Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SURINAM MUSIC ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Surinam Music Ensemble in 2011

Periode

1981 - heden

Genre

Surinaamse jazz

Surinam Music Ensemble

Het Surinam Music Ensemble (SME) wordt in 1981 opgericht door slagwerker Eddy Veldman en bassist Pablo Nahar. De groep speelt een mengsel van jazz en traditionele Surinaamse kaseko, omgedoopt tot Paramaribop. De muziek bevat ook invloeden uit kawina, Caribische volksmuziek en Afrikaanse muziek. Drummer Eddy Veldman voert de gehele kawina-sectie ...
Volledige biografie...

Bezetting

Eddy Veldman   drums, percussie
Pablo Nahar   basgitaar
Glenn Gaddum sr.   piano, synthesizer
Franky Douglas   gitaar
Orlando O'Bryan   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Leonardo Amuedo   gitaar
Jeroen Goldsteen   marimba, vibrafoon
Paul van Kemenade   saxofoon
Robby Gillis   percussie
Hessel de Vries   piano, synthesizer
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1979   Franky Douglas
1979   Kid Dynamite
1981   Glenn Gaddum sr.
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Surinam Music Ensemble

Het Surinam Music Ensemble (SME) wordt in 1981 opgericht door slagwerker Eddy Veldman en bassist Pablo Nahar. De groep speelt een mengsel van jazz en traditionele Surinaamse kaseko, omgedoopt tot Paramaribop. De muziek bevat ook invloeden uit kawina, Caribische volksmuziek en Afrikaanse muziek. Drummer Eddy Veldman voert de gehele kawina-sectie uit op slagwerk. In 1995 stopt de groep bij gebrek aan subsidie, maar de musici besluiten in 2011 weer bij elkaar te komen.

1981 - 1983

Nadat bassist Juan Pablo Nahar eind jaren zeventig is gestopt met zijn kwartet, richt hij samen met drummer Eddy Veldman een nieuwe band op. Ze noemen de groep Surinam Music Ensemble en hun doel is jazz te combineren met de traditionele Surinaamse dansmuziek, kaseko. Ze dopen het mengsel Paramaribop. Gitarist Wilfred Kempenaar, toetsenspeler Hessel de Vries, percussionist Yogi Gilles en saxofonist Kees 'Kitta' Smit completeren de groep. Als Kempenaar voor langere tijd naar Suriname vertrekt, is de Amerikaan John Thomas zijn vervanger. Uiteindelijk besluit de groep om de Antilliaan Franky Douglas (die met Veldman en De Vries in de funkband Solat zat) als vaste gitarist aan te stellen, omdat hij avontuurlijker is dan zijn voorgangers. In 1982 neemt Glenn Gaddum de plaats in van Hessel de Vries en is Orlando 'Ponda' O'Bryan de nieuwe percussionist. In deze bezetting spelen ze in 1983 op het North Sea Jazz Festival. Opnamen hiervan belanden op het debuutalbum Body Guide, uitgebracht door de Surinam Music Association. 'Behalve plezierig wordt er ook en vooral vakkundig gemusiceerd, en wordt de zogenaamde Paramaribop tot een volwassen stroming in de geïmproviseerde muziek', aldus Jan Rensen in Jazzjaarboek 3.

1984 - 1986

Het SME slaat zijn vleugels uit, en speelt behalve op North Sea ook op grote buitenlandse festivals, zoals African Roots (1985 en 1986), het EBU Jazz Festival in Zürich (1985) en het Festival Caribe de Paris. In oktober 1986 reist de groep naar Dakar in Senegal.

1987 - 1989

Het tweede album van de groep, Dynamite Cotton Legacy (1987), is een hommage aan de wegbereiders van de Surinaamse jazz: tenorsaxofonist Kid Dynamite en trompettist Teddy Cotton. 'De plaat is een voorbode van de latere SME-concerten: van authentieke kawina via kaseko naar avant-gardistisch werk, de echte Paramaribop. De kaseko van het SME is echter luistermuziek, waarop men eventueel kan dansen', aldus Marcel Weltak in het boek Surinaamse Muziek in Nederland en Suriname. In 1988 komt vibrafonist Jeroen Goldsteen de groep versterken en verlaat saxofonist Kees Smit de band. Voor het nieuwe album No Kiddin' doet het SME een beroep op een keur aan solisten uit de jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland, zoals de rietblazers Michael Moore en Sean Bergin, trompettist Jarmo Hoogendijk, tubaïst Larry Fishkind en de dan nog onbekende zangeres Denise Jannah.

Kid Dynamite

1990 - 1995

Begin jaren negentig laat de groep Latin-invloeden in zijn muziek horen, mede door de toetreding van toetsenist José Lopretti en gitarist Leonardo Amuedo uit Uruguay. Ze nemen de plaats in van Gaddum en Douglas. Het nieuwe tweetal is te horen op de CD Main Topic, het laatste album van het SME uit 1994. Het zal voorlopig de laatste bezetting blijven, met altsaxofonist Paul van Kemenade en trompettist Charlie Green in de gelederen. In 1995 geeft de groep er de brui aan, vooral uit frustratie over het uitblijven van subsidie. 'Onze muziek heet pas muziek als het door Hollanders zou worden gespeeld, wij hebben immers geen cultuur', aldus een cynische Eddy Veldman, geciteerd in het boek van Marcel Weltak.

2011 - 2012

Surinam Music Ensemble in 2011 De oerbezetting met Eddy Veldman, Glenn Gaddum Sr., Franky Douglas, Orlando 'Ponda' O'Bryan, Pablo Nahar en fluitist Ronald Snijders (in plaats van saxofonist Kees Smit) komt bij elkaar voor enkele reünieoptredens, te beginnen op 11 juni 2011 in het Bijlmer Parktheater. Begin 2012 geeft het SME een serie concerten met de Amerikaanse rietblazer Bennie Maupin.

Discografie Surinam Music Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Surinam Music Ensemble

Audio/Video Surinam Music Ensemble

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer