Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBBY ALBERGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: officiële Facebookpagina

Periode

24-07-1951 - heden

Genre

blues, funk, gitaar, kaseko, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Robby Alberga

Gitarist en componist Robby Alberga maakt muziek die balanceert tussen ambient en een Caribische vorm van bossanova. Zijn songs zitten degelijk in elkaar en de beste muzikanten doen mee op zijn cd's, die om duistere redenen echter geen breed publiek weten te vinden. Daardoor spendeert Alberga uiteindelijk meer tijd als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Walther Muringen   drums
Bart Platteau   fluit, vibrafoon
Carlo Ulrichi Hoop   percussie
Lesley Joseph   basgitaar
Lillian Jarret   toetsinstrumenten

Biografie Robby Alberga

Gitarist en componist Robby Alberga maakt muziek die balanceert tussen ambient en een Caribische vorm van bossanova. Zijn songs zitten degelijk in elkaar en de beste muzikanten doen mee op zijn cd's, die om duistere redenen echter geen breed publiek weten te vinden. Daardoor spendeert Alberga uiteindelijk meer tijd als lid van De Nazaten en diverse formaties van Ronald Snijders dan aan zijn eigen groep.

In bezetting van

De Nazaten   gitaar
Dutch Rhythm Steel & Show Band   gitaar
Ronald Snijders   gitaar

1963 - 1971

Robby Alberga (geboren in Paramaribo, Suriname) speelt in zijn tienerjaren al basgitaar in diverse bandjes, eerst met The Shadows en The Ventures als voorbeeld, later meer beïnvloed door de soulmuziek die op de Surinaamse radiozenders te horen is. Hij speelt zelfs Indiase muziek met een paar vrienden, en beleeft daarmee zijn eerste optreden in een uitverkocht theater. Een ontmoeting met Robby Favery wekt zijn interesse voor klassiek gitaar, en al spoedig krijgt hij les van Alberga's vader Anton Favery, een beroemde Surinaamse gitarist en kunstschilder. In 1969 komt hij naar Nederland om klassiek gitaar te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, eerst bij Pereira Arias en later bij Jan Goudzwaard. Maar na een jaar of vier te zijn opgegaan in deze studie, bewerkstelligt zijn heimwee toch een herontdekking van de kaseko en de blues.

1972 - 1982

Vanaf 1972 speelt Alberga met groepen als The Rhythm Makers, Ritmico Especial (de groep van Jan Helder) en Orkest Johnny Miranda overal in Europa, in clubs in Zwitserland, Oost- en West-Duitsland, en Italië (in 1977, met Miranda), waarbij zich steeds meer invloeden van de Surinaamse muziek, wereldmuziek en ook jazz doen gelden. Hij neemt gitaarlessen bij Joop Scholten en doet daarna veel ervaring op als jazzmuzikant in nachtclubs en hotels, op cruiseschepen en zelfs in ski-resorts. Als sessiemuzikant in de studio en/of als begeleider bij optredens speelt Alberga met tal van vocalisten, onder wie Oscar Harris, Big John Russell, Denise Jannah, Ruth Jacott en vele anderen. Totdat hem de behoefte bekruipt om eigen composities te gaan schrijven en uitvoeren. Samen met zanger Erwin Bouterse start hij de Rutu Band, die een eigenzinnig mengsel van kaseko, pop en jazz speelt, waarmee ze succesvol door voormalig Joegoslavië touren (bijna heel 1978) en ook in Nederland en België optreden. In 1979 wordt Alberga de gitarist van het Dutch Rhythm Steel & Show Orchestra, waarmee hij talloze optredens doet in binnen- en buitenland, vooral in Duitsland. Er wordt zelfs opgenomen met de Dolly Dots, voor hun toptienhit Hela-Di-Ladi-Lo uit 1980. In 1982 houdt hij het voor gezien met het DRS&SO en gaat hij samen met Henk Wouter op tournee door Duitsland en Noord-Italië, optredend in nachtclubs met steeds aangepast repertoire, dat loopt van jazz, pop en topveertignummers tot zelfs blues. Op een gegeven moment krijgt Alberga zelfs een platencontract aangeboden in Duitsland als blueszanger, maar hij bedankt daarvoor.

Big John Russell Dutch Rhythm Steel & Show Band Oscar Harris Ruth Jacott

1983 - 1990

Robby Alberga ontwikkelt begin jaren tachtig ook een steeds grotere interesse voor poëzie en storytelling, dankzij zijn vriend Paul Middellijn, die hij met zijn gitaar begeleidt tijdens optredens. Samen reizen ze de hele wereld over om op te treden tijdens storytelling-festivals, van Ghana en Philadelphia, Zweden en de Antillen, Spanje, Oostenrijk (Graz) en Zwitserland tot Suriname. Eind 1983 leert Alberga de Zuid-Afrikaanse zangeres Thoko Mdlalose kennen, die zich - na met onder anderen Stevie Wonder en Mongo Santamaria te hebben gewerkt - begin jaren tachtig in Nederland vestigt. Alberga speelt een aantal jaren in haar band. In 1985 wordt hij door Ronald Snijders benaderd met het verzoek samen schoolconcerten te gaan doen. Na honderden van deze educatieve optredens in binnen- en buitenland treedt hij ook tot de band van Snijders toe, een samenwerking die nog altijd voortduurt. Het is ook Ronald Snijders die hem steeds meer inspireert om een eigen album uit te brengen. Als begeleider van buitenlandse helden als Solomon Burke en Barbara Lynn doet Alberga rond 1990 diverse optredens in Nederland.

Ronald Snijders

1991 - 1994

Ook in 1991 tourt Alberga nog door Suriname met Barbara Lynn. Paul Middellijn stelt Alberga voor aan saxofonist Keimpe de Jong, die in verband met een project voor het Rotterdamse amateurblaasorkest De Kweekbak op zoek is naar een componist met Surinaamse roots. Zo ontstaat Alberga's Poetry Suite, dat is opgedragen aan de beroemde Surinaamse dichter Robin Ravales alias Dobru, een suite die hij later op zijn debuutalbum zal uitbrengen. Ook met blazer Keimpe de Jong ontwikkelt Alberga een tot op de dag van vandaag voortdurende samenwerking, namelijk als gitarist van De Nazaten van Prins Hendrik (later De Nazaten), waarin hun zogenaamde bastaardmuziek verder wordt ontwikkeld, samen met blazer Klaas Hekman. Ook treedt Alberga vanaf 1991 regelmatig op in The A Company van jazzpianiste Amina Figarova. In 1993 werkt Alberga als sessiemuzikant mee aan het album Dja Dja Man van Max Nijman, die twee van Alberga's composities van teksten voorziet en opneemt op zijn album Mi Fassi. Alberga begeleidt Max Nijman ook regelmatig met zijn band.

De Nazaten

1995 - 1999

In 1995 verschijnt Alberga's eerste, in eigen beheer uitgebrachte album Different Realities, waar tal van bevriende muzikanten en solisten op te horen zijn: Glenn Gaddum, Carlo Jones, Carlo Hoop, Patrick Lauwerends, Walther Muringen, Bart Platteau, Amina Figarova, Chris Semmoh, Eddy Veldman, Thoko and Thandi Mdlalose, Keimpe de Jong, Silke Kammer, Bushi Seatholo, Ivor Mitchell, Ro Mathurin, Lloyd Tjon, Lesley Joseph, Edgar Darnoud en Ronald Snijders. Als ondersteuning van deze release worden een aantal optredens in Nederlandse theaters gegeven met repertoire van het album. Daarnaast doet Alberga talloze optredens als lid van de Ronald Snijders Band en van De Nazaten, waaronder op het North Sea Jazz Festival met de laatste.

Carlo Jones

2000 - 2001

Op Alberga's tweede cd, A Prayer For Peace, die in 2001 uitkomt,, zijn wederom veel bevriende muzikanten van de partij, zoals Franklin Bata, Eric Calmes, Glenn Gaddum, Iwan van Hetten, Carlo Hoop, Lesley Joseph, Irshad Hussain-Khan, Walther Muringen, Bart Platteau, Nasir Rumai, Randall Rog, Chris Semmoh, Ronald Snijders, Herman Thompson en Vivian van der Veen.

2002 - 2003

Met De Nazaten doet Alberga een tournee door Suriname, waar projecten worden gedaan met een kawina-groep en een gamelan-ensemble. Ook doet de groep daar een project samen met het legerorkest en de politiekapel (die voor het eerst sinds vele jaren weer samen spelen), waarbij Alberga's compositie Poetry Suite wordt uitgevoerd. Alberga componeert ook veel nieuw materiaal voor De Nazaten. In 2003 voert hij samen met de speciaal vanuit Suriname ingevlogen gitarist Stanley Noordpool enkele van zijn composities uit, die hij daartoe van nieuwe arrangementen voorziet voor twee klassieke gitaren. Tijdens een optreden in het Haagse Zeeheldentheater neemt Robby Favery deel aan de finale, een weerzien na dertig jaar voor de beide Robby's.

2004

Als vast lid van de band van Ronald Snijders treedt Robby Alberga op in Hongarije, Frankrijk (Parijs), Litouwen en Frans-Guyana (Cayenne Jazz festival). Met Paul Middellijn doet hij diverse optredens in Nederland, evenals met De Nazaten (het nieuwe programma Percussong) en met Multi Jam, waarmee kindervoorstellingen worden gedaan, onder meer op North Sea Jazz, en tijdens het Kerst en Lichtfeest in Den Haag samen met Margriet Eshuijs. Met percussionist Winston Scholsberg doet Alberga een aantal duovoorstellingen. Ook begeleidt hij Denise Jannah tijdens haar tournee rond haar album Gedicht Gezongen.

Margriet Eshuijs

2005 - 2006

Met de band van Ronald Snijders doet Alberga in 2005 een van de eerste optredens in het nieuwe Bimhuis te Amsterdam. In april vinden twee uitverkochte concerten plaats van De Nazaten met de Indiase mridangam-speler Pregalathan Singaram, waar Alberga enkele composities voor schrijft. Met hetzelfde gezelschap doet Alberga in oktober een aantal optredens in Zuid-Afrika. In maart 2006 vindt een tweede tournee door Zuid-Afrika plaats. In november 2005 treden De Nazaten samen met de Amerikaanse saxofonist James Carter op tijdens het Zuid Nederlands Jazz Festival in De Effenaar te Eindhoven. De samenwerking bevalt dermate goed dat in 2006 samen door Nederland en Duitsland wordt getourd. Alberga levert twee nieuwe composities hiervoor aan: Skratyology en Salvador. De eerste wordt de titelsong van een later (2009) verschijnend livealbum van deze combinatie.

2007

Met het nieuwe project van Ronald Snijders (Extended Funk Band) speelt Robby Alberga op North Sea en doet hij een tournee door Litouwen. Ook met De Nazaten doet hij diverse optredens.

2008

In het Conservatorium van Amsterdam wordt op 4 oktober Alberga's boek Klinkend Kaseko ten doop gehouden. Het boek heeft als doel de Surinaamse kaseko breder toegankelijk te maken en bestaat uit twee publicaties: een meespeelboek met kaseko's voor blazers, en een medley van enkele van deze stukken voor blaasorkest. Het play-alongboek bevat twaalf kaseko's voor C-, Es- en Bes-blaasinstrumenten; alle liedjes zijn door een kasekoband opgenomen en staan op de cd.

2009

Naast de gebruikelijke optredens met Ronald Snijders en De Nazaten begeleidt Robby Alberga in Paradiso zijn jeugdidool The Mighty Sparrow. In opdracht van de Surinaamse Stichting Surinaamse Vrouwen 50+, Fos'ten (Vroeger), maakt hij een cd (met tekstboekje) met oude liedjes uit Suriname. Voor de optredens van De Nazaten op het Rotterdamse Dunya Festival en de Music Meeting in Nijmegen samen met Spok (van het beroemde Braziliaanse Spok Frevo Orquestra) componeert Alberga speciaal twee stukken.

Discografie Robby Alberga

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robby Alberga

Audio/Video Robby Alberga

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer