Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

POLO DE HAAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Polo de Haas

Periode

25-09-1933 - heden

Genre

componist, hedendaags, impro, jazz, klassiek, piano, Zilveren Vriendenkrans

Online

Polo de Haas

Polo de Haas

"Pianist en componist Polo de Haas is een allround musicus die zich met gemak door verschillende muziekgenres beweegt, of dat nu nieuwe muziek, klassieke muziek of jazz is." (De Gooi en Eemlander, 2000). Polo de Haas geldt als voorvechter van de eigentijdse muziek en "muzikale duizendpoot" (Volkskrant, 2005). Vele componisten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1955   Robert Nasveld
1972   Harry Sparnaay
1991   Leo van Oostrom
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Polo de Haas

"Pianist en componist Polo de Haas is een allround musicus die zich met gemak door verschillende muziekgenres beweegt, of dat nu nieuwe muziek, klassieke muziek of jazz is." (De Gooi en Eemlander, 2000). Polo de Haas geldt als voorvechter van de eigentijdse muziek en "muzikale duizendpoot" (Volkskrant, 2005). Vele componisten dragen werken aan hem op. Hij vormt al sinds de jaren zestig een duo met slagwerker Pierre Courbois. Daarnaast treedt hij ook regelmatig op met stemkunstenares Greetje Bijma. Polo de Haas is gespecialiseerd in het werk van Simeon ten Holt en werkt mee aan vele uitvoeringen en opnamen van diens muziek. Hij presenteert jaarlijks zijn eigen interdisciplinaire concertenreeks (de Polo de Haas Serie). Daarnaast componeert hij. "Mijn loopbaan is als een brug tussen de uitersten." (NRC, Polo de Haas over de kloof, 1995). Polo de Haas geeft recitals in Oost- en West Europa, Japan, Canada, Korea, Cuba en de VS.

1959 - 1960

Polo de Haas (1933) studeert piano aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Odé waar hij cum laude afstudeert. Hij zet zijn studie voort bij Jacques Février in Parijs en bij Eduardo del Pueyo in Brussel. Hij ontvangt de Zilveren Vriendenkrans van het Amsterdamse Concertgebouw.

1962 - 1964

Polo de Haas wint de eerste prijs op het ICC Pianoconcours in Amsterdam. Hij speelt het Pianoconcert in G van Maurice Ravel onder Bernard Haitink en het Concertgebouworkest in Amsterdam, en maakt een tournee door Nederland met de meeste grote Nederlandse orkesten. Hierna zet hij zijn studie voort bij Jacques Février in Parijs en bij Eduardo del Pueyo in Brussel.

Bernard Haitink

1964

De Haas keert terug naar Nederland. Ramses Shaffy vraagt hem als begeleider bij een nieuw soort voorstelling, Shaffy Chantant. In deze context speelt Polo veel werken van (hedendaagse) Nederlandse componisten als Léon Orthel, Willem Pijper, Alphons Stallaert en eigen werk. Tevens introduceert hij de muziek van Erik Satie in Nederland.

Ramses Shaffy Willem Pijper

1970

Met de zangeres Dora Jannakopoulou voert hij de verzetsliederen van politiek gevangene en componist Mikis Theodorakis uit.

1971

De Haas geeft een Satie-recital in het Concertgebouw van Amsterdam. De muziek van Erik Satie wordt in de jaren erna ongekend populair.

1972

polo de haas Polo de Haas en Harry Sparnaay treden op als Fusion Moderne tijdens het Gaudeamusconcours. Ze krijgen een speciale prijs en zoveel bekendheid dat componisten van over de hele wereld nieuw werk voor het duo schrijven. Met Theo Loevendie zet hij de Stichting Alternatieve MuziekPraktijk (STAMP) op, een instantie die grensoverschrijdende concerten organiseert in de Amsterdamse zaal Felix Meritis.

Harry Sparnaay

1973

Muziekuitgeverij Donemus brengt de compositie Pinoa uit.

1974

Polo de Haas wordt in Nederland beter bekend door zijn presentatie van het tv- programma Spelen Met Muziek van de VARA.

1975

Voor twee achthandig bespeelde piano's componeert De Haas Orgella, in opdracht van het Utrechts conservatorium. Het Orgella pianistenkwartet dat de eerste uitvoering verzorgt, inclusief Polo de Haas, blijft lang bestaan. Theo Loevendie, Jacques Bank, Robert Nasveld en anderen schrijven werk speciaal voor dit viertal.

Jacques Bank Robert Nasveld Theo Loevendie

1980

Na een periode waarin hij bijna geen piano meer speelt experimenteert hij bij Stichting STEIM met elektro-instrumentale muziek en maakt met Peter Schat het werk Koenloen, naar een gedicht van Mao Tse Toeng. Met het Amsterdams Elektrisch Circus speelt hij veel, ook internationaal.

Peter Schat

1983

Polo de Haas speelt met Pierre Courbois en Leo van Oostrom op het North Sea Jazz Festival.

Leo van Oostrom Pierre Courbois

1988

Na de opname van Simeon ten Holts Horizon met Yoko Abe, Margaret Krill en Fred Oldenburg blijft dit gezelschap bijeen onder de naam Horizon Kwartet bestaan.

Simeon ten Holt

1990

Polo de Haas gaat op tournee naar Canada met voornamelijk eigen werk. In Nederland maakt hij deel uit van het rondreizend (muziek)theatergezelschap Boulevard Of Broken Dreams.

1994

Polo de Haas organiseert zijn eerste van een jaarlijkse concertserie waarbij klassieke, eigentijdse en geïmproviseerde en niet-westerse muziek gecombineerd wordt met poëzie, verhalen, film, dans, beeldende kunst en exposities in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

1994

De pianist werkt mee aan het theaterprogramma Poëzierevue van Stichting School der Poëzie, een flitsende theatershow met en voor jongeren met poëzie, breakdance, rap en muziek.

1995

Vanaf dit jaar werkt hij mee aan een serie met muziek en poëzie: Poëzie In Groeneveld op Kasteel Groeneveld in Baarn. Dichters als Remco Campert, J.Bernlef en Jan Wolkers treden op.

1996

De Haas wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.

2000

Over de cd Gong van De Haas en Pierre Courbois in Jazz Nu: 'Dít is jazz: twee musici die elkaar langs muzikale weg tarten, beminnen, aanvuren, afwijzen, omhelzen. (…) De Haas is een meester in het suggereren van stemmingen, waarbij de roffels van Courbois de intensiteit verhevigen.'

2001

De cd Canto Ostinato van Simeon ten Holt met pianist Kees Wieringa wordt met goud bekroond.

Kees Wieringa

2005

Een Duitse musicoloog ontdekt een tot dan toe onbekend werk van J. S. Bach in een verjaardagsgedicht: de aria Alles mit Gott und nichts ohn' Ihn uit 1713. Polo de Haas neemt het initiatief voor een integrale uitvoering van deze muziek met sopraan Claron McFadden.

2007

Met Pierre Courbois en Kitty Courbois maakt hij programma's onder de noemer Muziek en Poëzie.

2009

Opnieuw speelt Polo de Haas op het North Sea Jazz Festival met Pierre Courbois. Hij wordt door Steinway gehonoreerd als Steinway Artist. Polo's jaarlijkse concertserie wordt nu gehouden in het Concertgebouw van Amsterdam.

2010 - 2012

In het seizoen 2009-2010 is de pianist te boeken in verschillende genres: klassiek (o.a. Scarlatti, Moesorgski, Bach, Mozart, Beethoven, Satie), hedendaags (o.a. Bruynèl, Cage, Escher, Ligeti, Loevendie), jazz (als duo met Pierre Courbois of drumster Truus Engels), amusement (filmmuziek, tango's), 'fusion moderne' (muziek uit de 20ste eeuw met basklarinettist Harry Sparnaay) en Canto Ostinato (samen met pianist Kees Wieringa). Op 17 december 2011 geven De Haas en stemkunstenares Greetje Bijma een recital in het Concertgebouw in Amsterdam. Het duo treedt ook het daaropvolgende seizoen op met improvisaties en composities.

Greetje Bijma

2015 - 2016

Nog steeds vindt de Polo de Haas-serie in de kleine zaal van het Concertgebouw plaats. In seizoen 2015/16 speelt De Haas samen met o.a. Kees Wieringa (Canto Ostinato van Simeon ten Holt) en Tomoko Mukaiyama (Clementi, Brahms, Satie en geïmproviseerde muziek).

Kees Wieringa Tomoko Mukaiyama

Discografie Polo de Haas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Polo de Haas

Audio/Video Polo de Haas

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer