Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SHEER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Sheer

Periode

2000 - heden

Genre

Britpop

Online

Officiële website

The Sheer

Noord Hollandse band die frisse gitaarpop speelt met een flinke Britse inslag.
Volledige biografie...

Bezetting

Jasper Geluk   orgel, piano, synthesizer, zang
Jorn Van Der Putte   basgitaar, zang
Gert-Jan Zegel   drums
Bart Van Liemt   gitaar, zang
JanPeter Hoekstra   gitaar

Genoemd in de biografie van

2006   Gordon Groothedde
2009   Baskerville
2009   Krezip
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Sheer

Noord Hollandse band die frisse gitaarpop speelt met een flinke Britse inslag.

2000

Vier vrienden van de muziekschool beginnen met het opnieuw arrangeren van oude en het schrijven van nieuwe nummers. The Sheer is geboren. Bart van Liemt, zanger en voornaamste componist van de band, haalt zijn inspiratie vooral uit de Britse pop en rock uit de jaren zestig en de Britpoprevival van begin jaren negentig. Dat levert een catchy combinatie op van melodieuze pop/rock met een Britse inslag.

2001

The Sheer The Sheer brengt zijn eerste demo uit en start in september 2001 met de Meet The Sheer Tour. De demo krijgt veel positieve reacties van FRET, Live XS en Music Maker. The Sheer doet veel optredens en is verschillende keren te horen op de regionale en nationale radio. Radioprogramma's BNN For Live (Radio 2) en Isabelle (Radio 3FM) nodigen de band uit om in de studio te komen spelen. Toetsenist Jasper Geluk speelt regelmatig live mee met stadgenoten Dollybirds en staat met deze band onder meer op Lowlands. Tijdens de Popslag 2001, een talentenjacht op Radio 3FM, bereikt The Sheer de finale en wordt de groep in eerste instantie uitgeroepen tot winnaar. Later blijkt dat this beautifull mess net iets meer stemmen heeft gekregen en wordt The Sheer eervol tweede. Het nationale tv debuut vindt plaats op TMF en The Sheer wordt uitgenodigd voor een 2 Metersessie op Kink FM.

this beautiful mess

2002

De 'droomstart' van 2001 wordt in 2002 beloond met een uitnodiging om op Noorderslag te komen spelen op het Musicmaker Discoverypodium. Later volgt ook een optreden van The Sheer in Club Lek van de VPRO. Tijdens de Meet The Sheertour 2002 ontwikkelt de band zich tot een energieke rockende live act die echter nog steeds op zoek is naar een platendeal. De groep krijgt een Essent Award en speelt eind augustus op Lowlands.

2003

Na maanden van overleg, plannen en uitstellen start The Sheer in juli met het werken aan hun debuutalbum. The Sheer heeft hiervoor producer Daniël Presley aangetrokken, een Amerikaan die in Parijs woont en die in de beste studio's in Europa en de Verenigde Staten zijn platen opneemt. Presley werkte onder andere samen met Faith No More, Jewel, The Breeders, Cradle Of Filth en Playground. Na een paar dagen pre-productie in Nederland verblijft The Sheer drie weken lang in een studio in Zweden. De opnamen zijn in oktober klaar. The Sheer verzorgt het voorprogramma tijdens de That Will Be Unplugged Tour van Krezip.

2004

The Sheer In het voorjaar verschijnt Something To Say, de eerste single voor Universal. Het nummer verschijnt ook op een gelimiteerde 7". De single wordt gevolgd door het debuutalbum The Keyword Is Excitement. The Sheer staat eind mei op Pinkpop. De band is genomineerd voor een MTV Europe Music Award in de categorie beste Nederlandse act.

2005

The Sheer The Sheer speelt in januari in de Grote Zaal tijdens Noorderslag. Opnamen van het optreden zijn een maand later te zien in het WDR-programma Rockpalast. De band krijgt de Zilveren Harp 2004. De single Stay Awake is de titelsong van de romantische komedie Flirt. De film van regisseur Jaap van Eyck gaat op Valentijnsdag in première. Op 19 maart krijgt The Sheer in club Panama te Amsterdam een 3FM Award in de categorie Beste Nieuwkomer. Tijdens de Muzikantendag in de Melkweg te Amsterdam krijgt Jasper Geluk een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Toetsenist. De muziekprijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. De winnaars zijn door een internetstemming op de website van het NPI door hun collega-muzikanten gekozen. De band neemt op 4 oktober deel aan Friends For Warchild in Ahoy' en speelt naast het nummer Right Now samen met Lange Frans and Baas B de hit War van Edwin Starr. In de laatste maanden van het jaar werkt The Sheer aan het tweede album.

2006

The Sheer In januari gaan de muzikanten samen met producer Gordon Groothedde de Rooftop Studios te Holten in. Het tweede album Feel The Need wordt op 5 mei voorafgegaan door de single The Girl That Lost Her Mind Pt.1. Op dezelfde dag reist The Sheer als 'ambassadeur van de vrijheid' per helikopter langs de bevrijdingsfestivals in Leeuwarden, Rotterdam, Zwolle en Vlissingen. Vanaf 2 oktober is de clubtournee van The Sheer interactief te volgen via de website van clipzender TMF. Op deze site geeft de band een exclusieve kijk in het leven van een tourende band door middel van dagelijkse weblogs en foto- en videoverslagen.

Gordon Groothedde

2007

The Sheer neemt het nummer Instant Karma van John Lennon op in het kader van Make Some Noise, een wereldwijd muziekproject van Amnesty International waaraan tientallen artiesten belangeloos meewerken. De coverversie staat op de B-kant van de single All I Forget die 9 februari verschijnt.

2008

The Sheer start de opnamen aan een derde album. De band wordt door radiozender 3FM uitgenodigd om op 18 juni namens de European Broadcasting Union een optreden te verzorgen in het Geneva Fan Village tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. The Sheer verlaat Universal en tekent in het najaar een platencontract bij PIAS. De band werkt verder aan het derde album, opnieuw in samenwerking met de Amerikaanse producer Daniel Presley. JanPeter Hoekstra (ex-Krezip) komt de band versterken.

Krezip

2009

De nummers op de derde cd Here And Now And Long Before zijn persoonlijker en klinken melancholischer en meer Americana dan het eerdere werk. Na vijf try-outs vindt de officiële presentatie van de plaat op 16 april plaats in de Melkweg te Amsterdam. De totstandkoming van het album wordt vastgelegd door filmmaker Jorn van der Putte voor een korte documentaire die wordt uitgezonden door omroep BNN. The Sheer zegt vanaf 7 november alle optredens tot het einde van het jaar af in verband met de niertransplantatie van zanger Bart van Liemt.

2010

Bart van Liemt herstelt van de operatie. Het voorlopig laatste optreden van The Sheer is op 4 maart in Het Patronaat te Haarlem. Vervolgens richt de band zich op het schrijven van nieuw materiaal.

2013

Biermerk Carlsberg gebruikt muziek van The Sheer voor de Europese en Aziatische reclamecampagnes die vanaf maart op televisie uitgezonden worden.

2014

Zanger/gitarist Bart van Liemt komt in oktober met het soloalbum Miracle Wave onder de naam Bade. Het album is opgenomen in Oxford in de studio van producer Sam Williams, die eerder werkte met onder meer Supergrass, The Noisettes en Plan B.

Discografie The Sheer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Sheer

Audio/Video The Sheer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer