Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

PLACKBAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - 2008

Genre

progressieve rock, symfonische rock

Online

Officiële website

Plackband

Plackband is een symfonische rockformatie uit Den Haag, opgericht in 1977. De door oude Genesis geïnspireerde symfonische rock levert Plackband veel waardering op en een fanatieke fanschare. Desondanks staat de band qua populariteit in de schaduw van bands als Kayak.
Volledige biografie...

Bezetting

Ronald Brautigam   gitaar, zang
Michel van Wassem   toetsinstrumenten, zang
Tom van der Meulen   drums
Albert de Keijzer   basgitaar

Overige muzikanten

Martin Scheffer   zang
Kees Bik   zang
Karel Messemaker   zang
Koos Sekreve   zang

Genoemd in de biografie van

1981   Taurus

Biografie Plackband

Plackband is een symfonische rockformatie uit Den Haag, opgericht in 1977. De door oude Genesis geïnspireerde symfonische rock levert Plackband veel waardering op en een fanatieke fanschare. Desondanks staat de band qua populariteit in de schaduw van bands als Kayak.

1977

Muzikanten uit de Haagse muziekscène richten begin 1977 Plackband op. Aanvankelijk is de muziek van de band beinvloed door jazzrock, maar na verloop van tijd ontwikkelt de muziek zich in de richting van symfonische rock.

1978 - 1981

Plackband bouwt een reputatie op als liveband. Hoogtepunten zijn optredens voor VARA's Popcaravaan en VARA's Popkrant. In 1978 neemt de band in de Stable Studio's te Arnhem de nummers Sevently Warriors en Some Party op voor een EP, maar door gebrek aan interesse van platenmaatschappijen komt het niet tot een release. De drang naar een platencontract is zo groot dat de band besluit om de muzikale koers te verleggen in een meer commerciële richting. Uiteindelijk is er een platenmaatschappij die interesse toont. Zanger Kees Bik moet plaatsmaken voor Martin Scheffer (ex-Taurus). Met Scheffer neemt de band het Beatlesnummer Strawberry Fields Forever op, maar ook dit nummer blijft op de planken liggen. Op kerstavond 1981 geeft de band in De Paap in Den Haag een voorlopig laatste optreden.

Taurus

1982 - 1999

Plackband krijgt een herstart met nieuwe zanger Frank van de Bos, maar dat levert niet het gewenste succes op. Brautigam en Van Wassem beginnen de band November (met For Absent Friends-drummer Edwin Wernke). Bik is actief als tekstschrijver bij Urban Heroes en Boom Boom Manchini. Van der Meulen en geluidstechnicus John Groen zetten een opnamestudio op: Sound Design. De studio gaat later samen verder met Holland Spoor. De Keijzer ontdekt in 1999 opnamen van het laatste optreden van de band. Deze verschijnen in 2000 onder de veelzeggende titel The Lost Tapes op cd. Vanwege gebrek aan succes met November spelen in dezelfde periode Brautigam en Van Wassem met het idee om Plackband nieuw leven in te blazen. Binnen korte tijd is de heroprichting van Plackband een feit.

Boom Boom Mancini For Absent Friends Urban Heroes

1999 - 2000

Na een jaar van repeteren geeft Plackband op 23 juni 2000 in De Boerderij in Zoetermeer het eerste optreden in de originele bezetting. De band vindt onderdak bij de jonge platenmaatschappij Xymphonia Records.

2001

In maart neemt de band het nummer Remember Forever op. Op deze single staat ook een geremasterde versie van de onuitgebrachte EP uit 1978.

2002

Op 19 april verschijnt het eerste studioalbum After The Battle. De presentatie vind plaats in De Boerderij in Zoetermeer. Vlak na het uitbrengen van de cd tekent Xymphonia Records een licensie met Record Runner om After The Battle in Zuid-Amerika uit te brengen.

2004

Kees Bik verlaat de band. In zijn plaats komt Karel Messemaker, voormalig zanger van November. Op 19 november maakt de band in De Boerderij in Zoetermeer opnames voor een dvd.

2005

Karel Messemaker is om gezondheidsredenen voor langere tijd uit de roulatie. Eind mei geeft Plackband optredens met nieuwe zanger Koos Sekreve. In augustus geeft de band optredens in Italie en Engeland.

2006

In april verschijnt de langverwachte dvd/cd Visions. Naast een registratie van het concert in De Boerderij in 2004, geeft Visions ook een beeld van Plackband door de jaren heen.

2007

De band besluit in januari door te gaan als kwartet, waarbij Van Wassem en Brautigam de zang voor hun rekening nemen. Het eerste materiaal in deze samenstelling is te horen op de drie nummers tellende demo-cd PBII.

2008

Als bassist Albert de Keijzer wegens drukke werkzaamheden niet meer voldoende tijd voor de band kan vrijmaken, heffen de overige bandleden Plackband op en gaan ze in mei met een nieuwe bassist verder onder de naam PBII.

PBII

Discografie Plackband

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Plackband

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer