmedia. In verschillende samenstellingen treedt hij gedurende het hele jaar op.

2003

Onder de noemer Trubadoersjunen doet Wilkens een drietal succesvolle optredens met Doede Veerman, Jaap Louwes en Gurbe Douwstra. Ook succesvol zijn de Noard-Sud concerten met zijn Limburgse collega Gé Reinders en twee fanfarekorpsen. Het duo schrijft het nummer Nederland(j) in de kleedkamer en voert het gelijk voor publiek uit. Later in het jaar verschijnt het nummer op single en treden Wilkens en Reinders samen op voor de landelijke radio. Met zijn moeder, Ymie bij de Ley, zingt Wilkens een duet. Het nummer komt op een cd die zijn moeder uitbrengt.

Gé Reinders

2004

Met de Limburgse muzikanten Paul van Loo, Jo Vek, Ivo Rosbeek, Emil Szarkowicz en Gé Reinders speelt Wilkens tweemaal in Heerlen. Begin juli verschijnt de cd Der Tuskenut. Het album bevat concertopnamen van de Trubadoersjunen uit 2003, aangevuld met vier nieuwe studionummers. De vier bekendste troubadours van Friesland doen wederom een aantal optredens.

2005

Het jaar begint met optredens voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. Met rapper/beeldend kunstenaar Remon de Jong organiseert Wilkens een liedjesshow. Samen bewerken ze het oude volksliedje Simmermoarn, dat later in het jaar op single verschijnt. Solo brengt Wilkens de cd Brutsen Snaren uit. Hij ontpopt zich hierop als een echte singer/songwriter, zichzelf begeleidend op gitaar. Minder serieus is zijn aandeel in een liedje over de doodgeschoten mus bij het evenement Domino Day. Een lokale omroep zet het nummer op internet waar het binnen een paar dagen tijd meer dan 50.000 maal gedownload wordt. Het liedje komt in eigen beheer uit op single en komt terecht in de Mega Top 100.

2006

Piter Wilkens Voor de 5 mei-herdenking vertaalt Wilkens in opdracht van het bevrijdingsfestival van Leeuwarden het nummer In Vrijheid van Thé Lau. Zanger Mariusz (Reboelje) voert het nummer uit. De band Van Wieren brengt het nummer Yn Frijheid uit op cd. Uitgever Frysk & Frij publiceert Pietertuerlikens. Het boekje bevat een selectie van columns, korte verhalen en aardigheidjes van Wilkens, door de jaren heen voor diverse omroepen en bladen geschreven. Na de release van de cd doet Wilkens een tournee door Friesland met het Amsterdamse Ricciotti Ensemble. It Fûgeltsje Yn Myn Gitaar is de titel van de zevende cd en het gelijknamige theaterprogramma. De cd bevat 15 liedjes van Cornelis Vreeswijk, door Wilkens in het Fries vertaald. Op het album en in het programma laat hij zich begeleiden door Rik Meyer (gitaar) en broer Sytse (contrabas). In november geeft Wilkens acte de présence op de eerste Fryske Music Night in Leewarden. Hij deelt daar voor 8.000 bezoekers het podium met De Kast, Mariusz en Rob de Nijs. Op het Gala van de Friese Popmuziek krijgt Wilkens als eerste in de Friese popgeschiedenis door stichting Friesland Pop een oeuvreprijs uitgereikt.

Cornelis Vreeswijk De Kast Mariusz Ricciotti Ensemble Rob de Nijs Thé Lau

2007

Opnames van optredens half mei van de vier Friese troubadours Douwstra, Louwes, Veerman en Wilkens verschijnen later in het jaar op cd onder de titel De Âlde Púndyk By Del. Op uitnodiging van de Vrije Universiteit Berlijn speelt Wilkens op 13 in een club in de Duitse stad.

2008

Striptekenaar Charles van den Broek legt liedjes van Wilkens vast in de bundel Piter Wilkens Tekene (uitgeverij Pharos). De geselecteerde liedjes zijn te horen op een bij het boek geleverde cd. De zanger levert een bijdrage aan een cd en dvd met daarop Friese bewerkingen uit het repertoire van Leonard Cohen.

2010

Vier jaar na verschijnen van It Fugeltsje In Myn Gitaar verschijnt De Fleanende Hollanner, de tweede cd met Friestalige bewerkingen uit het repertoire van Cornelis Vreeswijk. Onder de twintig nummers bewerkingen van Bakker De Bakstien, Felicia Farwol, Toeristeklacht en Jiskebultballade. Jack Vreeswijk, de zoon van Cornelis Vreeswijk, levert een gastbijdrage op het album en bij de cd-presentatie op 2 juni in Leeuwarden is de zus van Cornelis Vreeswijk aanwezig. Vanaf 17 oktober gaat Wilkens met De Fleanende Hollanner op theatertournee, te beginnen in De Harmonie te Leeuwarden. Dit jaar krijgt Wilkens de prestigieuze Bernlefprijs, de belangrijkste muziekprijs van de Provincie Friesland. Het juryrapport noemt hem een ‘paadsljochter fan ’e Fryske muzyk’ en ‘in wiere ambassadeur foar Fryslân en de Fryske (muzyk)kultuer’.

2011 - 2012

De dvd De Fleanende Hollanner bevat een registratie van een optreden in het Posthuis Theater in Heerenveen, opgenomen door Omrop Fryslan. De show bevat opnieuw bewerkingen uit het Zweedse repertoire van Cornelis Vreeswijk. Piter Wilkens treedt op als de zingende cowboy Bline Arend in de familievoorstelling It Geheim Fan 'E Kânselier. In 2012 viert Wilkens zijn 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan wordt De Liter Fan Piter gelanceerd, een eigen Beerenburg jenever. In zijn jubileumprogramma Bêst Genôch speelt de zanger een dwarsdoorsnee uit zijn repertoire, begeleid door zijn vaste viermansband Freex. Bêst Genôch is tevens de titel van een verzamelalbum.

Discografie Piter Wilkens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Piter Wilkens

Audio/Video Piter Wilkens

Video Piter Wilkens

GPTV: Bernlefprijs voor W...
GPTV: Bernlefprijs voor Wilkens
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
GPTV: Bernlefprijs voor Wilkens

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer