Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SENSUAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sensuàl in 2010

Periode

2003 - heden

Genre

jazz, samba, wereldmuziek

Online

Officiële website

Sensuàl

Met traditionele Braziliaanse muziek als basis en uitgangspunt laat deze vijfkoppige groep uit Utrecht, met als harde kern zangeres Eva Kieboom en toetsenman Emiel, van Rijthoven met succes eigen composities los op binnen- en buitenlands publiek. Brazilian jazz 'n grooves, noemen ze het zelf.
Volledige biografie...

Bezetting

Eva Kieboom   zang
Emiel van Rijthoven   producer, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Rik Kraak   basgitaar
Tim Dudek   drums
Udo Demandt   percussie
Alaor Soares   percussie
Arndt Beckmann   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sensuàl

Met traditionele Braziliaanse muziek als basis en uitgangspunt laat deze vijfkoppige groep uit Utrecht, met als harde kern zangeres Eva Kieboom en toetsenman Emiel, van Rijthoven met succes eigen composities los op binnen- en buitenlands publiek. Brazilian jazz 'n grooves, noemen ze het zelf.

2003

Zangeres Eva Kieboom en toetsenman Emiel van Rijthoven, samen de harde kern van de groep, nemen samen met een aantal Bredase muzikanten onder de naam Sensuàl een demo op met covers van de beroemde Braziliaanse zangeres Elis Regina. Een eerste optreden met dit materiaal tijdens Rhine Town Jazz te Wageningen snijdt meteen hout, omdat Job Zomer (1939-2006), de grote man van het bekende label Munich Records, dermate onder de indruk van het optreden is, dat hij de groep een platencontract aanbiedt.

2004

Het debuutalbum Acústico verschijnt, en de single Fly Too High (gecoverd van Janis Ian) daarvan bezorgt de groep opvallend veel airplay. Diverse optredens op Nederlandse jazzpodia en -festivals zijn het rechtstreekse gevolg.

2005

Sensuàl is te zien op festivals als Jazz in Duketown te Den Bosch, North Sea Jazz in Rotterdam en Festival Mundial, Tilburg. Op het Breda Jazz Festival staan ze dan al voor de tweede keer. Het zal tot op heden een jaarlijks terugkerende gig blijken.

2006

De groep treedt opnieuw op tijdens Festival Mundial en doet samen met Wouter Hamel een door Jazz Impuls georganiseerde theatertournee door Nederland.

Wouter Hamel

2007

De theatertournee samen met Wouter Hamel wordt gecontinueerd. De groep schrijft materiaal voor een tweede album en doet een tv-optreden bij Goedemorgen Nederland van de KRO.

2008

Het tweede album, Salve, wordt gelanceerd met een feestje in de Amsterdamse club The Sugar Factory. Mede dankzij de medewerking van beroemde muzikale gasten als Anton Goudsmit, Rob van de Wouw en Eric Vloeimans valt dit album wederom goed op en doet de groep succesvolle optredens op het North Sea Jazz Festival, op The Hague Jazz en in een bomvol Bimhuis tijdens de Amsterdamse Uitmarkt. Opnieuw staat de groep op Jazz in Duketown, het North Sea Jazz en Festival Mundial, alsmede uiteraard het Breda Jazz Festival. Ze doen opnieuw een theatertournee door Nederland, maar nu op eigen kracht: de Salve Tour. Ze mogen zich winnaar noemen van de Edison Jazzism Publieksprijs 2008 en treden daartoe op in Frits Philips te Eindhoven, samen met het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. Op 5 december zijn ze te zien in het invloedrijke tv-programma De Wereld Draait Door van de VARA

Eric Vloeimans Metropole Orkest Rob van de Wouw

2009 - 2010

De groep tourt in maart door Indonesië en treedt daar ook op tijdens enkele jazz festivals, waaronder op het Jakarta International Java Jazz Festival in Indonesië. In april 2009 verzorgt de groep het voorprogramma van Raul Midon in een uitverkocht Paradiso, Amsterdam. In juni worden zowel Spanje (Castell d'Emporda in Girona als Oerol op Terschelling met een optreden van de groep vereerd, evenals opnieuw de Uitmarkt in Amsterdam. Voor het najaar staat de derde, alweer uitgebreidere theatertour op stapel, waarbij Leoni Jansen de groep coacht. Van oktober 2009 t/m maart 2010 staan ruim dertig optredens gepland. 5 september 2010 verzorgt Sensuàl het voorprogramma van Dionne Warwick in Paradiso. Het derde album Trinta verschijnt in november 2010 bij Supertracks Records. De cd wordt in oktober voorafgegaan door de single Não Vai Dar.

Leoni Jansen

2011

Het album Trinta wordt genomineerd voor de Edison Jazz Publieksprijs 2011 die op 16 november wordt uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven.

Discografie Sensuàl

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sensuàl

Audio/Video Sensuàl

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer