Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SMYLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - 1974

Genre

Nederbiet

Pseudoniemen

Hoedown, Smile

Smyle

Groep uit Den Haag/Voorburg die zich specialiseert in het kopiëren van de sound van The Beatles. In zanger Bas Muys heeft de band een vocalist in huis die perfect het stemgeluid van John Lennon kan imiteren.
Volledige biografie...

Bezetting

Ton van der Meer   basgitaar
Mark Boon   gitaar
Bas Muys   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Art Bausch   drums

Overige muzikanten

Paul van der Vossen   drums
Peter van der Vossen   gitaar
Kees Meerman   drums
Frank van Oortmerssen   basgitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1978   Diesel

Biografie Smyle

Groep uit Den Haag/Voorburg die zich specialiseert in het kopiëren van de sound van The Beatles. In zanger Bas Muys heeft de band een vocalist in huis die perfect het stemgeluid van John Lennon kan imiteren.

1971

Zanger/gitarist Bas Muys, (lead)gitarist Peter van der Vossen, diens broer en drummer Paul van der Vossen en bassist Frank van Oortmerssen repeteren fanatiek bij de Van der Vossens in Park Leeuwenberg te Voorburg. De muzikanten nemen de composities van Bas Muys thuis op met hulp van een Sony Sound on Sound viersporenrecorder. De nummers klinken alsof het bootlegs zijn van The Beatles. Live speelt de groep naast eigen repertoire ook covers van The Beatles, The Kinks en The Rolling Stones.

1972

In het voorjaar behaalt Van Oortmerssen zijn eindexamen. Hij verlaat de groep en emigreert in september naar Indonesië. De demo's die de band naar platenmaatschappijen sturen leveren geen contract op. Via een advertentie versterkt gitarist Mark Boon (ex-Sads) de groep. In eerste instantie treedt de groep op onder de door drummer Paul van der Vossen bedachte naam Hoedown. Manager Henk van Leeuwen verandert die naam in Smile, vernoemd naar de gele smiley's. In navolging van The Byrds wordt de i omgezet in een y. Dankzij de inbreng van Boon en een nieuwe demo weet de band de interesse te wekken van producer Jaap Eggermont. Smyle's eerste hitsingle komt uit bij Polydor, dezelfde maatschappij die een jaar eerder geen interesse toonde. Ook George Kooymans van de Golden Earring is aangenaam verrast (met name door de treffende gelijkenis met The Beatles) en besluit speciaal voor hen een nummer te schrijven, It's Gonna Be Alright. Dit haalt de negende plaats in de hitparade.

George Kooymans Jaap Eggermont The Sads

1973

Ook de tweede single The Tandem, waarop Smyle wederom klinkt als The Beatles rond 1965, slaat aan, getuige de twaalfde positie in de hitparade. Daarna stokt het echter. De single Dream Of Me doet niets en ook in de gelederen rommelt het. Drummer Cees Meerman vervangt Paul van der Vossen. Gitarist Boon verlaat Smyle en formeert met Rob Vunderink en Frank Papendrecht The Hammer. EMI brengt twee singles van hen uit in 1974 en 1975.

The Hammer

1974

De vierde single Crazy Lazy Little Miss Daisy flopt. Ton van der Meer vervangt bassist Peter van der Vossen en Art Bausch neemt de opengevallen plaats van Cees Meerman in. De bezettingswisselingen blijken het begin van het einde. Voor het eind van het jaar valt de groep uit elkaar. Enkele jaren na het uiteenvallen van de band overlijdt Ton van der Meer.

1978

De ex-Smyle leden duiken op vele plaatsen op. Mark Boon stapt via The Hammer over naar Diesel. Cees Meerman duikt op in Herman Brood’s Wild Romance. Art Bausch duikt op bij Oscar Benton en Barrelhouse. Voormalige bassist Frank van Oortmerssen is tijdens zijn verblijf in Indonesië onder meer redacteur van een Indonesisch popblad, betrokken bij een filmproducties waaronder Max Havelaar en De Schorpioen en programmamaker voor een radiostation in Bandung. In 1988 keert hij terug naar Nederland.

Barrelhouse Diesel Herman Brood Oscar Benton

1980

Bas Muys is zeer succesvol als zanger in het door Jaap Eggermont bedachte studioproject Stars On 45 met een Beatle-collage, die zowel in Amerika, Groot-Brittannië als Nederland goud haalt.

Bas Muys Stars On 45

1981

Muys is te horen op de solo-single Oh Terry.

Bas Muys

1982

Van Bas Muys verschijnt het solo-album Lennon & McCartney Songs, waarop hij nog maar weer eens laat horen waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.

Bas Muys

Discografie Smyle

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Smyle

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer