Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SATELLITE7

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Satellite7

Periode

1997 - heden

Genre

alternative, Grote Prijs van Nederland

Satellite7

Zaans/Amsterdamse formatie die begint als stevige alternatieve rockgroep, maar die vanaf 2001, na een akoestisch optreden in Hard Rock Café Amsterdam, positief opvalt met krachtig uitgevoerde, eigenzinnige rockliedjes. Satellite7 wint in november 2002 de Grote Prijs van Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Stefan van Maurik   gitaar, zang
Lodewijk Vos   gitaar
Remco van der Heide   drums
Herman Ypma   basgitaar

Overige muzikanten

Simon Zijlstra   basgitaar
Chris Kattenberg   drums, zang

Genoemd in de biografie van

2000   Martijn Groeneveld
2002   Kopna Kopna
2003   this beautiful mess
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Satellite7

Zaans/Amsterdamse formatie die begint als stevige alternatieve rockgroep, maar die vanaf 2001, na een akoestisch optreden in Hard Rock Café Amsterdam, positief opvalt met krachtig uitgevoerde, eigenzinnige rockliedjes. Satellite7 wint in november 2002 de Grote Prijs van Nederland.

1997

Drummer Chris Kattenberg en zanger/gitarist Stefan van Maurik richten Satellite7 op.

1998

Na enkele bezettingswijzigingen krijgt de band met gitarist Lodewijk Vos en bassist Simon Zijlstra in de zomer een definitieve samenstelling. Al na een half haar wint Satellite7 prijzen tijdens de Winston Popprijs in Amsterdam en Noordhollands Glorie in Haarlem. Het kwartet verspreidt in december een vijf nummers tellende demo-cassette.

1999

In mei verschijnt in eigen beheer een cd. Naar aanleiding van dit minialbum roept het muziekblad LiveXS Satellite7 uit tot Local Heroes. Een nummer van de cd verschijnt op de compilatie bij editie 77 van het alternatieve popblad Opscene.

2000

Satellite7 wint de Amsterdamse On Line Popprijs 2000.

2001

In juni wint Satellite7 de publieksprijs van de Rock Hard Tuesday-avonden in het Hard Rock Café Amsterdam. De band speelt daar, net als alle andere deelnemers, akoestisch en dat bevalt zo goed dat de band het (semi)akoestische aspect in de muziek verder uitwerkt, zowel live (o.a. in het tv-programma De Zwoele Stad op lokale zender AT5 in augustus, tijdens Access To Amsterdam in oktober en tijdens optredens in Duitsland en Polen) als op het tweede album. De dynamiek die voortkomt uit de afwisseling tussen electrisch en akoestisch wordt door publiek en recensenten zeer gewaardeerd.

2002

Satellite7 Het nummer You Become krijgt een plaats op de DEMOntage-cd bij het muziekblad FRET. Niet de gedoodverfde winnaar Kopna Kopna maar Satellite7 wint de Grote Prijs van Nederland na het spelen van een gedurfde set (door alle bandleden zittend en semi-akoestisch uitgevoerd). Het levert de groep naast een geldprijs ook een plek op tijdens het Noorderslagfestival 2003.

2003

In juni speelt Satellite7 op het hoofdpodium tijdens het festival Metropolis te Rotterdam. Samen met Lydia Wever van this beautiful mess/Brown Feather Sparrow vormt Stefan van Maurik het zijproject Jodi's Doorstep. Met producer Attie Bauw neemt Satellite7 in de Wisseloord-studio een drie nummers tellende single op. Het plaatje wordt gepresenteerd tijdens het optreden op Lowlands.

Attie Bauw Brown Feather Sparrow this beautiful mess

2004

Drummer Chris Kattenberg verlaat Satellite7. Na de zomerfestivals neemt Remco van der Heide (Winterbirds, ex-Quark) zijn plek over. Eind september maakt de band in E-sound te Weesp de eerste opnamen voor een volgend album.

2005

Tussen het mixen van het volgende album door speelt Satellite7 in de zomer op twee Europese festivals: het Slot-art Festival in het Poolse Lubiaz en Freak Stock in het Duitse plaatsje Gotha.

2006

Het zijproject Jodi's Doorstep gaat de studio in voor opnamen van een eerste album. Het duo doet van 30 maart tot en met 3 april een korte tournee door Zweden. Gitarist Lodewijk Vos start in april samen met zijn vriendin Orchard Road waarmee hij IDM en downtempo maakt in de stijl van Boards Of Canada en Portishead. Later in het jaar belandt een track van Orchard Road op de Japanse compilatie Dejine:rec Compilation vol.1. In oktober verschijnt van Satellite7 het door Zlaya Hadzic geproduceerde tweede album Like Pavlov To A Dog. Het album bij Kill Your Television Recordings op cd en bij Rejoice Records op vinyl. Ter promotie van de plaat doet de band samen met de Duitse groep Napoleon een tournee door Nederland en Duitsland. De single Safer Than America's National Anthem is vanaf oktober gratis beschikbaar via myspace.com. Bassist Simon Zijlstra verlaat Satellite7. Drummer Herman Ypma uit de band Eleven neemt de bas tijdelijk van hem over.

Little Things That Kill

2007

Satellite7 opent het jaar met een concert in Paradiso. Lodewijk Vos verlaat de band voor onbepaalde tijd om zich enkele jaren te vestigen in Toronto. Van Maurik vormt samen met Lydia Wever (Brown Feather Sparrow) het shoegaze project Eins, Zwei Orchestra. Beide spelen vanaf 2010 ook in People Get Ready, een vervolg op this beautiful mess.

People Get Ready this beautiful mess Eins, Zwei Orchestra

Discografie Satellite7

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Satellite7

Audio/Video Satellite7

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer