Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SNAKE CHARMING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Snake Charming in 1990

Periode

1989 - heden

Genre

wereldmuziek

Online

Officiële website

Snake Charming

Feestelijk Haags kwintet onder leiding van duizendpoot Marcel Cuypers. Laat zich inspireren door zowel ska, klezmer, smartlap, chanson, raï, reggae, jazz als rock.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert Fonderie   drums, zang
Patrick Votrian   trombone, zang
Marcel Cuypers   klarinet, zang
Peter Wassenaar   basgitaar, contrabas

Overige muzikanten

Pierre van Duyl   accordeon, zang
Erwin Smitskamp   basgitaar, zang
Erik Schurman   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1989   Patrick Votrian
1990   Dopegezinde Gemeente
1999   De Nazaten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Snake Charming

Feestelijk Haags kwintet onder leiding van duizendpoot Marcel Cuypers. Laat zich inspireren door zowel ska, klezmer, smartlap, chanson, raï, reggae, jazz als rock.

1988

Snake Charming In café Syndicaat in Den Haag organiseert klarinettist Marcel Cuypers - een uit Limburg overgewaaide conservatoriumstudent - wekelijks 'wereldse' jamsessies: deze sessies, waarin muzikanten van divers pluimage experimenteren met een mix van Jamaicaanse ska en joodse klezmer, gaat de geschiedenis in als 'de legendarische Haagse City & Eastern-beweging'.

1989

Uit de City & Easternbeweging ontstaat de band Snake Charming & The Western World, met als drijvende kracht Marcel Cuypers. Om zich heen verzamelt hij onder meer accordeonist en levensliedzanger Pierre van Duyl (Trio Cor Witjes), gitarist Eric Schurman en drummer Bert Fonderie. De laatste twee duiken later ook op in de Haagse rockband Tuesday Child.

Trio Cor Witjes Tuesday Child

1990

Snake Charming in 1990 Snake Charming & the Western World presenteert haar debuut Coupe Mondial, uitgekomen op het Metropolis-label. De prachtige plaat kent de meest uiteenlopende stijlen: van polka tot reggae en van calypso tot Hazes ('n Vriend). De CD trekt terecht veel aandacht en Snake Charming wordt geboekt voor een groot aantal popzalen en festivals, waaronder het Rotterdamse Metropolis-festival en Noorderslag.

1991 - 1995

Naast Snake Charming is Cuypers aktief met onder meer Bram Vermeulen, een aantal Amerikaanse jazzmuzikanten en is hij mede-componist van de Nederlandstalige klezmeropera De Raaf. Ook tourt hij in het buitenland met de Utrechts-Marokkaanse band Weshm en is samen met Votrian en Van Duyl aktief in De Dopegezinde Gemeente.

Bram Vermeulen Dopegezinde Gemeente

1996

Terwijl Van Duyl dat jaar uit Snake Charming stapt om zich meer te richten op zijn geesteskind de Dopegezinde Gemeente, trekt Cuypers zich terug uit 'De Gemeente' om zich meer op Snake Charming (inmiddels zonder 'The Western World') te concentreren.

Dopegezinde Gemeente

2000

De tweede CD van Snake Charming verschijnt; Everything For You, een plaat met veel eigen composities en Afrikaanser getint dan de voorganger. Ex-Snake Charming Van Duyl richt met o.a. Raggende Man Bob Fosko, Jan-Paul van der Meij en Snake Charming-trombonist Patrick Votrian de band Gorelev op.

Gorelev

2001

Als 'Marcel Cuypers & Friends' treedt Cuypers bijna wekelijks op in het Haagse Café Zwembad De Regentes. Daarnaast staat hij regelmatig op de planken met de Nederlands-Surinaamse band De Nazaten van Prins Hendrik. Snake Charming treedt nog geregeld op in kroegen, theaters, op bruiloften en partijen, benefieten en (kleine) festivals.

2003

Gitarist Erik Schurman verlaat de band. De kern van Snake Charming bestaat uit Marcel Cuypers, Erwin Smitskamp en Bert Fonderie, live sporadisch aangevuld met trombonist Patrick Votrian die in dezelfde periode bandlid is van de groepen OlaBola en De Kift.

De Kift OLaBOLA

2004

De vier tracks tellende cd The Incredible Meal Machine is op 17 januari opgenomen in de studio's van RTV-West door Pepijn Stutterheim. Het minialbum wordt in eigen beheer uitgebracht en bevat naast een coverversie van Eleanor Rigby van The Beatles drie bewerkingen uit het repertoire van Pink Floyd: Astronomy Domine, Julia Dream en Money. The Incredible Meal Machine wordt eind maart gepresenteerd.

2005

Acht van de negen optredens van Snake Charming in 2005 vinden plaats in Den Haag. Marcel Cuypers en Peter Wassenaar maken samen met zangeres Wilma Paalman onder de naam Paalman Cuypers Ensemble het album Ik Vertel Van Mijn Liefste, Hoe Mooi Ze Is. In het ensemble zitten ook Marcel van der Schot (accordeon) en Alain Labrie (gitaar). Op de cd staat een bewerking van de Mauthausen-cyclus van dichter Iakovos Kambanellis en componist Mikis Theodorakis over de verschrikkingen in het gelijknamige concentratiekamp. De door Cuypers in het Nederlands vertaalde cyclus wordt aangevuld met traditionele Romaliederen van Romazangeres Ida Kelarova en haar man Desiderius Duzda.

Wilma Paalman

Discografie Snake Charming

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Snake Charming

Audio/Video Snake Charming

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer