Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REINIER BAAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Albumcover 'Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix, 2016

Periode

1985 - heden

Genre

Edison, gitaar, jazz

Online

Officiële website

Reinier Baas

Gitarist, componist en bandleider Reinier Baas is oprichter van het jonge kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Hij wordt geprezen om zijn durf, muzikaliteit en uniciteit. Met zijn tweede album Mostly Improvised Instrumental Indie Music (2012) wint de gitarist in november 2013 de Edison Jazz/World in de categorie ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

2010   Ben van Gelder
2012   Ramón Valle
2016   Ben van Gelder

Biografie Reinier Baas

Gitarist, componist en bandleider Reinier Baas is oprichter van het jonge kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Hij wordt geprezen om zijn durf, muzikaliteit en uniciteit. Met zijn tweede album Mostly Improvised Instrumental Indie Music (2012) wint de gitarist in november 2013 de Edison Jazz/World in de categorie Jazz Nationaal.

In bezetting van

Mona Lisa Overdrive   gitaar
New Rotterdam Jazz Orchestra   gitaar
Windkracht 7   gitaar

2010

Gitarist Reinier Baas (Hilversum, 1985) brengt een gedeelte van zijn studie door aan de Manhattan School Of Music in New York. Hij krijgt daar les van onder anderen Dave Liebman en Phil Markowitz. In juni 2010 studeert hij cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. De jury, bestaand uit onder meer oud-docenten Jesse van Ruller, Martijn van Iterson en Maarten van der Grinten, prijst hem om zijn durf, muzikaliteit en unieke identiteit. In hetzelfde jaar is hij finalist van de Deloitte Jazz Award en gastsolist bij het in Apeldoorn gevestigde Nederlands Jeugd Orkest. Hij tourt met het Ben Bryden Quartet door Groot-Brittannië en door België met het internationale gezelschap Bright Noise.

Jesse van Ruller

2011

Reinier Baas is gastsolist bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van saxofonist Benjamin Herman. Hij volgt Jesse van Ruller op in Stefan Lievestro's Mona Lisa Overdrive. Met beide bands speelt hij dit jaar in onder anderen het Bimhuis in Amsterdam, Lantaren/Venster in Rotterdam, de Toonzaal in 's-Hertogenbosch en tijdens The Hague Jazz, het Amersfoort Jazz Festival, North Sea Jazz en Lowlands. In juli 2011 wordt de gitarist uitgenodigd voor een eenmalig concert in de Koorzaal van het Concertgebouw in Amsterdam waarbij hij terzijde wordt gestaan door gitarist Anton Goudsmit en bassist Stefan Lievestro. Baas is bandleider van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble met altsaxofonisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis, drummer Mark Schilders en bassist Sean Fasciani. Het ensemble debuteert met het album More Socially Relevant Jazz Music, dat uitkomt op het label Mainland van Lievestro. De plaat bevat eclectische composities van Reinier Baas, geïnspireerd door onder meer jazzgitaristen Kurt Rosenwinkel en John Scofield en popmuziek van Massive Attack en Radiohead, aangevuld met werk van Maurice Ravel en een aantal extreem bewerkte arrangementen van standards uit het American Songbook. Opvallend zijn de stereo-effecten die beide saxofonisten bewerkstellingen. De officiële presentatie vindt op 22 september plaats in het Bimhuis. De gitarist maakt in december deel uit van het New Rotterdam Jazz Orchestra tijdens een reeks concerten samen met trompettist Eric Vloeimans.

Anton Goudsmit Benjamin Herman Ben van Gelder Eric Vloeimans Mona Lisa Overdrive New Rotterdam Jazz Orchestra

2012 - 2013

Met het New Rotterdam Jazz Orchestra staat Baas op 27 januari 2012 in De Doelen in Rotterdam tijdens de uitvoering van muziek bij zeven korte films op het International Film Festival Rotterdam. Na festivals als ToneJazz in 's-Hertogenbosch (26 mei), dat door de VPRO-radio wordt opgenomen, en het Jazzfestival Middelburg (27 mei) staat de gitarist met zijn eigen band op 8 juli op North Sea Jazz. Na het festival gaat hij met de groep naar een tot studio omgebouwde boerderij in Osnabrück voor de opnamen van het tweede album. Op het album neemt de gitarist voor een van de composities ook plaats achter de piano. In september 2012 tourt hij door Zuid-Amerika als onderdeel van het Ramón Valle Quartet. Dit internationale ensemble bestaat verder uit bassist Omar Rodriguez Calvo en drummer Owen Hart Jr. De presentatie van het album Mostly Improvised Instrumental Indie Music is op 18 november 2012 in het Bimhuis. Op de hoes staat Baas afgebeeld met een geit, vermoedelijk een verwijzing naar de voormalige bestemming van de studio waar de plaat is opgenomen. De cd krijgt lovende woorden in de dagbladen. Zo schrijft Trouw: 'Met zijn beheerste virtuositeit, eigengereide houding en grote compositorische talent heeft Baas een fris soort jazz in het vizier'. De gitarist trekt in 2013 met zijn band en het trio Kapok door het land in het kader van de Young VIPs Tournee. Op 21 november 2013 wint hij tijdens het Edison Gala in Eindhoven de Edison Jazz/World in de categorie Jazz Nationaal voor de cd Mostly Improvised Instrumental Indie Music. De jury noemt Baas' ensemble 'een van de meest spannende en eigenwijze jazzbands van nu' en prijst de gitarist omdat zijn muziek 'geen hokjes, geen grenzen' kent.

Kapok Ramón Valle

2016

Samen met saxofonist Ben van Gelder verzorgt Baas in januari twee optredens met het Metropole Orkest. In september 2016 komt het album Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix uit. Naast Reinier Baas op de gitaar, spelen verder mee Nora Fischer (sopraan), Natanael Ramos op trompet, Ben van Gelder op altsaxofoon, Joris Roelofs bespeelt de klarinetten, Clemens van der Feen op contrabas en Martijn Vink op drums.

Ben van Gelder Metropole Orkest

2017

Op 30 mei 2017 wordt bekend dat Reinier Baas de Edison Jazz/World 2017 heeft gewonnen in de categorie Jazz Nationaal met zijn album Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix". De jury noemt in haar rapport: "De immer vernieuwende en verrassende gitarist en componist Reinier Baas heeft met zijn surrealistische jazz-opera Princess Discombobulatrix opnieuw een meesterwerk afgeleverd en daarmee nogmaals bevestigd dat hij tot de top van de Nederlandse jazz musici behoort".

Discografie Reinier Baas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Reinier Baas

Audio/Video Reinier Baas

Video Reinier Baas

Homunculus (Reinier Baas)...
Homunculus (Reinier Baas) - The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble
Reinier Baas: Black Narci...
Reinier Baas: Black Narcissus
Alive! Modern Savior - Re...
Alive! Modern Savior - Reinier Baas
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Reinier Baas: Black Narcissus

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer