Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TONEELWERKGROEP PROLOOG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1964 - 1983

Genre

muziektheater, Nederlandstalig

Toneelwerkgroep Proloog

Toneelwerkgroep Proloog is een politieke muzikale theatergroep uit Eindhoven die zich inzet tegen uitbuiting en onderdrukking. Proloog wordt op 17 september 1964 opgericht door de Stichting Het Zuidelijk Toneel en de Stichting tot Bevordering van Goed Toneel. Het gezelschap maakt theater voor arbeiders, vrouwen, jongeren en actiegroepen, met onder meer ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1971   Peter Koene
1978   Bots

Biografie Toneelwerkgroep Proloog

Toneelwerkgroep Proloog is een politieke muzikale theatergroep uit Eindhoven die zich inzet tegen uitbuiting en onderdrukking. Proloog wordt op 17 september 1964 opgericht door de Stichting Het Zuidelijk Toneel en de Stichting tot Bevordering van Goed Toneel. Het gezelschap maakt theater voor arbeiders, vrouwen, jongeren en actiegroepen, met onder meer voorstellingen voor en door vrouwen zoals Spiegeling en Als We Maar Bevallen. Folkmuzikant Peter Koene werkt van 1976 tot en met 1983 mee als muzikant en liedjesschrijver. Hij maakt veel muziek op teksten van Jan Smeets. Grote producties van Proloog zijn onder anderen de kindervoorstelling De Overval Op Het Pakhuis en De Klucht Van Pierlala in samenwerking met Bert Spin van folkgroep Dommelvolk. Proloog speelt meerdere actieprogramma's, onder meer tegen kernenergie en kernbewapening. Leden van de groep maken in samenwerking met de Nederlandstalige rockgroep Bots de musical Barst (1978) en de muzikale theaterproductie Bots Rood Show (1979). Aan het stuk Wij Zijn Niet Af Te Koelen doet ook actrice Nellie Frijda mee. Pamflet Voor Het Leven is een muzikaal gedicht voor de vredesbeweging. Per 1 september 1983 stopt de subsidie van het Ministerie van WVC. Proloog neemt op 27 augustus afscheid met een manifestatie in en rondom hun gebouw aan het St. Trudoplein in Eindhoven.

Discografie Toneelwerkgroep Proloog

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Toneelwerkgroep Proloog

Audio/Video Toneelwerkgroep Proloog

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer