Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPO DEE O DEE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spo Dee O Dee

Periode

1989 - 1994

Genre

rock

Pseudoniemen

Seed

Spo Dee O Dee

Amsterdamse band rond zanger/gitarist Ross Curry die stevige rock maakt.
Volledige biografie...

Bezetting

Ross Curry   gitaar, zang
Ralph Brink   achtergrondzang, basgitaar
Jan Holtman   drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1985   Ross Curry
1989   Jan van der Smit
1989   Les Zazous
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Spo Dee O Dee

Amsterdamse band rond zanger/gitarist Ross Curry die stevige rock maakt.

1989

Januari 1989 steken Curry, Brink en Holtman in Amsterdam de koppen bij elkaar. Spo Dee O Dee (vernoemd naar een rock & roll-nummer van Sticks McGhee en de Amerikaanse benaming voor een mix van whisky en rode wijn) is een feit. Op 3 januari is de eerste repetitie en op 12 januari zit het trio al in de studio van Fatal Flowers om met Luc Suèr een eerste demo op te nemen. De VPRO draait in februari een nummer van deze demo. In dezelfde maand neemt de band de eerste single Stand Up op voor het Utrechtse fijnproeverslabel Kelt. De single heeft een whisky- en een wijnkant. Oor oordeelt: 'Fatal Flowers go heavy'. Het eerste optreden is in maart in Amsterdam, waarna de band het clubcircuit in gaat.

Fatal Flowers Luc Suèr

1990

Het trio staat 9 maart in het voorprogramma van Fatal Flowers in Willem II te Arnhem en in de laatste drie maanden van het jaar in het voorprogramma van Claw Boys Claw. In december neemt Spo Dee O Dee een demo op met Richard Janssen.

Claw Boys Claw Richard Janssen

1991

Spo Dee O Dee De band gaat niet over een nacht ijs als het op een platencontract aankomt. Pas in april tekent Spo Dee O Dee via Peermusic bij Columbus Records. In mei start de voorproductie van het eerste album met Richard Janssen achter de knoppen. De overige opnamen zijn in de zomer in Hamburg. Goin' Walkabout verschijnt in oktober. De plaat laat een zelfverzekerd, hecht gitaarrocktrio horen, dat zichzelf ergens tussen Otis Redding en Led Zeppelin in plaats. Critici refereren aan Black Sabbath en Black Crowes, maar ook voor een soulvolle cover van een Bee Gees-nummer draaien de Amsterdammers hun hand niet om. Het najaar staat in het teken van een cd-tournee.

1992

Na tien maanden intensief optreden heeft de band een ander boekingskantoor (Act) en een nieuwe platendeal (Mercury). Spo Dee O Dee gaat voor het tweede album met Marc de Reus (Div) de studio in van Stichting Popmuziek Nederland aan de Wibautstraat.

Div

1993

Ook het tweede album Second Coming, geproduceerd door de band en Marc de Reus (Div), krijgt een goede ontvangst. OOR kwalificeert de cd zelfs als een wereld-plaat. Het leidt evenwel niet tot een doorbraak. Niettemin is Second Coming een goede, gedifferentieerde gitaarplaat met Hammondbijdragen van Bart van Poppel. De band geeft zijn visie op rai-muziek in het opmerkelijke Rai en covert She Said She Said van The Beatles, een belangrijke inspiratiebron van frontman Curry.

Div

1994

Als verkoopsucces uitblijft valt de groep in mei ‘94 uit elkaar. Ralph Brink wordt studiobaas en maakt naam als producer.

1997

Van Ross Curry verschijnt onder de naam Shamus de cd Doolally. Dit in Engeland opgenomen album staat geheel in het teken van de Britpop en laat invloeden horen van The Beatles, Oasis en Paul Weller. De cd oogst lovende kritieken maar gaat vrijwel onopgemerkt voorbij.

Ross Curry

2001

Na een lange stilte komt Ross Curry terug met het album 69 dat hij onder zijn eigen naam uitbrengt.

2002

Spo Dee O Dee treedt weer op, maar met een andere naam: Seed. Naast Curry en drummer Jan Holtman bestaat de band uit bassist Ben Kribben (Van Dik Hout).

Van Dik Hout

Discografie Spo Dee O Dee

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spo Dee O Dee

Audio/Video Spo Dee O Dee

Video Spo Dee O Dee

Spo-Dee-O-Dee | More Than...
Spo-Dee-O-Dee | More Than I Do
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spo-Dee-O-Dee | More Than I Do

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer