Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THOMAS BEIJER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

04-07-1988 - heden

Genre

componist, klassiek, piano

Online

Officiële website

Thomas Beijer

De pianist en componist Thomas Beijer wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. De jury van de Young Pianist Foundation National Piano Competition in 2007 karakteriseert hem als volgt: 'a very interesting musical personality, with distinctive ideas about music. A true artist'. Vandaar dat hij dan ook de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1988   Anna Magdalena den Herder

Biografie Thomas Beijer

De pianist en componist Thomas Beijer wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. De jury van de Young Pianist Foundation National Piano Competition in 2007 karakteriseert hem als volgt: 'a very interesting musical personality, with distinctive ideas about music. A true artist'. Vandaar dat hij dan ook de eerste prijs wint bij dit concours.

1988

Thomas Arthur Beijer wordt op 4 juli 1988 in Haarlem geboren. Als achtjarige krijgt hij zijn eerste pianolessen van de pianiste Loes Geusebroek. Drie jaar later maakt hij een start met het volgen van muziekgeschiedenis en muziektheorie bij Martin Kloos.

1998

Op tienjarige leeftijd vangt Thomas Beijer aan met het geven van concerten, niet alleen in Nederland, maar later ook in Denemarken, Groot-Brittannië, Japan, Zweden en Singapore.

2002

Beijer gaat naar de jong-talentklas van het Amsterdams conservatorium. Daar krijgt hij pianoles van de pianiste Marjès Benoist. Door een donatie van het Studiefonds voor Jonge Meesters is Thomas Beijer eveneens dit jaar in staat masterclasses te volgen bij Elza Kolodin in Italië. Daarnaast volgt hij nog masterclasses bij de pianisten Pascal Devoyon, Murray Perahia, Jacques Rouvier, Menahem Pressler en Emanuel Ax.

Marjès Benoist

2004

Aan het conservatorium van Amsterdam studeert Thomas Beijer verder bij de pianist Jan Wijn om zijn bachelor-opleiding in mei 2009 met een 10 cum laude af te sluiten.

2005

Niet alleen als uitvoerend musicus is Thomas Beijer actief maar ook als componist. In 2005 worden zijn vioolsonate en liederencyclus 'Traumbilder' voor het eerst uitgevoerd. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Jan Wolkers schrijft Beijer vier liederen op gedichten van de schrijver.

2006

Tijdens het landelijke concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN) wint Beijer de eerste prijs en een prijs voor de beste vertolking van een hedendaags werk van een Nederlands componist. In 2006 vindt tevens de première plaats van de liederencycli 'Najaar' en 'Ik heb de winter lief gehad'.

2007

Beijer wint wederom een prijs, ditmaal is hij de winnaar van de nationale finale van het SJMN-concours, waarmee hij wordt uitgeroepen tot Jong Muziektalent van het Jaar. Ook in 2007 wint Beijer, naast de publieksprijs, het concours van de Young Pianist Foundation National Piano Competition.

2008

Tijdens het Haagse Festival Classique speelt Beijer de 'Variations symphoniques' van de Franse componist César Franck, samen met het Residentie Orkest onder leiding van de dirigent Neeme Järvi. Ook dit jaar komt zijn eerste CD uit met werken van Johannes Brahms. Niet alleen met het Residentie Orkest treedt Beijer op maar ook met Het Brabants Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Studenten Orkest en met, naast Neeme Järvi, de dirigenten Nicholas Milton, Ed Spanjaard en Bas Wiegers.

Amsterdam Sinfonietta Bas Wiegers Ed Spanjaard Het Brabants Orkest Residentie Orkest

2009

Tijdens de 57e tournee van het Nederlands Studenten Orkest, onder leiding van de dirigent Peter Biloen, speelt Thomas Beijer de solopartij in het pianoconcert in G gr.t. van Maurice Ravel. Beijer is ook actief in de kamermuziek en is sinds 2009 vaste pianist van The Amsterdam Chamber Soloists. Ter gelegenheid van de oprichting van dit ensemble componeert Beijer het pianokwartet 'Stardust'

2011

In 2011 sluit Beijer, wederom met de hoogst haalbare onderscheiding, zijn master-opleiding af. Tijdens het EllaNi Kamermuziekfestival in Amsterdam wordt zijn kwartet voor viool, altviool en twee celli uitgevoerd.

Discografie Thomas Beijer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Thomas Beijer

Audio/Video Thomas Beijer

Video Thomas Beijer

Nederlands Studenten Orke...
Nederlands Studenten Orkest 2009 - Ravel: Pianoconcert I Allegramente
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nederlands Studenten Orkest 2009 - Ravel: Pianoconcert I Allegramente

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer