Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOEK NUMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

toek numan

Periode

26-08-1971 - heden

Genre

componist, filmmuziek, hedendaags, muziektheater

Online

Officiële website

Toek Numan

Sinds zijn debuut met 'Burnout' (1996) in het programma 'Reiziger in Muziek' is Toek Numan een veelgevraagd componist en schrijft hij voor diverse vooraanstaande musici en ensembles, waaronder Tomoko Mukaiyama, René Eckhardt, Calefax Rietkwintet, Orkest De Volharding, het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, het Noord Nederlands Orkest, het Doelen Ensemble ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2009   Bas Wiegers

Biografie Toek Numan

Sinds zijn debuut met 'Burnout' (1996) in het programma 'Reiziger in Muziek' is Toek Numan een veelgevraagd componist en schrijft hij voor diverse vooraanstaande musici en ensembles, waaronder Tomoko Mukaiyama, René Eckhardt, Calefax Rietkwintet, Orkest De Volharding, het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, het Noord Nederlands Orkest, het Doelen Ensemble en het Ricciotti Ensemble. Naast het componeren van concertmuziek houdt Toek Numan zich bezig met interdisciplinaire projecten en schrijft hij filmmuziek en muziek voor dans en theater. De laatste jaren houdt hij zich regelmatig bezig met kindervoorstellingen, onder andere in opdracht van Het Concertgebouw en De Doelen. Toek Numan zegt over zijn eigen werk: "In mijn werk zul je niet snel seriële technieken of vooropgezette strenge vormen aantreffen. Het schrijven gaat bij mij in de regel geheel intuïtief in z'n werk - ik vaar volledig op m'n oren en m'n fantasie.. Vanuit een enkele impuls komt een grotere beweging voort, en vanuit die beweging steeds zoekend naar de volgende stap ontstaat een verhaal. Harry Mulisch omschreef schrijven eens als een vorm van herinneren. Je haalt je iets voor de geest, als een herinnering, zo gedetailleerd mogelijk, en dan schrijf je het op".

1989 - 1990

Toek Numan, geboren op 26 augustus 1971 te Schagen, begint aan de studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

1990 - 1995

Toek Numan stopt met de studie muziekwetenschap om compositie te gaan studeren bij Geert van Keulen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met werken als 'Kooi' (1991) voor saxofoonkwartet, 'Cuisine Sauvage' (1992) voor viool en piano en 'Leaf by Niggle' (1995) voor symfonieorkest schrijft hij zijn eerste officiële composities.

Geert van Keulen

1996 - 1997

Toek Numan studeert af aan het Sweelinck Conservatorium en pakt zijn studie muziekwetenschap weer op aan de Universiteit Utrecht. In december maakt hij in het televisieprogramma 'Reiziger in Muziek' zijn debuut als componist. Bij die gelegenheid klinkt 'Burnout', geschreven in opdracht van de VPRO voor het ensemble Combustion Chamber. Numan schrijft de muziek voor de korte film 'Johnny' van Dylan de Jong en hij schrijft 'Tovertuin', op een gedicht van Hendrik de Vries, voor het Amsterdams Kwintet.

1999 - 2003

Toek Numan ontvangt de Aanmoedigingsprijs Muziek van de stad Amsterdam voor het voor het Asko Ensemble geschreven 'Il Giocoliere Errante' (1998). Hij krijgt diverse opdrachten zoals SpLit' (2000) voor Orkest de Volharding, 'Grande Ouverture - Cartoon no. 2' (2000) voor het Nederlands Blazers Ensemble, 'Maantuin' (2001) voor Amsterdam Sinfonietta en 'Drambak Trost' (2001) voor Calefax Rietkwintet. In 2001 componeert Numan de muziek bij de film 'Billy's bad' van regisseur Hidde Simons. Met choreograaf en regisseur David Lakein onderzoekt hij hoe verschillende kunstdisciplines elkaar aan kunnen vullen en met elkaar kunnen communiceren in de interdisciplinaire onderzoeksprojecten 'Tacheles' en 'Planet Hope'.

2004

Gestuurd door zijn interesse in de combinatie van diverse kunstdisciplines schrijft Toek Numan in opdracht van fluitiste Abbie de Quant 'Vier gedichten' voor zang, fluit en piano. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan schrijft hij voor het Amsterdams Kwintet 'Vijf gedichten uit Tovertuin' (2004) op gedichten van Hendrik de Vries.

2005

Het Nederlands Studenten Orkest speelt op zijn jaarlijkse tournee het in opdracht geschreven werk 'Écriture Automatique'. Voor ensemble SOIL schrijft Toek Numan muziek bij twee gedichten van Hagar Peeters: 'Vlaamse Ardennen & Hollandse Zondvloed' (2005). In opdracht van Het Concertgebouw schrijft hij muziek bij de kindervoorstelling 'Henkie', als onderdeel van het educatieve samenwerkingsproject 'Hemelse Herrie' met het Schönberg Ensemble.

2007 - 2009

Toek Numan schrijft de muziek bij de film 'Sextet' van Eddy Terstall. Daarnaast houdt hij zich steeds meer bezig met kinder- en jeugdvoorstellingen. Toek Numan vormt een hecht team met Margrith Vrenegoor, beeldmaker Peter Claassen en presentator Eric Robillard in de ontwikkeling van muziek en concept voor grootschalige jeugdconcerten. In opdracht van Het Concertgebouw bewerkt hij muziek voor 'Symfonie voor Angsthazen en Durfals', een voorstelling op basis van Modest Moessorgsky's 'Schilderijen van een Tentoonstelling', en 'Concert voor Duizend sterren', gebaseerd op George Bizets 'Carmen'. In opdracht van het Productiehuis Jeugdconcerten en De Doelen maakt hij de familievoorstelling 'De Kleine Kerstman' en in opdracht van de Magische Muziekfabriek schrijft en bewerkt hij muziek voor 'Een Raadsel voor Roosje', gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van André Sollie en Edward Elgars 'Enigma Variaties'. Voor de productie 'Amerika, America' van het Speeltheater in Edam componeert hij muziek waar ook Calefax aan meewerkt.

2010

In opdracht van de Magische Muziekfabriek schrijft en bewerkt Toek Numan muziek voor 'De Griezels', gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl en McMillans 'Into the Ferment'. Hij schrijft en bewerkt tevens muziek voor de succesvolle voorstelling 'Alice in Wonderland', een samenwerkingsproject van Orkater en Holland Symfonia. In opdracht van De Doelen schrijft hij muziek voor de kindervoorstelling 'Het Droevigeluidje'.

2011

Voor het project Wonderlijke Klanken in het Concertgebouw schrijft Toek Numan 'Het Reisbureau'. Voor het openingsconcert van de KinderMuziekweek in de Doelen componeert 'My Music Box Symphony' voor vier koperblazers, twee slagwerkers en 150 music box-spelers. In opdracht van het Orkest van het Oosten schrijft en bewerkt hij muziek voor de voorstelling 'Concert voor Rafiq', gebaseerd op Gustav Mahlers Eerste Symfonie. Voor het Amsterdams Bach Consort componeert Toek Numan 'Verdwenen in een leeg land' op gedichten van zijn vader, Karel C. Numan.

Discografie Toek Numan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Toek Numan

Audio/Video Toek Numan

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer