Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TATJANA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

09-06-1963 - heden

Genre

Eurohouse, pop, zang

Online

Officiële website
Officiële website

Tatjana

Van oorsprong Kroatisch fotomodel en filmactrice die na haar rol in de populaire filmserie Flodder internationaal succes krijgt als Eurodisco-ster.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1990   Fred van Straten
1991   Robert Leroy
1999   Frans Bauer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tatjana

Van oorsprong Kroatisch fotomodel en filmactrice die na haar rol in de populaire filmserie Flodder internationaal succes krijgt als Eurodisco-ster.

1979

Tatjana Simic (Zagreb, 9 juni 1963) verhuist met haar moeder Branka en zus van de Kroatische hoofdstad Zagreb naar Rotterdam. Om aan de kost te komen werkt ze als stadsgids en op het departement sport en recreatie van het stadhuis. Ze wordt eerste bij een modellenwedstrijd voor het tijdschrift Panorama en wint een reis naar Spanje waar tevens een fotosessie van haar gemaakt wordt.

1985

Naast haar werk als model figureert Simic in diverse reclamespotjes. Naar aanleiding van één van deze spotjes neemt regisseur/producer Dick Maas contact met haar op. Hij is bezig met de voorbereidingen voor de film Flodder en ziet Simic als ideale vertolkster van de rol van Kees Flodder.

1986

Flodder is een komedie over het gelijknamige a-sociale gezin Flodder. Als resultaat van een gemeentelijk project belandt Kees Flodder en haar familie in een sjieke villawijk waar de verschillende culturen onvermijdelijk met elkaar botsen. De film trekt in Nederland 2,5 miljoen bezoekers en is daarmee een groot succes. Ook in andere Europese landen, waaronder Duitsland, lopen de zalen vol. Simic wordt daarmee een internationaal sexsymbool.

1987

Simic heeft zangles genomen en brengt haar eerste single Baby Love uit.

1988

De single Chica Cubana wordt in heel Europa een top 10 hit. Ze speelt een rolletje in de Duitse film Starke Zeiten (waarin ook Rudi Carrell te zien is).

1989

Awake Boy evenaart het succes van zijn voorganger.

1990

Tatjana speelt de rol van Suzy in de Nederlandse speelfilm My Blue Heaven (geregisseerd door Ronald Beer).

1992

Simic neemt samen met Gerard Joling de klassieker Can't Take My Eyes Off You op. De plaat haalt de 5e plaats in de hitparade en scoort ook goed in andere Europese landen.

Gerard Joling

1993

Dick Maas start met de televisieserie over het gezin Flodder. De voorbereidingen voor de volgende Flodder-speelfilm zijn in volle gang. De successen brengen Simic buiten de Europese grenzen en leiden tot tournees in Zuid-Afrika en het Verre Oosten. Tijdens haar bezoek in Miami neemt ze een videoclip op voor de hitsingle Feel Good. Het gelijknamige debuutalbum wordt in de zomer door Dureco uitgebracht. De plaat bevat naast het duet met Joling ook He's My Man, de titelsong van Flodder In Amerika geschreven en geproduceerd door Peter de Wijn. Andere producenten op het album zijn onder meer Luis Rodriguez, Fabian Lenssen, Johan Rovenstrunck, Pete Hammond en Bert Conard.

1994

De eerste Tatjana-kalender verschijnt. De film Flodder In Amerika is opnieuw een kassakraker in zowel Nederland als Duitsland.

1995

Bierbrouwer Bavaria start een campagne met hulp van Simic. Klanten die 36 flesjes Bavaria bier hebben aangeschaft, krijgen een Tatjana kalender cadeau. Tot aan begin 1996 worden meer dan een miljoen kalenders vergeven. De Britten Mick Stock en Matt Aitken (samen met Pete Waterman boekten zij in de jaren tachtig grote successen met Kylie Minogue en Samantha Fox) produceren de single Santa Maria. De plaat wordt een hit in Nederland, Groot-Brittannië en Japan. De derde speelfilm in de Flodder-reeks is in 1995 een van de best bezochte films in Nederland. Voor een nieuwe campagne van Bavaria neemt Simic de single Calendar Girl op.

1997

John Frijters en Peter de Jong schrijven de biografie van Tatjana waarin 64 van de 184 pagina's foto's bevatten. Tijdens de presentatie van het album New Look in Planet Hollywood te Amsterdam presenteert Simic ook haar nieuwe, meer zakelijke imago.

1999

De single Wait and Wonder is een voorproefje van de later in het jaar te verschijnen nieuwe album. Tajana steunt op geheel eigen wijze de vluchtelingen in Kosovo. Voor een speciaal bedrag bied ze duizenden van haar verjaardagskalenders aan. Verder treedt ze op als gast in televisiesshows en luistert ze evenementen als openingen op. Ze is onder meer te zien en te horen tijdens de concerten van Frans Bauer in Ahoy'.

Frans Bauer

2000

Via Red Bullet verschijnen de singles Be There In Time en Beautiful. De cd-rom Tatjana Baila Baila verschijnt met daarop o.a. de nieuwe single Baila Baila, videoclips, een kalender en een screensaver.

2002

Op 1 september houdt Tatjana in de Escape te Amsterdam de dvd My Own Story ten doop. De dvd bevat een documentaire over Tatjana toen zij in 2001 haar geboorteland Kroatië bezocht. De beelden uit Kroatië worden afgewisseld met videoclips, beelden uit de speelfilm Flodder en andere activiteiten uit de loopbaan van Tatjana.

2005 - 2006

In haar boek Jij! schrijft Tatjana onder meer openhartig over haar moeilijke jeugd in Kroatië. Een jaar later verschijnt Tatjana's Studentenkookboek, samengesteld door Ilse Kaljee en met foto's van Ron Tetteroo, met recepten voor 'mensen met een klein budget en weinig kookervaring' inclusief recepten tegen een kater.

2007

Aan het eind van het jaar komt Tatjana's eerste Nederlandstalige plaat uit. De single Ik Laat Je Gaan is een voorproefje op een volledig Nederlandstalig album met teksten van Edwin van Hoevelaak dat in 2008 uitkomt. De zangeres is geïnspireerd door de Kroatische popster Tony Cetinski.

2009

Tatjana Simic zit samen Daniël Dekker en tekstschrijver Emile Hartkamp op 1 februari in de vakjury van het Nationale Songfestival. Van de liedjes die de deelnemende Toppers zingen is het nummer Angel Of The Night de favoriet van de jury, maar het publiek kiest voor Shine.

Emile Hartkamp Toppers

2010

Tatjana zit op 7 februari opnieuw in de vakjury tijdens het Nationale Songfestival.

2011

Vanaf 28 januari gaat bij de commerciële televisiezender RTL4 Wie Kiest Tatjana van start. In de show gaat Tatjana op zoek naar een liefdespartner. Haar moeder Brancka, manager en ex René Ros en vriendin Thea Meurs zitten in de jury. Voor RTL maakt Tatjana samen met Patty Brard en Patricia Paay de reality show Diva's Draaien Door. De Diva’s treden ook op en brengen in 2012 een eerste single uit.

Patricia Paay Patty Brard

Discografie Tatjana

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Tatjana

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer