Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SANDER KLEINENBERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sander Kleinenberg

Periode

1968 - heden

Genre

DJ, draaitafels, producer, progressive, techno

Online

Officiële website
Officiële website

Pseudoniemen

5K, Europ, Free Frogs, Mevrouw Spoelstra, S'n'S, Sakan

Sander Kleinenberg

DJ/ producer Sander Kleinenberg is in het nieuwe millennium een van de snelst stijgende sterren in het Nederlandse dance-circuit, vooral ook buiten onze landgrenzen. Na enkele jaren van relatieve anonimiteit schiet zijn populariteit omhoog als zijn sound in 1998 omarmd wordt in Engeland. Sindsdien reist hij de hele wereld over ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer

Genoemd in de biografie van

1994   DJ Per
2001   Fedde le Grand
2004   Pronti & Kalmani
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sander Kleinenberg

DJ/ producer Sander Kleinenberg is in het nieuwe millennium een van de snelst stijgende sterren in het Nederlandse dance-circuit, vooral ook buiten onze landgrenzen. Na enkele jaren van relatieve anonimiteit schiet zijn populariteit omhoog als zijn sound in 1998 omarmd wordt in Engeland. Sindsdien reist hij de hele wereld over om in de grote clubs te draaien.

1987

Op zijn 15de begint Kleinenberg (1971, Delft) met DJ'en op schoolfeesten. Vanaf zijn zevende woont hij in Almelo. Al snel ontwikkelt hij een voorliefde voor dance en maakt hij de opkomst van house, new beat en acid mee. Hij koopt die moeilijk verkrijgbare platen in Amsterdam, waar hij met een tienertoer treinkaart naartoe reist. Hij biedt zich aan bij de lokale disco in Vriezeveen als DJ, waar hij wordt geboekt.

1988 - 1991

Kleinenberg begint in Duitsland te draaien. Al op z'n negentiende draait hij in grote Duitse clubs als de Index voor duizenden mensen. Hij oriënteert zich op de rest van Europa omdat hij het idee heeft dat men in de Randstad niet op hem zit te wachten. Nadat hij Westbam in 1989 ziet draaien, weet hij zeker dat hij ook een bekende DJ wil worden.

1992 - 1995

Net als veel andere DJ's maakt Kleinenberg de overstap naar het produceren van platen, waarbij hij samenwerkt met Duitse en Nederlandse producers van wie hij de techniek leert. Hij brengt releases uit op gerenommeerde labels als Wonka (België) Superstition (Duitsland) en het Amerikaanse Strictly Rhythm. Vooral de laatste is een hele eer voor een Europeaan: de desbetreffende verschijnt aanvankelijk eerst op Deal, maar wordt via Junior Vasquez aan Strictly Rhythm gelicenseerd. Bij Polygram Frankrijk krijgt hij de kans om een album te maken, dat verschijnt onder de naam Melk.

1996 - 1997

Kleinenberg besluit voortaan onder z'n eigen naam te draaien en te produceren. Zijn sound is in de loop der jaren dieper geworden. Hij releast de meeste platen nu via Deal Records, gevestigd in Den Haag waar hij zelf inmiddels ook woont. Kleinenberg krijgt vaste draaiplaatsen in onder andere de Amsterdamse Mazzo, Roxy en Chemistry en de Haagse Asta-discotheek.

1998 - 1999

In samenwerking met Stef Vrolijk doet hij enkele releases als S'n'S. Kleinenbergs muziek slaat vooral aan in Engeland, waar het deel gaat uitmaken van de Progressive-stroming, die de trance daar langzaamaan begint te verdringen. Hij tekent een contract bij het Haagse Combined Forces, een maatschappij waar ook o.a. Vincent de Moor onder contract staat. Kleinenberg staat deze jaren ook op festivals als Lowlands, Dance Valley en New Frontier.

2000 - 2001

Kleinenberg's platen, met name de 4 Seasons-serie, zitten in de platenkoffer van elke grote DJ en Kleinenberg zelf staat regelmatig in Engeland achter de draaitafels in megaclubs als Gatecrasher en Cream. Tracks als My Lexicon en Sacred worden klassiekers, en komen terecht op albums als Sasha's Global Underground. Kleinenberg zet samen met DJ Per de Earth-avond in de Melkweg op. Zijn Nubreed mix-cd is zeer succesvol en levert hem DJ-boekingen in topclubs over de hele wereld op. Samen met zijn vriendin gaat hij in Londen wonen. Welcome To The Pleasuredome (Sander's Coming Home Mix) is een remix van Kleinenberg op het album Maximum Joy van Frankie Goes To Hollywood. Hij verzorgt ook een remix voor de single Poor Leno van Röyksopp.

2002

Kleinenberg wint in Nederland de titel Beste Producer tijdens de Lucky Strike Dance Awards. Zijn Essential mix-cd komt wereldwijd uit, o.a. via Warner in Amerika. Eind van het jaar staat zijn nieuwe album gepland. Deze zomer komt het derde deel van de Four Seasons EP-serie uit. Na remixen op platen van o.a. Art Of Noise (West 4), Junkie XL (Hey, Hello), Nits (Nescio), Vincent de Moor en Destiny's Child, bewerkt hij de single Everything Eventually van het duo Appleton (ex-All Saints).

Junkie XL Nits Vincent de Moor

2003

De 12" 4 Seasons EP 3 (release: 1 september) bevat gastvocalen van Miss Bunty (alias Marielle Dijkhuizen). In vergelijking met de eerste EP (trance) en tweede EP (meer funkgeorienteerd) in de serie heeft deze derde een stuk ruiger, bijna gothic geluid. Eind oktober komt de mix-cd Everybody uit in Engeland en de Verenigde Staten. De dubbelcd laat op de eerste schijf de Europese invloeden van de DJ horen met ondermeer een track van landgenoot Roland Klinkenberg. Op de tweede schijf staan naast de Nederlandse bijdrage van Matthew Dekay ook nummers van Britse, Amerikaanse en Australische acts. Kleinenberg maakt een remix voor de single Wonderful van de Britse zangeres Annie Lennox.
Sander viert de jaarwisseling met een DJ-set in New York.

2004

De compilatie Everybody en de remix die Sander Kleinenberg maakt van Rock Your Body van Justin Timberlake worden beide door het Amerikaanse The Dance Music Academy genomineerd voor een USA Dancestar Award, respectievelijk in de categorieën Best Compilation en Best Remix. Hij wint een Award in de laatste categorie. Samen met het producersduo Pronti & Kalmani (Sebastiaan Molijn en Eelke Kalberg) maakt hij remixen voor N*E*R*D (Maybe) en Janet Jackson (All Nite (Don't Stop)). Op 24 september presenteert Sander Kleinenberg zijn cd This Is Everybody Too! in club Panama in Amsterdam. Het dubbelalbum is de opvolger van het succesvolle mixalbum Everybody, It's A Renaissance. In Panama draait Sanderberg een set van maar liefst vijf uur. Het toonaangevende Britse danceblad DJ Magazine stelt naar aanleiding van een stemming op het internet een lijst met de beste dj's van de wereld samen. Sander Kleinenberg staat op de twaalfde plek.

Pronti & Kalmani

2005

Sander Kleinenberg De DJ reist weer de hele wereld rond voor zijn maandelijkse set in New York en voor optredens in Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Zwitserland, Italië, Florida, Denver, Schotland, Spanje, Californië, Polen, Londen en Denemarken. In de zomer draait hij elke maand op Ibiza. Zijn Thirst Tour brengt hem in Roemenië, Duitsland, Portugal, Kroatië, Tunesië, Egypte, Dubai, Libanon, Panama, Brazilië, Argentinië, Peru, Mexico en de Dominicaanse Republiek. Hij maakt remixen voor Mylo, Eurythmics (I've Got A Life) en de single Something To Say van Kane.

2006

Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Amerikaanse International Dance Music Awards op 26 maart tijdens de jaarlijkse dancemuziekconventie Winter Music Conference in Miami krijgt Sander Kleinenberg een prijs voor Best European DJ. Vanwege een burnout moet Kleinenberg al zijn optredens in juni cancellen. In het najaar laat Kleinenberg weer van zich horen met de hit This Is Miami en het daar van afgeleide themanummer van Sensation 2006: This Is Sensation. Kleinenberg heeft zijn eigen This Is-avonden in zowel Nederland als Parijs, New York, Ibiza en Londen.

2007

Met zijn This Is-avonden is hij dit jaar vooral in Nederland actief, met name in Amsterdam, maar ook tijdens evenementen buiten de hoofdstad zoals het strand van Scheveningen waar hij in juni van zijn label Little Mountain Recordings de acts Fine Taste en Patch Park presenteert. Dit jaar verschijnt ook op het label Renaissance de compilatie This Is Sander Kleinenberg. Tijdens de tiende editie van de DJ Awards op Ibiza wint Kleinenberg de prijs voor beste DJ in de categorie Tech-House/Progressive.

2009

De mixcompilatie This Is Sander Kleinenberg 2 bevat een verzameling progressive, tech-house en electro tracks die ook deel uitmaken van Kleinenbergs DJ-sets waaronder zijn single This Is Our Night. De compilatie wordt op 18 juli ten doop gehouden tijdens This Is The Beach in strandclub Naturel te Scheveningen.

2010

Op 24 oktober, tijdens het Amsterdam Dance Event, presenteert Sander Kleinenberg zijn album 5K. Op het album werkt Kleinenberg samen met onder anderen Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen van Kane en Sanne Hans alias Miss Montreal. De eerste single Remember Me bevat zangpartijen van de populaire Britse jazzpianist en –zanger Jamie Cullum.

Kane Miss Montreal

2013

Nederlandse producers en DJ’s profiteren van de opkomende belangstelling van elektronische dance in de Verenigde Staten, door de Amerikanen EDM (Electronic Dance Music) genoemd. Zo staan er bijvoorbeeld naast Sander Kleinenberg nog tien andere Nederlandse acts geprogrammeerd op het grote Ultra Music Festival in Miami, dat plaatsvindt op de twee laatste weekenden van maart.

Discografie Sander Kleinenberg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sander Kleinenberg

Audio/Video Sander Kleinenberg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer