Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE PLASTIC DOLLS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - 1990

Genre

garagerock

The Plastic Dolls

Amsterdamse groep die begint als het duo Hans ter Burg (gitaar, zang) en Jacqueline Versluijs (drums). Ondanks het beperkte instrumentarium maken ze op plaat en live veel indruk met hun rauw en rudimentair gespeelde bluesrock. De eerste opstelling doet heel erg denken aan het Amerikaanse duo The White Stripes dat ...
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Ter Burg   gitaar, zang
Mike Meijer   drums
Jasja Offermans   basgitaar

Overige muzikanten

Ben Hendriks (1)   gitaar
Barbara Westra   basgitaar
Eva Klooster   trompet
Marciel Witteman   saxofoon
Floris Kisman   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1987   Blue Murder
1989   Golden Earring

Biografie The Plastic Dolls

Amsterdamse groep die begint als het duo Hans ter Burg (gitaar, zang) en Jacqueline Versluijs (drums). Ondanks het beperkte instrumentarium maken ze op plaat en live veel indruk met hun rauw en rudimentair gespeelde bluesrock. De eerste opstelling doet heel erg denken aan het Amerikaanse duo The White Stripes dat eind jaren negentig succesvol is. In 2009 maakt de band een herstart als trio.

1984

Hans ter Burg speelt drums in de Amsterdamse band Zsa Zsa en geeft daarnaast drumles aan Jacqueline Versluijs. Tijdens de lessen neemt hij zelf de gitaar ter hand. Al spelend komen ze er achter dat ze als duo voldoende lawaai maken om als band te kunnen optreden. Hun podiumdebuut is in Berlijn samen met Zsa Zsa. De bandnaam is gebaseerd op het nummer Plastic Doll van Zsa Zsa.

Zsa Zsa

1985

De in eigen beheer uitgegeven cassette The Plastic Dolls wordt in februari door Oor-journalist Corné Evers besproken in zijn rubriek Cassettes. Hij noemt het 'een bruisend visitekaartje van een groep dat er duidelijk zin in heeft'. In het voorjaar doen Ter Burg en Versluijs hun eerste optredens in Nederland. Bij Hipcat (een label waarop ook Claw Boys Claw en L'Attentat platen uitbrengen) verschijnt het debuutalbum Boys Are Worse Than Girls dat in de Oktopus studio is opgenomen en gastbijdragen bevat van o.a. Ter Burg's broer Louis (die in de jaren negentig deel uitmaakt van de Raggende Manne). Ondanks de minimale bezetting klinkt de plaat zwaar en vol. Muziekblad Vinyl hoort invloeden van The Birthday Party, Status Quo en Foetus en noemt de plaat 'behoorlijk eigenzinnig en aanstekelijk'. Ook Oor is enthousiast en schrijft over een 'een verrassend authentiek en direct klinkend geluid'. De positieve aandacht levert veel optredens op waaronder het festival Pandora's Musicbox in Rotterdam. Ze worden terzijde gestaan door geluidsman en derde bandlid Jozef Hey.

Claw Boys Claw De Raggende Manne L'Attentat

1986

The Plastic Dolls spelen op Noorderslag in Groningen. In april verschijnt de single Red Car. Net als het debuutalbum is het plaatje opgenomen in de Oktopus samen met producer Patrick Richter. Een paar maanden later volgt het tweede album Blindfolded. De groep wordt vervolgens aangevuld door bassiste Barbara Westra en voor het livegeluid wordt Jozef Hey geholpen door Vince van der Velde.

1987

The Plastic Dolls gaan in juli met Patrick Richter de studio in voor het derde album The Morning Lasts Forever. De plaat is verpakt in een opvallende hoes waarop een kip aan een muur gekruisigd staat afgebeeld. Alle teksten zijn van Ter Burg behalve de tekst van het nummer Full Stop dat afkomstig is uit het toneelstuk Tongues van Sam Shepard. Muziekblad Oor noemt de LP 'één van de belangrijkere platen van de laatste tijd'. In het najaar is de band uitgebreid tot zes muzikanten met naast twee blazers gitarist Ben Hendriks (ex-Zsa Zsa) die ook betrokken was bij de productie van The Morning Lasts Forever.

1988

Gevolgd door een cameraploeg reizen The Plastic Dolls in mei naar Kiev voor vijf optredens waaronder eentje tijdens het International Student Peace Festival. Tijdens de optredens in het Sportpaleis delen ze het podium met Sexepil, de Hongaarse alternatieve rockgroep met de Amsterdammer Mick Ness.

Sexepil

1989

Naast vertrouwde rock-'n-rollonderwerpen behandelen de teksten op het vierde en laatste, door George Kooymans (Golden Earring) geproduceerde album Where Is The World?, over milieuverontreiniging, moreel verval en discriminatie. Barbara Westra wordt vervangen door Annemiek Lelyveld (ex-Blue Murder).

Blue Murder George Kooymans

1990

In januari heft Ter Burg de groep op. Hij wil terug naar de roots en treedt solo op, onder meer op het New Music Seminar in New York. Hij maakt daarnaast composities voor onder meer de film In Naam Der Wet (Barbara den Uyl, 1991). Vanaf eind jaren negentig zijn Hans ter Burg en Jacqueline Versluijs beiden werkzaam in de filmindustrie. Barbara Westra speelt in De Wilma's.

2009

Hans Ter Burg maakt een herstart met The Plastic Dolls als trio. Hij deelt het podium met bassist Jasja Offermans en drummer Mighty Mike en speelt onder meer op 8 april in Paradiso.

Mighty Mike

Discografie The Plastic Dolls

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Plastic Dolls

Video The Plastic Dolls

THE PLASTIC DOLLS - Sweet...
THE PLASTIC DOLLS - Sweeter Still
THE PLASTIC DOLLS - Ball...
THE PLASTIC DOLLS -  Ballgame
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
THE PLASTIC DOLLS - Sweeter Still

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer