Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SLEEZE BEEZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sleeze Beez in 2010

Periode

1989 - 1996

Genre

hardrock

Sleeze Beez

Een van de meest professioneel ingestelde, maar tevens meest luidruchtige Nederlandse hardrockgroepen, die aan het eind van de jaren tachtig zowaar zelfs Amerikaans succes ten deel gevallen is.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Koster   drums
Chris van Jaarsveld   gitaar
Andrew Elt   zang
Don Van Spall   gitaar
Ed Jongsma   basgitaar

Overige muzikanten

Thijs Hamelaers   zang

Genoemd in de biografie van

1975   John Sonneveld
1988   Gin on the Rocks
1996   Jetland

Biografie Sleeze Beez

Een van de meest professioneel ingestelde, maar tevens meest luidruchtige Nederlandse hardrockgroepen, die aan het eind van de jaren tachtig zowaar zelfs Amerikaans succes ten deel gevallen is.

1987

Sleeze Beez Drummer Jan Koster en gitarist Chris van Jaarsveld worden door platenbaas Willem van Kooten in de gelegenheid gesteld om in zijn Bullet Sound-studio een aantal nummers op te nemen, die worden ingezongen door de Belgische zanger Tigo 'Tiger' Fawzi. Op dat moment is er nog geen sprake van een vaste band.

Willem van Kooten

1988

Zanger Tigo wordt ingeruild voor Thijs Hamelaers (ex-Seducer), maar heel lang zal deze samenwerking niet duren.

1989

Frontman Andrew Elt wordt bij Grote Prijs van Nederland-winnaars Gin On The Rocks weggelokt. Met hem nog maar vers in de gelederen wordt begonnen aan de opnamen van Screwed Blued & Tattooed, waarmee de band zowaar een contract bij Atlantic America weet los te peuteren.

Gin on the Rocks

1990

Screwed Blued & Tattooed komt uit in de VS en de single Stranger Than Paradise haalt de hitlijsten. De Beeze toeren er in het voorprogramma van Skid Row, met wie ze inmiddels het management delen.

1991

Onder leiding van Ron Bloom wordt gewerkt aan de pré-productie van de nieuwe CD, maar dat wil niet erg vlotten. Het grootste deel van de tijd liggen de muzikanten in L.A. aan het zwembad te niksen.

1992

Uiteindelijk besluit de band naar Engeland uit te wijken en daar met Gary Lyons Powertool op te nemen. Onder druk van de opkomende grunge-golf besluit Atlantic de release uit te stellen tot januari 1993.

1993

Release van Powertool. De band klinkt op die CD als het heavy broertje van Def Leppard. Niet zo vreemd, aangezien ze inmiddels door de broer van Def Leppard-drummer Rick Allen gemanaged worden. Maar de plaat flopt.

1994

Na de nodige persoonlijke strubbelingen slaan de Sleeze Beez keihard terug. Gepoogd wordt aparte distributiedeals in verschillende landen af te sluiten, maar de band heeft met heftige muzikale tegenwind te kampen.

1995

Sleeze Beez De Sleeze Beez gaan naar Japan, het enige land waar trends geen greep op lijken te hebben. Als souvenir brengen ze de CD Live In Tokyo met zich mee, die korte tijd later ook in Nederland wordt uitgebracht. Een Europese tournee ter promotie moet door een polsblessure van drummer Jan Koster worden afgelast.

1996

Ook de vervangende concertdata worden afgeblazen. Drummer Koster gooit er het bijltje bij neer en zet met Jongsma en Van Jaarsveld een punkpopbandje op, Jetland, waarin hijzelf de zang voor zijn rekening neemt. Eind '96 verschijnt de debuut-CD Flowers For Wendy.

1997

Andrew Elt is betrokken bij The Project, een gelegenheidsformatie die opgericht is om de Vereniging Spierziekten Nederland financieel te ondersteunen.

1998

Elt is de frontman van The Moon, een rockband waarvan bij het Amerikaanse label Surgeland Records op een debuut-album verschijnt. Ook Sleeze Beez-gitarist Spall maakt deel uit van de band.

the Moon

2000

Jan Koster schrijft het grootste gedeelte van Dilana Smith's debuutalbum Wonderfool, produceert het en doet het management van de zangeres. Don van Spall verlaat The Moon en wordt vervangen door Daniel Verberk

2010

Sleeze Beez in 2010 Na vijftien jaar komt Sleeze Beez weer bij elkaar. Samen met Steel Panther en Stone Temple Pilots verzorgt de band op 23 juni het voorprogramma van Aerosmith in het Goffertpark te Nijmegen. In het najaar volgt een reeks van 10 optredens onder de noemer 10 Days In The Hole.

Discografie Sleeze Beez

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sleeze Beez

Audio/Video Sleeze Beez

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer