Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDE 66

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rude 66 in 2003

Periode

1966 - heden

Genre

acid house, drumcomputer, electro, sampler, synthesizer, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Modulate

Rude 66

Amsterdamse dance-act van Ruud Lekx, alias Rude 66, die met de regelmaat van de klok singles en albums uitbrengt die zich zowel richten op heavy electro, acid house als drum 'n' bass. Live en ook op sommige platen verzorgt zijn Amerikaanse vrouw Shaunna de vocalen.
Volledige biografie...

Instrumenten

drumcomputer, sampler, synthesizer

Overige muzikanten

Michel Jansen   draaitafels
Shaunna Lekx   tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1994   Unit Moebius
1996   Legowelt
1997   Unit Moebius
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rude 66

Amsterdamse dance-act van Ruud Lekx, alias Rude 66, die met de regelmaat van de klok singles en albums uitbrengt die zich zowel richten op heavy electro, acid house als drum 'n' bass. Live en ook op sommige platen verzorgt zijn Amerikaanse vrouw Shaunna de vocalen.

1986

Ruud Lekx (Delft, 1966) begint zijn muzikale loopbaan als toetsenist in de noisegroep Kamika6.

1987

Met de groep Voices Of The Mute richt Lekx zich op Electronic Body Music (EBM) en is met de track Mission Impossible vertegenwoordigd op de compilatie Somewhere In The Skeleton, uitgebracht op het Belgische Body Records.

1991 - 1993

Lekx is actief in de industriële groep Repoman. Onder het pseudoniem Modulate neemt hij samen met een lid van Voice Of Mute in 1992 de techno-single The Dreams EP op. Deze single, die vanwege 'artistieke meningsverschillen' pas in 1993 uitkomt, verschijnt bij het Belgische SSR, een sublabel van Crammed Discs. Ruud Lekx is echter de enige die het contract ondertekent. Het titelnummer The Dreams staat tevens op de ambient-compilatie Chill Out, uitgebracht door het Amerikaanse Instinct label.

1994

Omdat Crammed Discs de nieuwe opnamen van Rude 66 veel te 'underground' vindt, zoekt Lekx naar andere ingangen. Bunker Records, het nieuw opgerichte dance-label van een oude bekende van Lekx, toont interesse. Het dubbelalbum dat bij Bunker verschijnt (Bunker 012/013) krijgt aardig wat airplay op de VPRO-radio, evenals Bunker 020, de tweede release van Rude 66 op het label. Op Acid Planet, een sublabel van Bunker, verschijnt de 7" vinylsingle Acid Planet, dat een heus collectors item wordt.

1995

Rude 66 doet enkele optredens in Nederland en Engeland en werkt hard aan nieuw materiaal.

1996

Op Djax Records verschijnt de EP Lucifer, die goed ontvangen wordt in de pers.

1997

De Devil's Highway-cd op Silver Recordings komt uit in mei. Op het album zijn twaalf nummers te horen vol met overstuurde chemical beats, acid en techno. Een nieuwe dubbelelpee op Bunker Records (Bunker 027/028) verschijnt in een oplage van honderd stuks en verkoopt razendsnel uit. Daarnaast verschijnt van Rude 66 de Alienated Madman EP en is hij te horen op de compilaties There's No Place Like Ohm en Land Speed Record.

1998

In februari verschijnt bij Djax Records de tweede Rude 66 EP, B-Day, vol met heavy electro. Naast techno is er bij Rude 66 tijdens live-optredens ook ruimte voor harde drum 'n bass, zoals te horen is op de 66 Deadly Sins EP, die verschijnt op het Amerikaanse Kultbox Records. Hij is daarmee een van de voorlopers van het subgenre breakcore. De plaat 66 Deadly Sins bestaat uit een in de studio opgenomen liveset, dezelfde set die Rude 66 speelt tijdens de halve finale van de Grote Prijs van Nederland in Paradiso. Tijdens live optredens laat hij zich bijstaan door dj Michel Jansen.

1999

Met het nummer No Cure is Rude 66 vertegenwoordigd op de compilatie Acid Flash No. 9.

2000

Een nieuw Rude 66-album, getiteld De Machine Des Duivels, met daarop vocalen van Mr. & Mrs. 66, verschijnt in maart. Silver Recordings brengt de helft van de cd The Devil's Machine uit op vinyl als split-lp met RA-X (Vincent Koreman). De Rude 66-remix van Friction Freakball Foundation's Super OK staat op de compilatie Dutch Breakz. Met het nummer The Covenant staat Rude 66 tevens op de compilatie The West Coast Sound Of Holland (Bunker 3000). De dubbelaar Bunker 027/028 wordt opnieuw uitgebracht. Ditmaal in een grotere oplage, maar ook die is snel uitverkocht.

Vincent Koreman

2001

Samen met zangeres/muzikante Maya Voorvelt neemt Rude 66 het electronummer Overkill op. Live zingt zijn Amerikaanse echtgenote Shaunna mee.

2002

In de zomer staat Rude66 onder meer op het Shine Festival en doet hij enkele DJ-sets in Californië. Hij is in oktober betrokken bij de lancering van het nieuwe label Vynalogica waarop internationale acts muziek maken met de analoge synthesizers in de studio van CEM (Stichting Centrum voor Electronische Muziek). Rond dezelfde tijd verschijnt bij Bunker de EP De Wraak Der Wegpiraten.

2003

Rude 66 in 2003 Rude 66 levert een bijdrage op de compilatie Powerslaves : an elektro tribute to Iron Maiden.

2004

The Riplets uit Rotterdam nemen voor hun tweede album een cover op van Hey Mickey. Op de 12" met remixen van dit nummer staat ook een bijdrage van Rude66.

2005

Na enkele jaren op de planken te hebben gelegen komt in januari eindelijk de EP Overkill uit van Rude 66 samen met zangeres Maya Voorvelt. Het nummer wordt aan het eind van het jaar door de VPRO genomineerd voor Song van het Jaar 2005. De EP Black Sabbath komt in april uit op het Nederlandse label Crème Organisation (onderdeel van Global Darkness).

2006

De EP Strings Of Death is opgenomen met hulp van analoge synthesizers uit de studio van het Amsterdamse studio CEM en komt uit op Vynalogica. Er verschijnt werk van Rude 66 op een compilatie van Crème Organisation. Een opvolger van de Black Sabbath EP staat gepland voor april/mei. Rude 66 remixt het nummer Eltec op de EP Kremahitz van Maarten van der Vleuten op het Britse Mighty Robot Recordings. Tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober presenteert Rude 66 samen met bassist Walter de Korver (Friction Freakball Foundation) en zanger Sammie Burgwal (The Regiment) zijn door onder meer New Order geïnspireerde nieuwe project Lies Of Minelli. Een tijdens het Amsterdamse Boem Tsjak Festival (oktober 2005) opgenomen versie van Hysteresis verschijnt in het najaar op MP3Yearsrebelbassweblog, een compilatie ter gelegenheid van drie jaar Rebelbass weblog van DJ Lady Aïda. Een remix door Rude66 van Unveiling The Secret opent de gelijknamige remix-EP van de Duitse act Psyche. De cd Disco Romance van Sally Shapiro sluit af met een Rude66-remix van de track I'll Be By Your Side.

DJ Lady Aïda Maarten van der Vleuten

2007

Het nummer Angst Bleibt verschijnt op de 12''-compilatie Nagasaki Nightriders op het label Crème Organization. In augustus maakt de producer deel uit van de 303 All Stars, een 'orkest' Nederlandse technopioniers, met naast Rude 66 ook Acid Junkies, Legowelt en Nederzuur, dat live op het festival Lowlands een set acid speelt met aan elkaar gekoppelde analoge drummachines van het merk Roland: vijf 303's, een 808 en een 909.

2008

Het dubbelalbum Sadistic Tendencies bevat donkere electro-disco met vocale bijdragen van Shaunna Lekx.

2011

Club Oddstream (april) is een internationale compilatie op dubbelelpee van het label Shipwrec met naast de track Auto A van Rude 66 bijdragen van Applescal, Kubus, Alec Empire en T.Raumschmiere. De uitgave is gekoppeld aan het festival Oddstream dat begin juni plaatsvindt in Nijmegen.

2013

Rude 66 opent de compilatie Obliged To Space, een gelimiteerde uitgave op CD-R van het label Flight Recorder als ode aan de elektronische muziek van de Berliner Schule uit de jaren zeventig.

Discografie Rude 66

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rude 66

Audio/Video Rude 66

Video Rude 66

Intergalactic FM Compilat...
Intergalactic FM Compilation
Rude 66 False Starts viny...
Rude 66 False Starts vinyl HD
Rude 66 - Machine
Rude 66 - Machine
Rude 66 - My 909
Rude 66 -  My 909
Rude 66 - The Three Face...
Rude  66 - The Three Faces Of Fear
Eclectic cooking with Rud...
Eclectic cooking with Rude 66
Rude 66 - 2 Worlds
Rude 66 - 2 Worlds
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rude 66 - 2 Worlds

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer