Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RONALD BRAUTIGAM (2)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ronald Brautigam (2)

Periode

1954 - heden

Genre

fortepiano, klassiek, piano

Online

Officiële website

Ronald Brautigam (2)

Ronald Brautigam is een veelgevraagd pianist met een internationale carrière. Hij geeft solorecitals en treedt overal ter wereld op met vooraanstaande orkesten. Naast pianist is Ronald Brautigam vooral bekend als een van de belangrijkste fortepianisten van zijn tijd. De internationale waardering is groot voor zijn registratie op historische instrumenten van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fortepiano, piano

Genoemd in de biografie van

1976   Maarten Bon
1981   Zino Vinnikov
1983   Jaap Van Zweden
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ronald Brautigam (2)

Ronald Brautigam is een veelgevraagd pianist met een internationale carrière. Hij geeft solorecitals en treedt overal ter wereld op met vooraanstaande orkesten. Naast pianist is Ronald Brautigam vooral bekend als een van de belangrijkste fortepianisten van zijn tijd. De internationale waardering is groot voor zijn registratie op historische instrumenten van alle solowerken van Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven. Brautigam is tevens een enthousiast kamermusicus. Hij vormt duo's met violiste Isabelle van Keulen en pianist Melvyn Tan.

1958

Ronald Brautigam (1954, Amsterdam) krijgt van zijn vader, die een verdienstelijk pianist is en vaak zit te improviseren achter de toetsen, een speelgoedpiano. Al snel speelt de jonge Ronald de melodieën na die hij zijn vader hoort spelen.

1960 - 1972

Ronald Brautigam krijgt zijn eerste pianolessen. Hij doorloopt het gymnasium in Amsterdam. Hij is vooral geïnteresseerd in de bètavakken en daarnaast houdt hij zich bij voorkeur bezig met popmuziek.

1972 - 1978

Ronald Brautigam studeert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn. Hij vervolgt zijn studie in Londen bij John Bingham. Met klarinettist Arjan Ariëns Kappers en sopraan Dieuwke Aalbers richt hij het Arcturus Trio op. Het trio heet naar de woonboot van Ariëns Kappers.

Jan Wijn

1983

Ronald Brautigam studeert privé bij Rudolf Serkin in de Verenigde Staten. Voor de cd met de vioolsonates van Johannes Brahms die hij met violist Jaap van Zweden opneemt krijgt hij een Edison.

1984 - 1990

Ronald Brautigam krijgt de Nederlandse Muziekprijs. Hij groeit uit tot een zeer gewaardeerd concertpianist in Nederland en daarbuiten.

1991

Ronald Brautigam koopt zijn eerste fortepiano. In eerste instantie met de bedoeling om de muziek die oorspronkelijk voor fortepiano is geschreven beter te doorgronden en met meer kennis van zaken op een moderne vleugel ten gehore te brengen. "Het is de muziek die mij bij de fortepiano heeft gebracht. Ik voel geen bijzondere liefde voor het instrument, mijn liefde is bestemd voor de muziek."

1992

In januari geeft hij als eerste Nederlandse pianist een zeer succesvol recital in de internationale serie Meesterpianisten in de Grote Zaal van het Amsterdams Concertgebouw.

1993

Ronald Brautigam speelt de complete pianosonates van Mozart op fortepiano in de Amsterdamse Waalse Kerk. Hij vormt een duo met Isabelle van Keulen. In juni geven ze concerten in Japan en Scandinavië.

1994

Met Nieuw Sinfonietta Amsterdam (later: Amsterdam Sinfonietta) onder leiding van Lev Markiz neemt Brautigam voor het Zweedse label BIS de pianoconcerten van Felix Mendelssohn op.

1995 - 1998

Ronald Brautigam krijgt bij het Zweedse cd-label BIS de ruimte om grootscheepse soloprojecten op te nemen. Hij begint aan de opname van alle klaviersonates en -variaties van Mozart op fortepiano. De reeks beslaat bij de voltooiing tien cd's. In 1997 geeft hij voor de tweede keer een recital in de Amsterdamse serie Meesterpianisten.

1999 - 2004

De pianist begint voor het label BIS aan de registratie van alle klaviersonates en andere solowerken van Joseph Haydn op fortepiano. De reeks groeit uit tot elf cd's met als laatste de 'Sieben Letzte Worte' in de versie voor klavier solo. Brautigam begint aan een reeks recitals in de Waalse Kerk in Amsterdam. Op het programma staan alle pianosonates van Beethoven. De pianist begint aan de registratie van alle sonates van Beethoven op verschillende historische fortepiano's. Hij wint de prestigieuze Midem Classical Award in de categorie 'beste piano-cd' voor een in 2003 uitgekomen cd in de Haydnreeks.

2006

Voor de opname van Haydns pianoconcerten met Concerto Copenhagen krijgt Ronald Brautigam een Edison.

2007

Het duo Isabelle van Keulen/Ronald Brautigam neemt een cd op met werken van Edvard Grieg, Edward Elgar en Jean Sibelius. Bij wijze van hobby begint Brautigam de Schotse doedelzak te spelen.

2009

Ronald Brautigam is dit jaar de 'Benjamin Meaker Professor and Distinguished Visiting Fellow' van het Department of Music van het Institute of Advanced Studies in Bristol. Hij is de eerste uitvoerend musicus die deze eer te beurt valt. Brautigam richt zich mede vanwege het tweehonderdste sterfjaar van de componist vooral op de historische uitvoeringspraktijk in de pianosonates van Joseph Haydn.

2010

Ronald Brautigam krijgt de Midem Classical Award voor de cd met Beethovens 'Tweede pianoconcert' en Brautigams eigen reconstructie van het 'Concert Wo04'. Dirigent Andrew Parrott en het Norrkoping Symphony Orchestra delen in de vreugde. Het laatste deel van de cd-opnamen van alle genummerde Beethovensonates gespeeld op historische vleugels verschijnt. Wederom krijgt Brautigam zeer goede kritieken. In het najaar verschijnt een cd met alle niet genummerde Beethovensonates. Brautigam blijft zich op cd op Beethoven richten. Hij begint met de opnamen van alle 'Variaties', 'Bagatellen' en andere solowerken van Beethoven die naast de sonates bekend zijn.

2012

Speelt samen met violiste Isabelle van Keulen op de cd Prokoviev - Complete Works For Violin & Piano

2015

Voor het album 'Beethoven - The Complete Piano Sonatas' krijgt Brautigam de Edison Klassiek in de categorie 'de solist - instrumentaal'.

Discografie Ronald Brautigam (2)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ronald Brautigam (2)

Audio/Video Ronald Brautigam (2)

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer