Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOVIET SEX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Soviet Sex in 1996

Periode

1981 - 1998

Genre

alternative, new wave

Soviet Sex

Amsterdamse new wave-formatie, in 1981 voortgekomen uit de groep Interior. Soviet Sex wordt opgericht door beeldend kunstenaars Maarten van der Ploeg en Peter Klashorst en valt in 1982, na het verschijnen van het album Happy End, alweer uit elkaar. De broers Van der Ploeg richten vervolgens de formatie Blue Murder ...
Volledige biografie...

Bezetting

Bart Domburg   drums
Maarten van der Ploeg   gitaar, zang
Rogier van der Ploeg   gitaar
Peter Klashorst   basgitaar
Ellen ten Damme   synthesizer, viool, zang

Overige muzikanten

Bobby Eisenberger   drums

Genoemd in de biografie van

1982   Blue Murder
1987   Blue Murder
1997   Ellen ten Damme
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Soviet Sex

Amsterdamse new wave-formatie, in 1981 voortgekomen uit de groep Interior. Soviet Sex wordt opgericht door beeldend kunstenaars Maarten van der Ploeg en Peter Klashorst en valt in 1982, na het verschijnen van het album Happy End, alweer uit elkaar. De broers Van der Ploeg richten vervolgens de formatie Blue Murder op. In 1996 keert de groep, aangevuld met actrice Ellen ten Damme, weer terug op het podium.

1979

De broers Maarten en Rogier van der Ploeg richten, samen met drummer Bob Eisenberger, in Amsterdam de groep Interior op. Onder invloed van de heersende new wave-stroming brengen de broers de single Jaws en de EP T Is Talking V uit op het onafhankelijke label Plurex.

Interior

1981

Aangevuld met beeldend kunstenaar Peter Klashorst wordt de groepsnaam omgedoopt tot Soviet Sex. Drummer Eisenberger maakt geen deel meer uit van de band. Dit geeft Soviet Sex de gelegenheid gebruik te maken van een ritmebox. Tevens wordt de synthesizer vervangen door een kinderorgel. Soviet Sex staat, zoals ze in een interview in het maandblad Vinyl verklaren, voor romantiek, witte kanten bloezen, opgemaakte ogen, persoonlijke romantische teksten over liefde, afsteken van wierook en het branden van kaarsen. De bandleden hebben een eigen discotheek (Disco Bizar) en een eigen piratenzender (PKP TV).

1982

Op Eksakt Records verschijnt het album Happy End, waarop de groep een soort moderne psychedelica ten gehore brengt. Voor de track Disco Bizar wordt een videoclip gemaakt met een gastrol voor actrice Tosca Niterink (later bekend van Theo & Thea). Muziekkrant Oor schrijft in april: ‘Happy End is een plaat voor als de bom valt en wij gelijk de Penck-achtige poppetjes op de hoes dansen rond het hellevuur. (…) Psycho disco, verankerd in chaos, distortion en feedback, de acid-kick voor mensen van nu’. De recensie in Vinyl is in mei minder positief: ‘De muziek bezit, evenals de tekst, bijzonder weinig diepgang. Vanuit de basisbezetting van drums, bas, gitaar en zang, zijn tien, aan psychedelische rock verwante nummers op een slordige manier op plaat gezet’. Wanneer Klashorst besluit zijn carrière als kunstschilder voort te zetten, valt Soviet Sex uit elkaar. De broers Van der Ploeg gaan vervolgens verder onder de naam Blue Murder.

Blue Murder

1985

Peter van de Klashorst maakt samen met Gérald van der Kaap deel uit van de kunstenaarsband Save The Robots waarvan twee platen verschijnen en waarmee ook optredens gedaan worden in New York.

Save The Robots

1996

Soviet Sex in 1996 Maarten en Rogier van der Ploeg besluiten samen met Peter Klashorst na veertien jaar de draad weer op te pikken. Aan de bezetting worden drummer Bart Domburg en actrice Ellen ten Damme, die de zang, viool en toetsen voor haar rekening neemt, toegevoegd. Klashorst presenteert in deze periode ook het eigen schilderprogramma Schilderen In Acryl Met Peter Klashorst voor Teleac/NOT.

Ellen ten Damme

1997

Bij Munich Records verschijnt het album Hotel Winston, alsmede de single Niet Met Jou/Cyberspace Girl.

2000

Schilder Peter Klashorst komt veelvuldig in het nieuws wanneer hij in april in Senegal wordt gearresteerd, na het maken van enkele naaktschilderijen. De Senegalese politie arresteert hem onder verdenking van 'aanzetting tot prostitutie' en vanwege 'losbandig gedrag'. Na twintig dagen cel komt Klashorst op vrije voeten en duikt hij onder in de Nederlandse ambassade. Klashorst is vrij maar mag het land nog niet verlaten totdat zijn zaak is afgerond. Klashorst vlucht zonder paspoort terug naar Nederland.

2004

Kunstenaar, tv-maker en muzikant Maarten Ploeg overlijdt op 20 februari aan de gevolgen van kanker.

Discografie Soviet Sex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Soviet Sex

Audio/Video Soviet Sex

Video Soviet Sex

soviet sex "disco bizar"
soviet sex "disco bizar"
soviet sex clip "Niet Met...
soviet sex clip "Niet Met Jou"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
soviet sex "disco bizar"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer