Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SUPERSISTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kopstukken foto

Periode

1968 - 1974

Genre

progressieve rock, symfonische rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Sweet O.K. Supersister

Supersister

Haagse band die in het begin van de jaren zeventig een prominente plaats inneemt in de progressieve muziek. De groep combineert moeiteloos rock, jazz, klassiek en lichte muziek en doet dat met de tong flink in de wang, zo zijn er vergelijkingen te treffen met Zappa en the Bonzo Dog ...
Volledige biografie...

Bezetting

Robert Jan Stips   toetsinstrumenten, zang
Marco Vrolijk   drums
Sacha van Geest   fluit
Ron van Eck   basgitaar

Overige muzikanten

Rob Kruisman   fluit, saxofoon
John Schuursma   gitaar
Elton Dean   saxofoon
Herman van Boeyen   drums
Rob Douw   tekstschrijver, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1950   Robert Jan Stips
1972   Drama
1973   Ccc Inc.
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

8-7-22, Westerpop, Delft

Biografie Supersister

Haagse band die in het begin van de jaren zeventig een prominente plaats inneemt in de progressieve muziek. De groep combineert moeiteloos rock, jazz, klassiek en lichte muziek en doet dat met de tong flink in de wang, zo zijn er vergelijkingen te treffen met Zappa en the Bonzo Dog Band. In 1973 stappen vanwege muzikale meningsverschillen Marco Vrolijk en Sacha Van Geest op, waarna Robert-Jan Stips en Ron van Eck met nieuwkomers Herman van Boeijen en Charley Mariano meer de kant van de geïmproviseerde (jazz-)rock opgaan. In augustus 1974 gaat de groep definitief uit elkaar.

1967 - 1968

Vier Haagse jongens: Robert-Jan Stips (zang en toetsen), Sacha van Geest (fluit), Marco Vrolijk (drums) en Ron van Eck (bas) richten in 1968 aan een Haags gymnasium de band Sweet O.K. Supersister op. In eerste instantie neemt Rob Douw de zang voor zijn rekening, maar hij verlaat al snel de band. De naam verandert spoedig in Supersister en de formatie ontgroeit het Haags 'scholencircuit' snel. In Maart spelen ze tijdens de opening van poptempel Paradiso.

1970

De progressieve muziek van het viertal valt op in het Den Haag dat in die tijd bol staat van de beat- en rockgroepen die het zoeken in het couplet-refrein werk. De band verwerft zich dan een heel eigen plaats in het clubcircuit, waardoor ze uitgroeit tot speer-punt van de Provadya?-scene (de Haagse provo/hippie scene). In het voorjaar van 1970 verschijnt als eerste single She Was Naked. Het levert Supersister een hit en een platencontract bij Polydor op. De groep mag dan samen met producer Hans van Oosterhout de debuutelpee Present From Nancy opnemen. Supersister ontpopt zich op deze plaat als een echte elpeegroep, lange nummers met veel tempo- en stijlwisselingen naar het voorbeeld van buitenlandse groepen als Soft Machine, Pink Floyd en Frank Zappa & The Mothers Of Invention. De single Fancy Nancy doet niet veel, maar de lp verkoopt aardig goed.

1971

Begin van het jaar verschijnt als voorbode van To The Highest Bidder de single A Girl Named You, verder dan de tipparade komt het nummer niet. Supersister's naam is dan echter al wel zo groot dat ze op Pinkpop, overigens toen een nog niet zo groot en belangrijk festival als later, mogen aantreden. De single No Tree Will Grow doet eveneens weinig, ook al probeert de platenmaatschappij het twee keer (de tweede keer met A Girl Named You als b-kant). De elpee To The Highest Bidder vestigt echter de naam van Supersister als progressieve albumgroep.

1972

Supersister toert constant door het land en is mede door de humoristische teksten en veelzijdige muzikale aanpak een graag geziene groep in menig jongerencentrum. De single Radio, een voorbode van de derde elpee Pudding En Gisteren, is een hoogtepunt in het oeuvre van de band en schiet vlot de hitparade binnen. Supersister presenteert Pudding En Gisteren op de planken als een theatervoorstelling met het Nederlands Danstheater. In het najaar verschijnt er een verzamelaar in de serie Superstarshine. Hierop staat onder meer een nog niet eerder uitgebrachte live-uitvoering van het nummer Wow. Deze versie, met een lange, droogkomische aankondiging door Stips, groeit uit tot een waar cultfenomeen. Je kunt in die tijd geen feestje bezoeken zonder het nummer te horen.

1973

Supersister krijgt een Edison voor Pudding En Gisteren, een erkenning voor de unieke plaats van de formatie in de Nederlandse popwereld. Een studio-uitvoering van Wow wordt op single uitgebracht, maar doet niks. In de band begint het dan te rommelen. Stips en van Eck zijn het zat om steeds met hetzelfde materiaal langs de bekende zalen te trekken en willen muzikaal gezien een andere kant op. De volgende plaat zou een thema-album moeten worden over Alexander de Grote, en meer vanuit een jazzrock-achtige benadering moeten ontstaan. Marco Vrolijk en Sacha van Geest verlaten dan de band. Vrolijk gaat naar CCC Inc. Van Geest gaat niet gelijk naar een andere groep, maar trekt zich terug om in stilte aan zijn eigen projecten te werken. Als vervangers worden drummer Herman van Boeyen (ex-Livin' Blues) en blaasvituoos Charlie Mariano (een Amerikaan met een rijk verleden in jazz-kringen, de bekendste bands waar hij deel van uitmaakte zijn Ambush, Chris Hinze en Embryo). Met deze nieuwe bezetting gaat Supersister in september onder leiding van de vermaarde Georgio Gomelski in de Manor studio bij Oxford opnamen maken voor de vierde elpee. Iskander is een andersoortige plaat dan de drie voorgaande. Er is een prominente rol voor Charlie Mariano en zijn diverse blaasinstrumenten (sax, klarinet, fluit en hobo) en de invalshoek is geïmproviseerde jazzy muziek. De van Iskander afkomstige single Bagoas brengt het niet verder dan de tipparade.

Ambush Ccc Inc. Chris Hinze Embryo Livin' Blues

1974

De plaat Iskander heeft niet het succes wat ervan verwacht wordt. De oorspronkelijke fans hebben duidelijk moeite met het nieuwe Supersistergeluid en blijkbaar vinden veel mensen de nieuwe sound te moeilijk. Voor Charlie Mariano is dat aanleiding om alweer op te stappen, hij gaat naar Pork Pie. Als gastmuzikanten worden Rob Kruisman (ex-Bintangs) op sax en fluit en John Schuursma (ex-Brainbox) op gitaar toegevoegd. Opzien baart de formatie door de van Soft Machine bekende saxofonist Elton Dean aan te trekken. Alle veranderingen hebben geen heilzame werking. De magie is verdwenen en al snel valt de band uit elkaar. Robert Jan Stips gaat naar de Golden Earring, Herman van Boeyen vertrekt naar Red, White & Blue, Ron van Eck richt de formatie Stamp 'n Go op, Rob Kruisman versterkt de gelederen van Carlsberg en John Schuursma verdwijnt richting jazzrockgroep Third Eye van de Duitse bassist Ali Haurand. Elton Dean gaat terug naar Engeland. Polydor probeert het succes van de Superstarshine te herhalen middels de serie Startrack, maar doet niet veel. Sacha van Geest brengt onder de verwarrende naam Sweet O.K. Supersister de solo-plaat Spiral Staircase uit.

Bintangs Brainbox Carlsberg Pork Pie Stamp 'n Go Third Eye

1975

De lp Spiral Staircase doet weinig, maar de in samenwerking met de steelband Los Alegres gemaakte single Coconut Woman wordt nog wel een hitje. Het album krijgt op 15 februari in Paradiso een eenmalige uitvoering met hulp van onder meer George Kooymans en Cesar Zuiderwijk van Golden Earring, Herman van Boeyen van Vitesse, Hans Lafaille van Cuby+Blizzards, Cees van Leeuwen (ex-Kayak) en Josée van Iersel van Gruppo Sportivo. Na deze aktiviteiten trekt hij zich terug uit de muziek om een succesvolle carrière als grafisch ontwerper te beginnen.

Cuby + Blizzards Golden Earring Gruppo Sportivo Kayak Vitesse

2000

Speciaal voor het Progfest festival in Los Angeles komt de originele bezetting van Supersister weer bij elkaar. Ze spelen drie keer op het festival op 1, 2 en 3 september. Voor de band naar Amerika afreist doen ze een try out optreden in de Delftse club Speakers. Naar aanleiding van de reünie verschijnt het album Memories Are New met nooit eerder uitgebrachte opnames uit de jaren zestig en zeventig. Het album bevat o.a. live materiaal opgenomen met orkest van de Duitse omroep NDR en zelfs Nederlandstalige songs. Robert-Jan Stips begint onder de naam De Geheelontkenners een project met DJ Ardy Besemer en dichter Bart Chabot. Supersister doet twee optredens in Nederland.

Ardy Besemer Bart Chabot De Geheelontkenners

2001

De reünie-tour wordt in mei vervolgd met drie optredens: in de Oosterpoort te Groningen en twee maal in thuishaven Den Haag. Op zondag 29 juli overlijdt fluitist Sacha van Geest tijdens een vakantie in Malta aan de gevolgen van een hartaanval. Volgens Robert Jan Stips betekent de dood van Van Geest vrijwel zeker het einde van de band. In oktober verschijnt nog wel een album met opnamen van het optreden in Paradiso. In Japan wordt een speciale editie uitgegeven van Memories Are New. Opnamen van het reünie-optreden in Paradiso verschijnen op de dubbel-cd Supersisterious.

2009

Robert Jan Stips, Ron van Eck en Marco Vrolijk komen bij elkaar voor een optreden tijdens het Amerikaanse progrockfestival NEARfest '09 dat in juni plaatsvindt in het Zoellner Arts Center te Bethlehem, PA. De band moet afzeggen vanwege de gezondheidsproblemen van Van Eck.

2011

Het trio bereidt zich opnieuw voor op een optreden tijdens het driedaagse NEARfest. De band moet echter weer afzeggen als bassist Ron van Eck in het ziekenhuis wordt opgenomen vanwege een longontsteking. Van Eck overlijdt op 20 juli. ‘Ron was de architect en filosoof van Supersister,’ schrijven de overige bandleden op de officiële website, ‘zonder hem zou het heel anders geweest zijn, zowel wel muzikaal als tekstueel.’

2013

Long Live Supersister! is een dubbelalbum op het label Pseudonym met een verzameling niet eerder uitgebrachte liveoptredens uit de periode 1971 tot en met 1973, gekoppeld aan vier zeldzame studionummers die in 1971 in Duitsland zijn opgenomen met een orkest onder leiding van dirigent Alfred Hause.

Discografie Supersister

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Supersister

Audio/Video Supersister

Video Supersister

Psychedelische muziek
Psychedelische muziek
De eerste hit
De eerste hit
Intelligent bandje
Intelligent bandje
Provadya
Provadya
Kralingen
Kralingen
Bezettingswisselingen
Bezettingswisselingen
Radio 1972
Radio 1972
Complete Interview
Complete Interview
Popfestival in de Warreka...
Popfestival in de Warrekam (1971)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kralingen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer