Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RONNIE POTSDAMMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ronnie Potsdammer in 1962

Periode

25-08-1922 - 15-05-1994

Genre

zang

Ronnie Potsdammer

Ronnie Potsdammer is chansonnier, cabaretier, radiomaker, schrijver, professionele kok en zelfverklaard 'kampioen der openhartigheid'. Zijn uitvoeringen van onverbloemde vertalingen uit het Franse repertoire zijn taboeoverschrijdend en zorgen voor een boycot op de Nederlandse radio. Zijn felle cabaretprogramma's passen goed in de vrijgevochten jaren zestig.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Ronnie Potsdammer

Ronnie Potsdammer is chansonnier, cabaretier, radiomaker, schrijver, professionele kok en zelfverklaard 'kampioen der openhartigheid'. Zijn uitvoeringen van onverbloemde vertalingen uit het Franse repertoire zijn taboeoverschrijdend en zorgen voor een boycot op de Nederlandse radio. Zijn felle cabaretprogramma's passen goed in de vrijgevochten jaren zestig.

1929 - 1959

Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, speelt Ronnie Potsdammer (Hoogeveen, 25 augustus 1922) op gitaar mee in het huisorkest van de jazzliga in Breda. Na de oorlog treedt hij tijdens zijn verblijf in Parijs op met Franse chansons. Hij ontmoet daar onder meer zangeres Juliette Gréco (Montpellier, 1927). Terug in Nederland is hij als kok werkzaam in De Groene Kalebas, een vermaarde jazzkroeg aan de 2e Weteringdwarsstraat in Amsterdam met veel kunstenaars als klant. Na zijn werk in de keuken treedt hij op voor de overgebleven klanten. Midden jaren vijftig treedt hij vaker op, veelal in kleine zaaltjes, met repertoire dat hij ontleent aan de Franse chansonnier Georges Brassens (1921–1981), eerst in de Franse versies maar later in de vertalingen van Ernst van Altena die ook andere Franse chansons voor Potsdammer bewerkt. De eerste single die uit hun samenwerking voortkomt is Wilde Vaart (La Marine) met op de B-kant Laten Wij De Brug Over Gaan ((Il Suffit De Passer Le Pont).

1960 - 1961

Het Lelijke Eendje is een reclamesingle voor Citroën, geschreven door Annie M.G. Schmidt en Paul Chr. van Westering en opgenomen samen met actrice Heleen van Meurs en twee kinderen uit kinderkoor De Damrakkertjes. Een jaar later zingt Potsdammer samen met Mary Michon en Jantje Nelissen de reclamesingle Wat Doet M'n Vader voor de Helmondse textielindustrie. Hij treedt onder meer op met een Pauzecabaret waar ook Frans Halsema aan meedoet.

Annie M.G. Schmidt Frans Halsema

1962

Ronnie Potsdammer in 1962 Het optreden van Ronnie Potsdammer in het VARA televisieprogramma van Nico Knapper levert boze reacties op van veel kijkers naar aanleiding van zijn uitvoering van het begrafenislied De Lijkzang Van Weleer (oorspronkelijk Les Funérailles d'Antan van Georges Brassens), gekleed in doodgraverpak. In hetzelfde jaar verschijnt bij Delta een EP met de waarschuwende titel Strikt Voor Volwassenen.

1963 - 1964

Potsdammer is een van de vele optredende artiesten in De Waag, de Haarlemse club van zangeres en programmeur Cobi Schreijer (1922-2005). In de zomer van 1963 spelen Potsdammer en Schreijer in De Waag het programma Niet Voor Lange Tenen, geschreven door Ernst van Altena. Het optreden wordt opgenomen door de NCRV en in ingekorte en gekuiste versie uitgezonden. Van het tweede programma Wiedewagen verschijnt de vier nummers tellende EP Waagduetten. Het liedje The Smartest Lap Ever Made is een parodie op het fenomeen smartlap. In 1964 treedt de zanger in Amsterdam in het huwelijk met Irene Anstadt.

Cobi Schreijer

1965

Ronnie Potsdammer in 1965 Potsdammer verlaat het folkcircuit van de Waag, maar blijft wel tot aan zijn dood samenwerken met Ernst van Altena. Samen met Schreijer doet hij nog een laatste gezamenlijk programma. Een Lied, Meer Niet bevat naast eigen teksten en vertalingen ook liedjes van Drs. P. Potsdammer treedt op met Boudewijn de Groot, in het Amsterdamse Lido en in het Haagse theater In De Steeg. De chansonnier nodigt De Groot uit in het radioprogramma Over De Schreef dat hij voor de VPRO maakt. Potsdammer is ook betrokken bij de programma's Rakelinks, Rondom Twaalf, Cosa Nostra en Uitgeslapen.

Boudewijn de Groot Drs. P

1966 - 1971

Ronnie Potsdammer maakt zelf een vertaling van Boris Vians lied Le Déserteur en zet die op single. B-kant God Zij Met Ons is een eigen vertaling van Bob Dylans With God On Our Side. De zanger wordt op de single begeleid door gitaristen Jan Blok (die veel met Annie M.G. Schmidt samenwerkt) en Henk van der Molen. Voor zijn eerste album Ronnie Potsdammer Zingt Tom Lehrer bewerkt de chansonnier twaalf nummers van de Amerikaanse zanger/pianist Tom Lehrer (New York, 1928). Zijn tweede, pikante album Limericks Uit De Maagdenkelder is live opgenomen in de Maagdenkelder aan de Voetboogstraat in Amsterdam, met medewerking van Jan Blok (gitaar), Koos Serierse (bas) en Harry Mooten (accordeon). In september 1968 treedt Potsdammer op in De Brakke Grond te Amsterdam, onder meer met korte gedichtjes vertaald uit het Zuid-Afrikaans. De zanger levert regelmatig bijdragen aan compilaties met gewaagd repertoire. Na Losbandige Liedjes is dat in 1971 het album Draaien Rond Een Gaatje waar ook bijdragen op staan van Bolle Jan, Martine Bijl, Nelly Frijda en Kees Stet.

Harry Mooten

1973 - 1993

Ronnie Potsdammer produceert in 1973 het album Kwartetten Met Della Bosiers van de Vlaamse zangeres Della Bossiers (Mortsel, 1946). Hij levert twee vertalingen aan het album Chansons (1974) van zangeres Bea Brandts Buys (1937). Hij sluit zijn muzikale carrière af met een single samen met zangeres Isabelle Deneuve en stort zich weer op het kookvak. Potsdammer is als (co)auteur, redacteur of vertaler betrokken bij de uitgave van kookboeken, zoals 't En Zijn Niet Allen Koks (Die In Uw Keuken Koken!) (1973), Het Grote Dessertboek (1984), Het Grote Bakboek (1986), Het Grote Schaal- En Schelpdierenboek (1986) en Het Grote Visboek (1988). Hij is geruime tijd culinair journalist voor een aantal tijdschriften en verzorgt tevens kookprogramma's op radio en televisie.

1994

Ronnie Potsdammer overlijdt op 15 mei op 71-jarige leeftijd. De In Memoriam in De Volkskrant kopt in 17 mei met 'Liedjeszanger voor 'mensen met oren aan het hoofd''.

2009

Het Lelijke Eendje uit 1960 wordt door het Nederlandse publiek verkozen tot het beste reclameliedje. Aanleiding voor de verkiezing is de verschijning op 22 september 2009 van het boek De Muzikale Verleiding, Nederlandse Reclame Op 45 Toeren.

2011

Het muziekblad New Folk Sounds wijdt in editie 136 (juni/juli) een drie pagina's tellend coververhaal aan de chansonnier, geschreven door Hans van Deelen.

Discografie Ronnie Potsdammer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ronnie Potsdammer

Audio/Video Ronnie Potsdammer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer