Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RONDANE KWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

2002 - heden

Genre

klassiek, minimal music

Online

Officiële website

Rondane Kwartet

Het Rondane Kwartet is het enige kwartet ter wereld dat de vijf composities voor meerdere toetsinstrumenten van de componist Simeon ten Holt, in vaste bezetting, uitvoert. Gedurende vele jaren onderhoudt het kwartet een innige band met Ten Holt. Vanwege de grote vrijheid die hij verleent in de uitvoering van zijn ...
Volledige biografie...

Bezetting

Petra van Oort   piano
Robert Lambermont   piano
Laura Sandee   piano
Daphne Keune   piano

Biografie Rondane Kwartet

Het Rondane Kwartet is het enige kwartet ter wereld dat de vijf composities voor meerdere toetsinstrumenten van de componist Simeon ten Holt, in vaste bezetting, uitvoert. Gedurende vele jaren onderhoudt het kwartet een innige band met Ten Holt. Vanwege de grote vrijheid die hij verleent in de uitvoering van zijn composities is er plaats voor eigen inbreng van de uitvoerenden, zoals het aantal maatgroepen dat wordt herhaald, de dynamiek en de frasering. Tijdens een uitvoering staan de vier vleugels in kruisvorm opgesteld, zodat de spelers elkaar kunnen zien en aan de hand van speciale tekens met elkaar kunnen communiceren. Voor een concert hebben de pianisten over de speelwijze een aantal afspraken gemaakt, maar daarnaast is er tijdens de uitvoering voortdurend ruimte voor muzikale ingevingen. De lengte van de concerten hangt af van onder andere de inspiratie van het kwartet, de akoestiek, het fysieke uithoudingsvermogen én het publiek. Ook worden er zogenaamde coupure concerten gegeven waarbij een deel van een werk wordt uitgevoerd. Eén van de pianisten geeft daarbij uitleg over de compositie waarna het publiek vragen kan stellen.

2002

Vier pianisten besluiten een kwartet te vormen om zodoende de werken voor vier piano's van de componist Simeon ten Holt uit te kunnen voeren. Ze noemen zichzelf het Bergen Kwartet.

Simeon ten Holt

2010

Het Bergen Kwartet verandert van naam en heet nu voortaan het Rondane Kwartet. Ook komt dit jaar de eerste cd van het Rondane Kwartet uit met het werk 'Canto ostinato' van Ten Holt. De componist is tevens hoofdsponsor van het album.

2011

Documentairemaker Ramón Gielen maakt een documentaire over de opvallende invloed die 'Canto ostinato' soms op het leven van luisteraars heeft. Het Rondane Kwartet speelt de muziek.

2014

Het Rondane Kwartet is zich aan het voorbereiden op de opname van hun vierde cd. Ditmaal met het werk 'Incantatie IV' van Ten Holt.

Discografie Rondane Kwartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rondane Kwartet

Audio/Video Rondane Kwartet

Video Rondane Kwartet

Rondane Kwartet - Incanta...
Rondane Kwartet - Incantatie IV -
Rondane Kwartet: Canto Os...
Rondane Kwartet: Canto Ostinato, Grote Melodie / Grand Melody
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rondane Kwartet - Incantatie IV -

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer