Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE NITWITZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Nitwitz

Periode

1978 - heden

Genre

punk

The Nitwitz

Is voor de meeste bands het spelen van punk een tijdelijke aangelegenheid, voor de leden van de Amsterdamse Nitwitz/BGK is het een tien jaar durende stijloefening geweest. Het pretpunkbandje The Nitwitz van 1979 groeit uit tot het BGK dat zich toelegt op het spelen van doordachte, geëngageerde hardcore. BGK geniet ...
Volledige biografie...

Bezetting

Tony Leeuwenburgh   gitaar, zang
Paul Smith   achtergrondzang, gitaar
Steven Nieuwendijk   drums

Overige muzikanten

Steven Walraven   gitaar
Theo Brouwer   basgitaar
Marcel Verhoeven   drums
Eric Peters   zang
Mikey Donaldson   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Tröckener Kecks
1982   B.G.K.
1982   Frites Modern
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Nitwitz

Is voor de meeste bands het spelen van punk een tijdelijke aangelegenheid, voor de leden van de Amsterdamse Nitwitz/BGK is het een tien jaar durende stijloefening geweest. Het pretpunkbandje The Nitwitz van 1979 groeit uit tot het BGK dat zich toelegt op het spelen van doordachte, geëngageerde hardcore. BGK geniet in het midden van de jaren tachtig internationale faam in de hardcore-scene.

1978 - 1981

Met een gemiddelde leeftijd van een jaar of zestien zijn The Nitwitz de jongste telg van de tweede geboortegolf van Amsterdamse punkbands in 1979 (The Ex, The Workmates, The Bugs, Infexion, The Götterflies, Tröckener Kecks en vele andere). Eind 1978 staan de jongens voor het eerst op de planken in het Spinoza-lyceum in Amsterdam-Zuid. In 1980 brengt de band op het eigen Vögelspin-label zijn eerste single uit. The Nitwitz vallen op door snelle, vrolijke punk. Zelf noemen de bandleden de Amerikaanse Dickies als voornaamste invloed. Na een tweede single verschijnt in 1981 de mini-lp Wielingen Walgt. Samen met The Götterflies - waarmee The Nitwitz een oefenruimte in het kraakpand De Wielingen delen - maakt de band met deze plaat een statement tegen de dreigende ontruiming. Het strijdlustige hoesontwerp is van de hand van tekenaar Peter Pontiac. In datzelfde jaar verschijnt de eerste en enige echte langspeler van The Nitwitz.

1982

Zanger Erik Peters stapt uit The Nitwitz. De rest gaat door onder wat wel de leukste en ieder geval de meest subversieve bandnaam uit de Nederlandse popgeschiedenis mag heten: Het Balthazar Gerards Kommando (BGK).

B.G.K.

1996 - 1997

Eind 1996, als Tony Leeuwenburgh is gestopt met Loveslug, doen The Nitwitz in nagenoeg de oorspronkelijke bezetting (drummer Verhoeven ontbreekt) een optreden in de Melkweg naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse punkcompilatie I'm Sure We're Gonna Make It. Dit gelegenheidsoptreden leidt tot de wederopstanding van de band. Met Nirvana-producer Jack Endino, een oude bekende van Leeuwenburgh, wordt een demo opgenomen. In de loop van 1997 wordt Steven Walraven, gitarist van het eerste uur, vervangen. Leeuwenburgh speelt mee op het album Good Dogs Die Young (op het label Noiseworks) van de New Yorkse punkrocker Sonny Vincent.

Loveslug

1998

Naast The Nitwitz richt Leeuwenburg de internationale rockformatie The Hydromatics op waarmee hij zowel live speelt als platen uitbrengt. De groep bestaat naast Leeuwenburg en Theo Brouwer uit Detroit rocker Scott Morgan (The Rationals, Sonic's Rendezvous Band, Scots Pirates, Dodge Main) en Nicke Royale (The Hellacopters).

The Hydromatics

1999

Na vele bootlegs verschijnt eindelijk een officiële nieuwe cd van The Nitwitz met de titel Dark Side Of The Spoon. Zowel titel (in dezelfde maand ook gebruikt voor de nieuwe cd van het Amerikaanse Ministry) als de hoes zijn een persiflage op Pink Floyd's Dark Side Of The Moon.

2002

The Nitwitz doen in oktober en november voor de tweede keer een tournee in landen langs de Middelandse Zee. Naast The Nitwitz speelt Leeuwenburg gitaar in The Spades.

The Spades

2003

De single Totalitarian Rocknroll komt uit bij het Spaanse Safety Pin Records. De 10" Dirty Deeds Done With Sheep is een split met de band Holy Sheep. In juni verschijnt het nieuwe album in de Verenigde Staten bij Dead Teenager Records. The Nitwitz leveren een bijdrage op de Zweedse compilatie 20 Years Too Soon: A Tribute To The Nomads. Tony Slug produceert een album van The Holy Sheep en een single van The Riots.

2004

The Nitwitz Na ruzie binnen de gelederen van The Spades verlaat Tony Leeuwenburg die band. The Nitwitz touren in juni door Frankrijk en Spanje en doen ook nog een optreden in Duitsland. De 10" Jesus Christ Pornostar komt uit bij het Duitse Cargo en de door Jack Endino geproduceerde 10" Nibble The Giblet verschijnt bij het Franse Pitshark Records. Van BGK en Nitwitz verschijnen regelmatig bootlegs zoals respectievelijk een heel album (It's All Been Said Before) en een bijdrage op de compilatie-lp Farmhouse.

2005

The Nitwitz Het album Sex, Lies And Duct Tapes bevat dertien nieuwe punkrocknummers, opgenomen door Menno Bakker in de Bunt Studios. De intensief tourende band reist in maart en april door Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Na de zomer neemt Mikey 'Offender' Donaldson de baspartijen voor zijn rekening. De Amerikaan maakte eerder deel uit van vroege hardcorebands als The Offenders, DRI, Sister Double Happiness en MDC.

2007 - 2008

Mikey 'Offender' Donaldson overlijdt 22 september op 46jarige leeftijd in zijn nieuwe woonplaats Barcelona. The Nitwitz wordt uitgenodigd om in het voorjaar van 2008 zeven shows te spelen in Turkije. Op 10 september 2008 speelt Tony Leeuwenburgh op uitnodiging van de Amerikaanse band Run The Red een eenmalig optreden in The Rhythm Lounge in Long Beach, Los Angeles. De set bestaat uit nieuw materiaal, nummers van de punk/glamband Sludge en enkele nummers van o.a. Nitwitz en Hydromatics.

Discografie The Nitwitz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Nitwitz

Audio/Video The Nitwitz

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer