Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE TREBLE SPANKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Treble Spankers

Periode

1993 - 1998

Genre

instrumentaal, sixties, surf

Online

Officiële website

The Treble Spankers

Amsterdamse instrumentale surf-formatie die in 1995 (internationaal) doorbreekt met het album Hasheeda.
Volledige biografie...

Bezetting

Frank Sloos   drums
Marcel Kruup   gitaar
Maarten Heijblok   basgitaar
Frank Gerritsen   gitaar

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1986   Jan van der Smit
1987   Les Zazous
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Treble Spankers

Amsterdamse instrumentale surf-formatie die in 1995 (internationaal) doorbreekt met het album Hasheeda.

1989

Opgehitst door steeds maar nieuwe delen van de Las Vegas Grind compilatieplaten vinden Amsterdamse schuinsmarcheerders Marcel Kruup (ex-The Other Side, -The Comedown) en Bart Haensel het tijd om hun eigen trashcombo op te richten. Een bedenkelijke naam Ouke Baas en dito imago worden snel gecreëerd. De outfit bestaat uit jurken, sombreros en plaksnorren. Brave burgers worden afgeschrikt door obscure 8mmfilms met in de hoofdrollen herdershonden, tapirs en ponypaarden. De lichtshow bestaat uit aan en uit flitsende schemerlampen. De eerste bezetting bestaat uit Bart Haensel alias The Black Albino, zang, Wally Spronck alias Fuckface op gitaar, Maarten Heijblok, ofwel Mad Murph, op de bas en Marcel Kruup wordt Bongoman.

1990

De eerste live opgenomen EP bevat de clubhit Jambalaya. Illustere leden worden ex-Comedown gitaristen Ronald 'Ritch The Pitcher' Visser en Peter 'Choc-L' Quitte. Grootste troef wordt echter meestergitarist Frank Gerritsen, oftewel Phantom Frank (ex-The String Phantoms). Hij speelt al snel de overige gitaristen de band uit. De slechte lichamelijke conditie van 'Pretty Boy' Bart noopt de overige bandleden steeds meer optredens instrumentaal te beginnen, eindigen en zelfs volledig uit te spelen. Dit wordt zo'n succes dat ze besluiten instrumentaal verder te gaan.

The Comedown

1993

Mei van dat jaar komt Kliek-drummer Frank Sloos bij Ouke Baas spelen. Marcel Kruup gaat slaggitaar spelen. De nieuwe bezetting vraagt ook om een nieuwe naam: The Treble Spankers zijn geboren. Begonnen wordt in het voorprogramma van The Kliek, maar al rap blijken The Spankers populairder dan The Kliek en draaien de rollen om. In de winter wordt de eerste plaat Araban opgenomen.

The Kliek

1994

De plaat komt in maart uit. Vooral de 'reverbsound' van gitarist Frank maakt veel indruk. Behalve surf klinken ook muzikale invloeden door als Ennio Morricone en Kraftwerk. De plaat krijgt ook verrassend veel airplay. Het Radio 2-programma Het Steenen Tijdperk gebruikt de eigen compositie Mirananda een tijdlang als herkenningstune. Ook BBC-jock John Peel en diverse Amerikaanse universiteitsstations draaien de plaat. Door het faillissement van platenmaatschappij Semaphore kan echter aan de vraag naar de reeds snel uitverkocht CD niet worden voldaan.

1995

Na verpletterende optredens tijdens onder andere Lowlands en het Crossing Borderfestival worden de Treble Spankers gecontracteerd door Polydor. Showstopper tijdens deze optredens is gastzanger Abdellatif Chedai. Deze Marokkaanse zanger draagt op de Bo Diddly-achtige beat van de Spankers Koranteksten voor. Op plaat is dit te horen op het nummer Samira. Tevens de tweede single van de plaat CD Hasheeda. Deze plaat wordt in september/oktober opgenomen.

1996

The Treble Spankers De plaat komt begin januari uit en wordt Noorderslag gepresenteerd. Hasheeda bevat, meer nog dan zijn voorganger, invloeden vanuit de wereldmuziek. De eerste single is echter Red Hot Navigator, een tamelijk ouderwets bikernummer, dat echter veel airplay krijgt. De CD Hasheeda verkoopt ruim 20.000 exemplaren. De Spankersound is zo populair dat Grolsch een kopie ervan gebruikt voor een tv-reclame. Grolsch wordt door Polydor in een rechtszaak van plagiaat beschuldigd. Eindresultaat; de reclame wordt vroegtijdig beëindigd. 7Up maakt met een flessendoppenactie op TV wel gebruik van de echte Spankers. Toernees in België, Duitsland, Spanje, Zwitserland en Engeland volgen elkaar snel op. December 1996 rereleast Polydor Araban op CD met drie extra nummers.

1997

The Treble Spankers In maart nemen de Treble Spankers in de Toe Ragstudio in Londen 17 nummers op, voornamelijk covers bestemd voor B-kantjes, bonusnummers en buitenlandse releases. The Treble Spankers spelen The Shadows tijdens de Marlboro Flashbacks Tour. Michel Terstege, zanger van The Otherside, vertolkt de rol van Cliff Richard. Zomer 1997 neemt de groep twaalf nieuwe songs op voor een volgende cd. Tijdens de opnamesessie krijgt Phantom Frank steeds meer last van zijn arm en uiteindelijk wordt bij hem RSI geconstateerd. Hij moet minimaal een jaar rust houden. Alle plannen voor het nieuwe album worden in ijskast geplaatst.

The Otherside

1998

The Treble Spankers Stilletjes komt er een eind aan de Treble Spankers. Marcel Kruup luistert samen met George Oostdijk (ex-Jack Of Hearts) als het DJ-koppel Jacaranda Lounge talloze feesten op. Frank Sloos stort zich op zijn band Big Paulus en Maarten Heijblok speelt in de Parlandos.

Big Paulus Jacaranda Incorporated Parlandos

1999

Marcel Kruup duikt op in Ron & The Splinters de nieuwe band van Outsider Ronald Splinter.

Ronnie Splinter Ron & The Splinters The Outsiders

2000

Ondanks de RSI speelt Phantom Frank samen met de Easy Aloha's een cd vol onder de naam Spy-Fi. The Shadow Knows... verschijnt eind mei.

Easy Aloha's Spy-Fi

2002

Marcel Kruup speelt in The Herb Spectacles, een loungeorkestje dat zich wijdt aan het repertoire van Herb Albert.

The Herb Spectacles

2004

Op zijn soloplaat Dead Man Surfin combineert Phantom Frank Hawaiaanse steelguitar met onder meer Arabische melodieën, electro, Indiase zang, country, punk, gipsy, dub en surf. Het album is de eerste uitgave op het label Pure Note. In het najaar formeert Phantom Frank The Phantom Four, een groep die gezien kan worden als een vervolg op The Treble Spankers.

Phantom Frank The Phantom Four

2006

Eind januari treden Maarten Heijblok en Marcel Kruup in Pacific Park bij de Westergasfabriek in Amsterdam voor het eerst op met Los Tiki Boys. In de band zitten ook Hans Dallinga (The Firebirds) en Henk Jonkers (Fatal Flowers, Hallo Venray).

Hallo Venray Los Tiki Boys The Firebirds

2007

Marcel Kruup zit 35 jaar in het vak. Zijn jubileum wordt 21 april gevierd met een eigen gala-avond in Paradiso waar Kruup met drie van zijn bands speelt. Er verschijnt ook de cd Kruup 6x4 met daarop tracks van zes van zijn bands.

2010

In het najaar verschijnt het minialbum Yeah!! van The Pacifix, alweer een nieuwe band van Marcel Kruup samen met bassist Maarten Heijblok.

The Pacifix

Discografie The Treble Spankers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Treble Spankers

Audio/Video The Treble Spankers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer