Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RITMO NATURAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ritmo Natural

Periode

1969 - 1971

Genre

latin jazz

Ritmo Natural

Ritmo Natural is de voormalige ritmesectie van Max Woiski Jr. en pionier van de latin jazz in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Steve Boston   timbales
John Grünberg   percussie
Alberto de Hond   drums

Overige muzikanten

Ronald Langstraat   piano
Jan Jacobs   contrabas

Genoemd in de biografie van

1968   Hans Dulfer

Biografie Ritmo Natural

Ritmo Natural is de voormalige ritmesectie van Max Woiski Jr. en pionier van de latin jazz in Nederland.

1969 - 1971

De ritmesectie van het begeleidingsorkest van Max Woiski Jr. scheidt zich in 1969 af na een zakelijk conflict. Steve Boston (timbales), John 'Grunchi' Grünberg (zang, conga's), Jan Jacobs (contrabas) en Ronald Langstraat (piano), aangevuld met Alberto de Hond (drums), spelen latin in verschillende bezettingen. De Hond heeft in de Amsterdamse Roeterstraat een winkel annex museumpje met latin percussie-instrumenten. Vanaf de optredens in de Rotterdamse uitgaansgelegenheid La Bonanza, geregeld door impresario Lou van Rees, gebruikt de groep de naam Ritmo Natural. Ze ontmoeten saxofonist Hans Dulfer die in die tijd woensdagavondsessies in het Amsterdamse Paradiso organiseert en spelen een tijdje mee in zijn begeleidingsband waarin (free)jazz en latin worden gecombineerd. Er verschijnen in de periode 1970-1971 drie albums en een single met de eerste versie van Red, Red Libanon, enkele jaren later opnieuw door Dulfer opgenomen met de Perikels. De combinatie is ook op de Nederlandse televisie te zien in een uitzending naar aanleiding van de Wessel Ilcken-prijs die Hans Dulfer wint. De ritmesectie begeleidt ook buitenlandse muzikanten als de Amerikaanse tenorsaxofonisten Ben Webster en Don Byas en drummer Philly Joe Jones. Alberto de Hond is niet meer betrokken bij de opnamen van het derde album El Saxofón en daarna vertrekken ook Boston en Grünberg.

Max Woiski Jr.

1972 - 1981

Ritmo Natural begeleidt vervolgens verschillende artiesten, onder anderen Wim Overgauw, Eddie Engels, Jan Huydts, Dick en Jan Vennik, Cees Schrama, Gijs Hendriks en Theo Loevendie. De band houdt op te bestaan als John Grünberg terugkeert naar Suriname. Na de komst van pianist Jan Laurens Hartog besluiten Steve Boston en Alberto de Hond om door te gaan onder de naam Ritmo Natural '79 totdat in 1981 definitief het doek valt. Steve Boston krijgt een aanstelling als hoofddocent op diverse conservatoria.

Cees Schrama Dick Vennik Gijs Hendriks Jan Huydts Theo Loevendie Wim Overgaauw

2012

In het voorjaar verschijnt een box met twee cd's met historisch materiaal uit het privéarchief van Alberto de Hond en niet eerder uitgebrachte opnames uit de periode 1969-1970, aangevuld met een dvd waarop de leden van Ritmo Natural uitvoerig vertellen over hun carrière.

Discografie Ritmo Natural

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ritmo Natural

Audio/Video Ritmo Natural

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer