Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TONY NEEF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tony Neef

Periode

29-01-1961 - heden

Genre

musical, Nederlandstalig, schlager, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Your Votes

Tony Neef

Tony Neef staat vooral bekend als musicalster, maar maakt ook andere uitstapjes in de artiestenwereld. Zo heeft hij succes met de schlageract Heidi Und Die Heino's en brengt hij een solo-cd uit. Daarnaast wordt hij veel gevraagd als stem voor nasynchronisaties en schrijft hij liedteksten voor derden.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1995   Bill van Dijk
2001   Nurlaila
2003   Jenny Arean
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tony Neef

Tony Neef staat vooral bekend als musicalster, maar maakt ook andere uitstapjes in de artiestenwereld. Zo heeft hij succes met de schlageract Heidi Und Die Heino's en brengt hij een solo-cd uit. Daarnaast wordt hij veel gevraagd als stem voor nasynchronisaties en schrijft hij liedteksten voor derden.

In bezetting van

Heidi und die Heino's  

1985

Tot twee keer toe is Tony Neef (29 januari 1961) te zien in de Soundmixshow, in een vertolking van De Vieze Man en als Champaign.

1990

In september treedt Neef toe tot de theatergroep Jeans, waar hij tot 1995 deel van uitmaakt. Hij doet mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje Alles, maar komt niet verder dan de halve finale.

1991

Na een niet-voltooide opleiding Andragologie (Sociale Wetenschappen) in de jaren tachtig gaat Neef naar de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum, waar hij in 1991 afstudeert.

1992

Dit jaar bereikt Tony Neef wel de finale van het Nationaal Songfestival. Samen met Hella Koffeman zingt hij het duet Nooit Geweten.

1994

In On The Air, een theatershow over de radio rond de Tweede Wereldoorlog, is Neef zanger en acteur.

1995

Neef maakt zijn musicaldebuut in Evita. Hij is understudy voor Bill van Dijk. Deze wordt ziek en Neef staat vier keer in de rol van Che Guevara op het podium.

Bill van Dijk

1996

Het jaar waarin Neef doorbreekt als musicalartiest dankzij zijn rol van Chris in Miss Saigon. De populaire musical loopt tot juli 1999. Samen met Laura Vlasblom zingt Neef de titelsong voor het eerste seizoen van Goudkust.

Laura Vlasblom

1998

Naast zijn leven als musicalster probeert Neef een zangcarrière op te starten. Hij brengt de single Mijn Gebed uit.

1999

Neef vertolkt de rol van advocaat Billy Flynn in Chicago. Hij brengt de cd Nooit Verwacht uit, waar nog twee singles uit voortkomen: het titelnummer en Een Gevoel Van Geluk. Henk Temming en Sander van Herk produceren het album en Jan Rot levert een bijdrage door de Take That-hit Back For Good te vertalen in Nooit Meer Terug. Op Hoe Kon De Zon Weer Onder Gaan, een vertaling van Elton Johns Don't Let The Sun Go Down On Me gaat Neef in duet met Paul de Leeuw. Het blijft allemaal echter relatief onopgemerkt en Neef blijft in de ogen van het grote publiek een echte musicalster.

Henk Temming Jan Rot Paul de Leeuw Sander van Herk

2001

Vanaf september is Neef te zien in de musical Titanic, die een jaar loopt. Daarnaast leeft hij zich uit in de rol van travestiet Frank in Rocky Over The Rainbow, een musical waarin de Rocky Horror Show en The Wizard Of Oz samenkomen. Op de single Nu Of Nooit van Guus Meeuwis, die verschijnt als gezamenlijke actie van de Stichting Nationale Boomfeestdag en Stop Aids Now, is Tony Neef een van de vele gastmuzikanten. De cd Nooit Verwacht levert nog één single op: Stil.

Guus Meeuwis

2002

Als Albert Verlinde in RTL Boulevard meldt dat de schlager een comeback beleeft, haakt Tony Neef hierop in door samen met mede-musicalartiesten Brigitte Nijman en Rolf Koster Heidi Und Die Heino's op te richten. Ze brengen een cover van Ich Bin Wie Du uit. Het trio krijgt veel aandacht van de media. Heidi Und Die Heino's maken een compilatie van diverse Duitse schlagerhits waarmee ze regelmatig optreden. Vanaf september is Neef te zien in de musical Saturday Night Fever, in de rol van DJ Monty.

Heidi und die Heino's

2003

In december gaat Telkens Weer Het Dorp in première, een hommage aan de teksten van Friso Wiegersma. Jenny Arean, Joke de Kruijf, Marnix Kappers en Tony Neef zijn de vertolkers. Het theaterprogramma reist vijf maanden lang door Nederland. Ronnie Tober zit veertig jaar in het artiestenvak en brengt daarom de jublieumsingle Well Did You Ever uit, waarop hij een duet zingt met Neef.

Friso Wiegersma Jenny Arean Ronnie Tober

2004

Simone Kleinsma maakt een show met liedjes van Doris Day, die ook op een live-cd verschijnt. Neef zit in het achtergrondkoor, samen met Willem Nijholt, Stanley Burleson en Carlo Boszhard.

2005

Neef speelt een hoofdrol in de musical Sweet Charity. Daarnaast is hij wederom van de partij bij het Nationaal Songfestival. Samen met Laura Vlasblom, Brigitte Nijman en Stefan Stephanou vormt hij de gelegenheidsgroep Airforce, die een tweede plaats weet te behalen achter Glennis Grace. Het lied dat ze brengen, How Does It Feel, is geschreven door Johnny Logan. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, dat ook initiatiefnemer is van het liedje How Does It Feel, maakt een voorstelling ter ere van 50 jaar Songfestival. Neef behoort samen met Johnny Logan, Laura Vlasblom, Brigitte Nijman en Stephen Stephanou tot de solisten. Neef is te vinden in de cast van de voorstelling Hommage Aan Het Nieuwe De La Mar Theater. Het trio Heidi Und Die Heino's begint ook een ander project: Your Votes. Onder deze naam brengen zij de single May We Have Your Votes Please uit en treden op met een songfestivalmedley.

Glennis Grace Laura Vlasblom

2006

Ter ere van het 25-jarig bestaan van Purper maakt Frans Mulder een jubileumshow, Purper 100. Neef heeft een vaste plek in de cast. Neef krijgt een Musical Award nominatie voor de rol van Oscar in Sweet Charity in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol. Voor de cd Heb Ik Vandaag Al Gezegd van Willeke Alberti schrijft Neef de teksten 't Regent, Wat De Wereld Mist en Met Eén Woord Van Jou. Op laatstgenoemde zingt hij zelf mee. Ondanks de samenwerking trekt Neef zich terug uit de musical Willeke.

Willeke Alberti

2007

Neef is vanaf augustus te zien in Musical To The Max, een show met musicalhoogtepunten. Jij Bent Zo, geschreven door Tony Neef en gezongen door Jeroen van der Boom, bereikt de eerste plaats in de Belgische en Nederlandse hitlijsten.

2008 - 2009

Vanaf juni 2008 zingt Tony Neef in de theaterproductie Les Misérables in het nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. De laatste voorstelling is op 22 februari 2009. Neef levert de tekst voor het nummer Jammer Maar Helaas op de cd Passie (april 2009) van Ruth Jacott. Hij schrijft ook teksten voor Antje Monteiro, Robert Leroy, Kevin Florijn, de Drentse zanger Bert Kamping, Wolter Kroes en Erikah Karst.

Ruth Jacott

2010 - 2011

Musicalster Maike Boerdam zet het duet Allerlaatste Nacht met Tony Neef op haar album Dichtbij Broadway (2010). Het lied is een Nederlandstalige bewerking van Last Night Of The World uit de musical Miss Saigon, vertaald door Seth Gaaikema. Een van de liedjes waar Tony Neef de tekst voor schrijft is Over, de single die zanger Tim Douwsma in september 2011 uitbrengt. In het theaterseizoen 2011/2012 is Tony Neef met Jenny Arean, Maaike Widdershoven en Joel de Tombe te zien in Vroeger Of Later, een hommage aan Robert Long.

Jenny Arean Robert Long

2013

Tony Neef gaat vanaf oktober de titelrol spelen in een muzikale theatervoorstelling over het leven van Wim Sonneveld, geproduceerd door Albert Verlinde Entertainment.

Wim Sonneveld

Discografie Tony Neef

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tony Neef

Audio/Video Tony Neef

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer