Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STRAWELTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - heden

Genre

Friestalig, punk

Online

Officiële website

Strawelte

Strawelte uit de Friese Wouden speelt Friestalige 'willepunk', oftewel pretpunk, en is daarmee zeer succesvol in de eigen provincie. De teksten gaan over dagelijkse onderwerpen als bier, vrouwen, hagelslag, lekke banden en verkoudheid. Hoogtepunt in de carrière van de band zijn twee optredens in Litouwen.
Volledige biografie...

Bezetting

Foppe Land   zang
Paul Alma   gitaar
Sjoerd Plantinga   basgitaar
Harry Alma   drums
Johannes Stienstra   gitaar

Overige muzikanten

Jacob M. Land   drums
Klaas Land   basgitaar
Cor de Haan   banjo, basgitaar, gitaar
Freddie Ploeg   drums

Biografie Strawelte

Strawelte uit de Friese Wouden speelt Friestalige 'willepunk', oftewel pretpunk, en is daarmee zeer succesvol in de eigen provincie. De teksten gaan over dagelijkse onderwerpen als bier, vrouwen, hagelslag, lekke banden en verkoudheid. Hoogtepunt in de carrière van de band zijn twee optredens in Litouwen.

1986 - 1988

Als zanger Foppe Land uit het Friese dorp Drogeham muziek hoort van de Britse punkbands The Exploited, Peter and the Test Tube Babies, GBH en The Blitz denkt hij: dit kan ik ook. Als remedie tegen de verveling in zijn dorp richt hij met bassist Cor de Haan, de gitaristen Paul Alma en Johannes Stienstra en drummer Freddie Ploeg een eigen punkband op die in eerste instantie The Chickencatchers genoemd wordt. De latere bandnaam Strawelte is een verbastering van strawellen, het Friese woord voor grote borsten. Zonder enige muzikale ervaring worden in de oefenruimte van jongerencentrum It Koartling (in de volksmond bekend als de Bunker) in Buitenpost de eerste, Engelstalige nummers geschreven. Na het debuutoptreden op 6 mei 1987 verlaat Stienstra de band en stapt Strawelte over op het Fries. Het eerste grote optreden is in het voorjaar van 1988 op het festival Aaipop. In een recensie in de Leeuwarder Courant krijgt de band het etiket 'willepunk' (pretpunk) opgeplakt. In hetzelfde jaar verschijnen drie nummers van Strawelte op de compilatie Cave Cum Annexis.

1989 - 1991

Na deelname aan de finale van de Kleine Prijs van Sneek verlaat drummer Freddie Ploeg de band. Hij wordt vervangen door Harry Alma. Als een genodigde uit Litouwen getuige is van het optreden van Strawelte tijdens een voorronde van het Dokkumer Popkonkours nodigt hij de band uit voor optredens in Vilnius en Kaunas in april 1989. De band huurt een busje, bouwt die om tot tourbus, reist af naar Litouwen en speelt voor duizenden wildenthousiaste festivalbezoekers. Foppe's broer Klaas Land (jongerenwerker en later de bandmanager) speelt tijdens deze shows op bas. De optredens komen in het nieuws dankzij het verslag dat journalist Jacob Haagsma schrijft voor de Leeuwarder Courant. Terug in Friesland neemt Sjoerd Plantinga de baspartijen voor zijn rekening. Na de demo Roech verschijnt via het label Top Hole het eerste album Teiwaar Yn Tytsjerksteradiel. Ook buiten Friesland wordt de band opgemerkt. Het muziekblad Oor noemt de debuutplaat in de recensie 'een oppeppend debuut' en de bandleden worden geïnterviewd voor de AVRO-televisie. Na optredens eind 1989 en begin 1990 houdt Strawelte het voor gezien. Het officiële afscheidsoptreden is op 29 juni in Zalencentrum Joost de Jong in Buitenpost, met in het voorprogramma Trio Hell, Disgrace en N.O.N. Aan het eind van de avond geeft de band een rondje voor de hele zaak waardoor er niets overblijft van de winst. Ongeveer zes weken na het afscheid speelt Strawelte al het eerste reünieconcert tijdens het metalfestival Wâldrock op 11 augustus in Burgum. Postuum verschijnt in 1991 verzamel-cd Greta's Tits.

Disgrace Trio Hell

1992 - 2005

Foppe Land en Sjoerd Plantinga maken deel uit van Klinkhamer. In 1995 is een bescheiden reünie met optredens in Jirnsum (1 mei) en Westereen (2 mei). De voormalige bandleden gaan verder met hun maatschappelijke carrière. Zo wordt gitarist Paul Alma chefkok in restaurant Het Wapen Van Grouw en is bassist Sjoerd Plantinga directeur van een bedrijf voor logistiek en transport met 500 man onder zich. Drummer Harry Alma verhuist naar Antwerpen.

Klinkhamer

2006 - 2008

Foppe Land, Paul Alma en Sjoerd Plantinga plannen een reünietournee. Omdat Harry Alma nog steeds in Antwerpen woont, kiezen ze na audities voor Jacob M. Land (broer van Foppe en Klaas) op drums. Speciaal voor de reünie brengt Strawelte het nieuwe nummer De Mem Fân Doutzen uit. Voor het liedje wordt ook een videoclip gedraaid. De reünietournee wordt aangekondigd met een heuse persconferentie. Na een jaartje in de repetitieruimte is het eerste van de vier optreden in juli 2008 tijdens Wâldrock. De drie Friese zalen waar de band in november en december geboekt staat, zijn in een mum van tijd uitverkocht.

2009

Naast de reünie-cd Roech As Tou!, de dvd De Roeger As Froeger (met registraties van de optredens in Iduna en Zaal Romein) verschijnt het boek Strawelte Roech As Tou! waarin Jacob Haagsma de geschiedenis van de band optekent.

2013

Strawelte bereidt met de Friestalige driemansformatie De Hûnekop drie grote optredens voor waarbij ze hun eigen en elkaars nummers uitvoeren. De eerste show is op 22 juli in het kader van het Veenhoop Festival in Drachten, op 7 september gevolgd door het Concours Hippique van Drogeham en in oktober op het Hûnekopfestival in Dokkum.

Discografie Strawelte

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Strawelte

Audio/Video Strawelte

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer