Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RENE SG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rene SG in 2010

Periode

2005 - heden

Genre

garagerock, punk

Online

Officiële website

Rene SG

Rene SG is vernoemd naar het beroemde type gitaar van Gibson. Het trio speelt minimalistische speedrock. De nummers duren meestal rond de 60 seconden en bevatten minimale teksten die vaak bestaan uit slechts kreten als 'fuck you' en 'go to hell'. Er worden referenties gemaakt naar The Ramones, Peter Pan ...
Volledige biografie...

Bezetting

Robert-Jan   drums
Rene Kaptijn   gitaar, zang
Jacob Bosma   basgitaar

Overige muzikanten

Kalle Mattsson   basgitaar
Niels Turk   basgitaar

Biografie Rene SG

Rene SG is vernoemd naar het beroemde type gitaar van Gibson. Het trio speelt minimalistische speedrock. De nummers duren meestal rond de 60 seconden en bevatten minimale teksten die vaak bestaan uit slechts kreten als 'fuck you' en 'go to hell'. Er worden referenties gemaakt naar The Ramones, Peter Pan Speedrock, maar bijvoorbeeld ook Piet Mondriaan.

2000 - 2004

Rene Kaptijn uit Roelofarendsveen is student aan de Rietveldacademie te Amsterdam. Daar krijgt hij onder andere les van kunstenaar/muzikant Maarten van der Ploeg (Soviet Sex, Blue Murder). Hij vormt samen met zijn computer (een Amiga 1200) de band René Persé. Zichzelf begeleidend op gitaar en zingend met een elektronische stem neemt hij thuis enkele demo's op. Kaptijn treedt een paar keer op, onder andere op Crossing Border en in het voorprogramma van het eveneens uit Roelofarendsveen afkomstige Kopna Kopna. Hij werkt ook mee aan de eerste demo van Kopna Kopna. Als Kaptijn afstudeert besluit hij een echte band op te richten: Rene SG. Hij neemt zelf de vocalen voor zijn rekening en doet enkele optredens als duo met drummer en groeit uit tot trio met een bassist.

Blue Murder Kopna Kopna Soviet Sex

2005

Rene SG begint na enige bezettingswisselingen vorm te krijgen. De band bestaat uit Kaptijn op gitaar, de Zweed Kalle Mattsson op bas en Robert-Jan (RJ SG) op drums. De band maakt naam door de vele optredens door het hele land en staat onder meer in het voorprogramma staan van zZz. Onder leiding van lofi-producer Guy Tavares (o.a. Unit Moebius en Orange Sunshine) neemt Rene SG het debuutalbum op.

Orange Sunshine Peter Pan Speedrock The Shavers Unit Moebius zZz

2006

Rene SG in 2006 Eind februari verschijnt de debuutplaat Rene SG op het Haagse Langweiligkeit Records. Voor bassist Kalle is dit de tijd om de band te gaan verlaten en zich volledig te richten op zijn carrière als grafisch ontwerper. Hij wordt vervangen door Niels Turk, die tevens speelt in de southern rockformatie Apehanger. Rene SG speelt in het voorjaar op een tributeavond in Amsterdam ter gelegenheid van de in 2004 overleden Maarten van der Ploeg. Daar brengen zij ultrakorte versies van Soviet Sex-nummers ten gehore. De debuutplaat wordt goed ontvangen en de band voert het aantal optredens verder op, waarbij zij onder andere in het voorprogramma staan van The Shavers en El Guapo Stuntteam. In het najaar doet Rene SG ook mee aan de Popronde, het jaarlijks rondreizende festival door heel Nederland. De band doet daarnaast ook optredens in België en Duitsland.

Orange Sunshine Unit Moebius

2007

Rene SG in 2007 Rene SG krijg het aanbod van metalproducer Berthus Westerhuis (16 Down, God Dethroned, Black Rodeo) om hun tweede plaat op te nemen. De band werkt enkele dagen in zijn studio aan 15 nieuwe nummers. Het tweede album Rene SG 2 verschijnt in oktober, wederom uitgegeven door Langweiligkeit Records en gedistribueerd door Sonic Rendezvous. De kritieken zijn lovend. Het ontwerp van de plaat is verzorgd door voormalig bassist Kalle Mattsson. Rene SG doet wederom zo'n 60 optredens, en speelt samen met bands als Peter Pan Speedrock, The Goods en The Bloody Honkies.

16Down God Dethroned

2008

De band tourt door Nederland, België, Duitsland en ditmaal ook Zweden. In het voorjaar verschijnt een videoclip bij het nummer Hellride en in het najaar een clip bij Let's Go Ajax, beiden afkomstig van het album Rene SG 2. De clip bij Let's Go Ajax wordt gemaakt door Ondergrond TV, het internetkanaal van Het Parool, en wordt dit jaar meer dan 5.000 bekeken op YouTube. In december verschijnt de dvd Party Hardy, waarop meer dan veertig livenummers te zien zijn, gemixt door Berthus Westerhuis.

2009

Niels Turk verlaat de band en wordt vervangen door Jacob 'El Hobre Mostacho' Bosma, die ook in Fed By Trash speelt. Aan het eind van het jaar verschijnt de gratis ter download aangeboden single Arty Farty Bull Shit. Daarna begint de band aan de opnames voor de derde cd onder leiding van Igor Wouters, die ook bekend is van zijn werk voor Backfire! en Malle Pietje and the Bimbos.

Backfire! Malle Pietje and the Bimbos

2010

Rene SG in 2010 In maart verschijnt de derde cd Speedcola op Langweiligkeit Records/Sonic Rendezvous. Het album laat een wat rauwer punkgeluid horen, door de Aardschok in een positieve recensie omschreven als 'ultralomp, ultrastrak en ultrahilarisch' en 'eerlijke en heerlijke Zoef-de-haas-punk'. Er verschijnen clips bij Party Hardy, dat tevens een uitstapje naar de dance laat horen, en Fuck People. De band speelt dit jaar de 300ste show.

Discografie Rene SG

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rene SG

Audio/Video Rene SG

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer