Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TINO VAN DER SMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tino van der Sman

Periode

1974 - heden

Genre

flamenco, gitaar, wereldmuziek

Tino van der Sman

Tino 'El Tino' van der Sman is gitarist en docent flamenco, geboren in Den Haag, maar sinds 1999 gevestigd in het Spaanse Sevilla. Solo, met band, of als begeleider van Spaanse flamencodansers en -vocalisten tourt hij wereldwijd en speelt hij onder meer in Het Concertgebouw te Amsterdam, Vredenburg, Utrecht, en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Biografie Tino van der Sman

Tino 'El Tino' van der Sman is gitarist en docent flamenco, geboren in Den Haag, maar sinds 1999 gevestigd in het Spaanse Sevilla. Solo, met band, of als begeleider van Spaanse flamencodansers en -vocalisten tourt hij wereldwijd en speelt hij onder meer in Het Concertgebouw te Amsterdam, Vredenburg, Utrecht, en het Metropolitan te New York.

In bezetting van

La Primavera   gitaar

1974 - 1999

Tino van der Sman (Den Haag, 1974) doet tijdens het Festival de la Guitarra de Córdoba in Spanje mee tijdens de masterclass van gitarist en artistiek directeur Paco Peña en ontdekt daar de flamenco. In de jaren daarna krijgt hij flamencolessen van onder anderen Gerardo Núñez, Paco Jarana, Manolo Franco en Miguel Ángel Cortés. Hij studeert in 1999 af aan het Rotterdams Conservatorium, vestigt zich permanent in de stad Sevilla, Andalusië, en krijgt een studiebeurs voor de Cristina Heeren Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met onderwijs in, en promotie en conservering van de flamenco.

2000 - 2003

Een jaar na zijn komst in Sevilla geeft Tino van der Sman zelf les bij de Cristina Heeren Foundation. Hij werkt als eerste assistent van de Spaanse gitarist en componist Gerardo Núñez (1961) tijdens diens zomercursussen in de gemeente Sanlúcar in de provincie Sevilla. Hij begeleidt de flamencodansers Israel en Pastora Galván, onder meer bij hun uitvoering van Metamorfosis tijdens de elfde Bienal de Flamenco in Sevilla. Met de zanger Segundo Falcón (alias Niño Segundo, 1970) doet Van der Sman in 2001 een Nederlandse tournee. Hij maakt onderdeel uit van Grupo Flamenco La Primavera (kortweg: La Primavera) die in 1996 is opgericht door danseres Mascha 'La Marcha' Meijman. Andere flamencoartiesten met wie hij samenwerkt zijn onder anderen de vocalisten José de la Tomasa, José Valencia, Juan José Amador en Sonia Miranda, en de dansers Rafael en Adela Campallo, Ángeles Gabaldón, Leonor Leal en Úrsula López. In 2003 schrijft de gitarist de score voor een Duitse televisiefilm over flamenco.

La Primavera

2004 - 2008

Tino van der Smans debuutalbum Desatino (2004) wordt geproduceerd door percussionist Cepillo (Ángel Sánchez González) en bevat onder meer gastbijdragen van zanger Miguel Poveda (Barcelona, 1973), die hij kent van de Cristina Heeren Foundation. De gitarist presenteert de cd tijdens de Biënnale van Sevilla en doet in december 2004 met de flamencogroep La Primavera een tournee door Nederland. La Primavera bestaat in die periode uit vocalisten Carlos Denia en Sonia Miranda, dansers Mascha 'La Marcha' Meijman en Antonio Arrebola, en percussionist Ron van Holland. Het thema van La Primavera's achtste voorstelling, Girasol, is een muzikale ontdekkingstocht door Andalusië. Ook het tweede album Tino (2007) is een co-productie met Cepillo. De gasten op deze plaat zijn zanger en danser Andres Marín, zangeres Sonia Miranda, zanger Sebastian Cruz, pianist en bassist Niko Langenhuijsen en percussionist Ron van Holland. Van der Sman presenteert het album met optredens van zijn Quinteto in Utrecht en Berlijn (samen met zanger Javier Rivera tijdens de elfde editie van het Berlijnse Flamenco Festival) en tijdens de tweede editie van de Nederlandse Flamencobiënnale in 2008. Het kwintet bestaat naast Van der Sman uit Niko Langenhuijsen (bas), Sonia Miranda (zang), Antonio Molino 'El Choro' (dans) en Raúl Botella (percussie). In april 2008 produceert Tino van der Sman het eerste album van zanger Javier Rivera uit Sevilla. Zelf speelt hij mee op gitaar, naast bijdragen van gitaristen Manuel de la Luz en Salvador Gutiérrez.

2009

In mei gaat Van der Sman op tournee door Nederland met zijn Quinteto. Hij speelt in het conservatorium van Rotterdam, in Nootdorp en in het Chassé Theater te Breda. Met danseres Úrsula López en zangeres Sonia Miranda vormt hij ook het Tino van der Sman Trio. In zijn thuisstad Sevilla speelt hij regelmatig in de flamencobar Casa de la Memoria de Al-Andalus.

Discografie Tino van der Sman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tino van der Sman

Audio/Video Tino van der Sman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer