Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE RIFF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - 1994

Genre

Grote Prijs van Nederland, rock

The Riff

De naam van de Haagse noiseformatie The Riff is treffend gekozen, want de krachtig uitgevoerde gitaarriffs vol feedback en wah-wah-effecten zijn een belangrijk kenmerk in het geluid van de band. Met een compromisloze houding maken ze in 1987 veel indruk tijdens de Grote Prijs van Nederland. Het optreden levert The ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jeroen Van Der Linden   zang
Peter Balkema   basgitaar
Reinier Hamel   drums
Antonio Leget   gitaar

Genoemd in de biografie van

1987   AA & The Doctors
2010   Ivy Green

Biografie The Riff

De naam van de Haagse noiseformatie The Riff is treffend gekozen, want de krachtig uitgevoerde gitaarriffs vol feedback en wah-wah-effecten zijn een belangrijk kenmerk in het geluid van de band. Met een compromisloze houding maken ze in 1987 veel indruk tijdens de Grote Prijs van Nederland. Het optreden levert The Riff de hoofdprijs op, maar succes blijft uit.

1986 - 1987

De muziek van het prille kwartet The Riff uit Den Haag is een mengeling van punk, funk, hardcore en metal die vergeleken wordt met onder meer Sonic Youth, Butthole Surfers en Scratch Acid. De groep haalt de finale van de Grote Prijs van Nederland en speelt daar een compromisloze, luide en intense set waarbij inzet belangrijker is dan speltechniek. De podiumpresentatie wordt afstandelijk gehouden. Tot veler verrassing wint The Riff de hoofdprijs. De onverschilligheid die klinkt in het dankwoord van zanger Jeroen (“Ik vind 't wel leuk”) wordt door het publiek niet gewaardeerd.

1988

The Riff wordt begeleid door managementbureau Double You en doet veel optredens, onder meer als voorprogramma van Claw Boys Claw. De losse structuren zijn verruild voor compacte songs en de groep speelt sfeervol opgebouwde sets. The Riff gaat de ICP Studio te Brussel in. Aan het eind van het jaar verschijnt het debuutalbum Some Bones. De lp is in een gitzwarte hoes gestoken omdat de band geen toestemming krijgt voor de foto ze hadden willen gebruiken.

Claw Boys Claw

1989

Na het verschijnen van het eerste album blijft het enige tijd stil rondom The Riff. De muzikanten zijn klaar met het oude repertoire en willen pas opnieuw van zich laten horen als ze tevreden zijn over het nieuwe songmateriaal.

1991

The Riff maakt een comeback. In september doet de groep enkele try-outs en er wordt gewerkt aan een nieuwe plaat.

1993

Het tweede album Ooh My Goodness bevat naast de vertrouwde gitaarexplosies ook muziek met meer nuances. De cd en de liveoptredens leveren The Riff geen succes op waarna de groep het voor gezien houdt.

2010

Zanger Jeroen van der Linden vormt samen met Simon Francken, Arther van Dijke en Bart den Boer van Ivy Green de rootsband Teddybeer?

Ivy Green Teddybeer?

Discografie The Riff

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Riff

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer