Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOBIAS KLEIN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

28-08-1967 - heden

Genre

altsaxofoon, basklarinet, componist, elektronica, hedendaags, impro, jazz, klarinet

Online

Officiële website

Tobias Klein

Rietblazer Tobias Klein (Homburg, Saarland, 28 augustus 1967) verhuist in 1990 vanuit Duitsland naar Amsterdam, om daar aan het conservatorium te gaan studeren. Met studiegenoten als trompettist Hans Leeuw, saxofoniste Esmée Olthuis en bassist Edwin Wieringa richt hij eind jaren negentig het muzikantencollectief TryTone op. Gezamenlijk geven ze CD's uit ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, basklarinet, componist, elektronica, klarinet

Biografie Tobias Klein

Rietblazer Tobias Klein (Homburg, Saarland, 28 augustus 1967) verhuist in 1990 vanuit Duitsland naar Amsterdam, om daar aan het conservatorium te gaan studeren. Met studiegenoten als trompettist Hans Leeuw, saxofoniste Esmée Olthuis en bassist Edwin Wieringa richt hij eind jaren negentig het muzikantencollectief TryTone op. Gezamenlijk geven ze CD's uit en schrijven ze muziek voor het 'bigtet' Tetzepi, dat Leeuw en Olthuis beginnen. Ook gaan ze concerten organiseren op het Amsterdamse podium Zaal 100 en zoeken ze contact met generatiegenoten uit andere Europese landen, met wie ze vanaf 1998 het European TryTone Festival op poten zetten. Het muzikale credo van TryTone luidt 'New Ways of Jazz', en dat uit zich in het vermengen van jazz en geïmproviseerde muziek met invloeden uit rock, wereldmuziek (vooral uit India), hedendaagse gecomponeerde muziek en elektronica. Die muzikale koers vertaalt zich ook in de muziek van de groepen waarvan Tobias Klein de (co-)leider is, zoals Dalgoo, Man Bites Dog, Full Fathom Five en het Spinifex Orchestra. Voor al deze bands levert hij composities, en sinds enige jaren doet hij dat ook voor een aantal kamermuziekensembles zoals Kaïda, To Be Sung en Duo X.

In bezetting van

Lackritz   basklarinet, elektronica
Man Bites Dog   altsaxofoon, basklarinet, klarinet
Mosaïc   basklarinet, saxofoon
Spinifex   altsaxofoon, basklarinet, klarinet

1994

Met de Franse gitarist Damien Cluzel en drummer Bernt Nellen vormt Klein het trio Man Bites Dog om een soort heavy metal-versie van de muziek van Ornette Coleman te spelen. In 1998, als de koers is verlegd naar eigen composities, verschijnt de titelloze debuut-CD. In 2002 komt Emmanuel Scarpa de plek van Nellen innemen, en een jaar later is de groep door toevoeging van basgitarist Mark Haanstra een kwartet geworden.

1997 - 1999

Samen met trompettist Hans Leeuw, saxofoniste Esmée Olthuis en bassist Edwin Wieringa richt Tobias Klein het muzikantencollectief TryTone op. Klein maakt tot en met 2001 deel uit van het bigtet Tetzepi, en schrijft een aantal stukken die te horen zijn op de eerste twee Tetzepi-CD's, Ta Tenen (1999) en Shu (2001). In 1999 trekken Tetzepi en Man Bites Dog samen langs de Nederlandse jazzpodia in het kader van de Young VIPS Tour.

2000

Dalgoo is de naam van de groep die Tobias Klein gaat leiden met zijn landgenoot bassist Meinrad Kneer. Met collega-rietblazer Lothar Ohlmeier vormt hij hierin de frontlijn; Christian Thomé is de drummer. Het kwartet maakt twee CD's: Dalgoo (2000) en New Antomy (2003). Het laatste album is een project rondom de teksten van de Russische schrijver Daniil Charms, dat ook tijdens een Russische tournee wordt uitgevoerd. Thomé is dan vervangen door Milo Fell. Met de band Mosaïc wint hij de Jur Naessens Muziekprijs, de tweejaarlijkse prijs ter stimulering van jonge musici in hun streven naar het maken en ten uitvoer brengen van vernieuwende muziek.

Mosaïc

2002

Tobias Klein kan zijn interesse voor Indiase muziek kwijt in de groep Bhedam van basgitarist Mark Haanstra, violist Oene van Geel en fluitist Ned McGowan. Twee Indiase percussionisten nemen het slagwerk voor hun rekening. Het debuutalbum van de groep heet Rickshaw Chase. Bhedam gaat twee keer op tournee in Zuid-India.

2004

Man Bites Dog gaat voor een project een samenwerking aan met de Amsterdam Klezmer Band. De CD Man Bites Dog Eats Amsterdam Klezmer Band verschijnt op het TryTone-label.

2005

Met de groep President Of The Globe beginnen de co-leiders Klein, bassist Meinrad Kneer en pianist Albert Van Veenendaal een project rondom de poëzie van de Russische dichter Velmir Chlebnikov (1885-1922). Klein vormt ook een duo met de Turkse (bas)klarinettist Oguz Buyukberber, waarin beide blazers gebruik maken van elektronica. Het duo speelt geregeld in Nederland, Duitsland (onder meer op het Frischzelle Festival) en Turkije (AKBank Festival, ISCMS Festival).

2006

Man Bites Dog-drummer Emmanuel Scarpa vormt een internationaal sextet, waarin Klein te horen is naast de Nederlandse strijkers Jasper le Clerq en Oene van Geel. Na een première op het Jazzfestival van Grenoble volgt een Nederlandse toer.

2007

Tobias Klein gaat door met zijn literaire projecten. Met het kwintet Full Fathom Five brengt hij teksten van de Franse schrijver en jazzexpert Boris Vian, onder de titel Bison Ravi. De groep bestaat verder uit zangeres Sylvia de Hartog, gitarist Raphael Vanoli, basgitarist Mark Haanstra en drummer Uli Geneger. De Turkse psychedelische folkband Gevende vraagt Klein samen met gitarist Damien Cluzel als gastmuzikant.

2008

Het Spinifex Orchestra is een nieuwe middelgrote band, geleid door Klein en trompettist Gijs Levelt. Op het Karnatic Lab-label verschijnt het debuutalbum Triodia. In 2010 worden voor een project twee tubaspelers bij het orkest gevoegd, Pascal Rousseau en Axel Schappert. In deze samenstelling geeft de groep vier dubbelconcerten met het Franse Umlaut Double Trio. In 2011 vindt een toer door India plaats en een samenwerking met een aantal Indiase musici, onder de titel Indian Spin [FX].

2010

Het North Sea Jazz Festival en Muziek Centrum Nederland verlenen Klein een compositieopdracht. Tijdens het festival voert hij die uit met een nieuw trio, Lackritz. Zangeres Kristina Fuchs, gitarist Raphael Vanoli en Klein maken daarbij ook gebruik van allerlei elektronica. Maw Sit Sit is een ander nieuw trio dat Tobias Klein begint met gitarist Jasper Stadhouders en drummer Onno Govaert.

2011

Naast het Spinifex Orchestra richten Tobias Klein en Klaas Levelt het Spinifex Quintet op, met Jasper Stadhouders (gitaar), Gonçalo Almeida (basgitaar) en Philipp Moser (drums).

Discografie Tobias Klein

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Tobias Klein

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer