Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TONY OVERWATER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tony Overwater, jaren '90

Periode

24-03-1965 - heden

Genre

contrabas, jazz

Online

Officiële website

Tony Overwater

Tony Overwater ontwikkelt zich na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als een veelzijdig bassist en componist. Met eigen ensembles en als onderdeel van groepen, zoals het trio van saxofonist Yuri Honing, speelt hij neobop en vrije improvisaties. Overwater schrijft muziek voor zwijgende films en maakt filmische ...
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas

Biografie Tony Overwater

Tony Overwater ontwikkelt zich na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als een veelzijdig bassist en componist. Met eigen ensembles en als onderdeel van groepen, zoals het trio van saxofonist Yuri Honing, speelt hij neobop en vrije improvisaties. Overwater schrijft muziek voor zwijgende films en maakt filmische muziek met het project Motion Music. Hij verdiept zich in Arabische muziek en is betrokken bij meerdere muziektheatervoorstellingen voor kinderen. In 1989 krijgt hij de Podiumprijs en in 2002 de Boy Edgar Prijs.

In bezetting van

Jungle Boldie   contrabas

1965 - 1983

De eerste muzikale herinnering van Tony Overwater (Rotterdam, 24 maart 1965) is dat hij achter het orgel zit van zijn grootvader, een zeeman uit Scheveningen die ook viool speelt. Overwater krijgt van hem een kleine gitaar en een eigen orgeltje. Hij luistert als tiener het liefst naar popmuziek van Bob Marley, Queen en The Police. Bassist Sting van The Police inspireert hem om zelf basgitaar te gaan spelen. Met bevriende muzikanten speelt hij eerst in een popband totdat hij met een drummer speelt die zoon is van een jazzmusicus. Rond zijn zeventiende beschouwt Overwater Stanley Clarke en Eddie Gomez als zijn muzikale helden. Hij stapt over op contrabas en gaat een jaar later studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1984 - 1989

Tony Overwater krijgt op het conservatorium les van onder anderen John Clayton, Dave Holland en Charlie Haden en maakt net zoals elke studerende bassist kennis met de muziek van Ray Brown, de godfather van de contrabas. Er ontstaat een hechte vriendschap met studiegenoten Maarten Ornstein (tenorsax en basklarinet) en Wim Kegel (drums). Ze vormen een trio dat door de jaren heen optreedt onder verschillende namen, te beginnen als het Maarten Ornstein Trio. In 1989 treedt Overwater op met zijn neobopgroep Scapes. De bezetting bestaat uit Maarten Ornstein, Ben van den Dungen (tenorsaxofoon en sopraansaxofoon), Erik Doelman (piano) en Hans Verdoorn (drums). In hetzelfde jaar krijgt de bassist de Podiumprijs die Stichting Jazz in Nederland (SJIN) in die periode jaarlijks uitreikt aan de meest veelbelovende jazzmuzikant. Hij gaat in 1989 ook op tournee met drummer Sunny Murray en tenorsaxofonist en basklarinettist David Murray. Met deze twee Amerikaanse muzikanten, die overigens geen familie van elkaar zijn, brengt hij enkele cd's uit, zoals A Sanctuary Within (1992).

1990 - 1999

Tony Overwater, jaren '90 Begin jaren negentig wordt Overwater lid van het trio van saxofonist Yuri Honing. Verder is hij actief in het Speed Of Light Quartet (met altsaxofonist Byron Popo en pianist Marc van Roon), Zut Alors! (met de blazers Angelo Verploegen, Michael Moore en Jasper Blom), de Gene Carl Band en het trio DelFerro/Overwater/Paeffgen. Tony Overwater componeert in 1992 nieuwe muziek bij de klassieke zwijgende sciencefictionfilm Metropolis (Fritz Lang, 1927). In 1994 begeleidt hij met zijn kwartet documentaires van Joris Ivens. Ivens weduwe kan het eerbetoon niet waarderen en verbiedt de projectie van de films. Overwater en zijn groep improviseren daarna in het programma Cinema Pur bij onder meer surrealistische films van Man Ray en de Franse regisseuse Germaine Dulac. De bassist laat met zijn volgende project Motion Music de films weer los en maakt naar eigen zeggen zelf een film met muziek. Hij levert composities voor documentaires van Brigit Hillenius en voor dansvoorstellingen van choreografe Anouk van Dijk, met wie hij ook live optreedt, en het Scapino ballet. Samen met pianiste Sylvie Courvoisier en slagwerker Joshua Samson speelt hij vrije improvisaties. Met het project Tony Overwater's V voert hij naast eigen stukken muziek uit van Joni Mitchell, gezongen door Fay Claassen en met violist Oene van Geel als speciale gast.

2000 - 2002

In 2000 componeert Tony Overwater voor het eerst muziek bij de verhalen van de Haagse kinderboekenschrijver Max Velthuijs (1923-2005) over het personage Kikker. De VPRO-televisie zendt een optreden uit waarbij Overwater Velthuis begeleidt terwijl de auteur zijn verhalen voorleest. De twee gaan in 2002 op tournee waarbij ze ook het North Sea Jazz Festival aandoen. Hun samenwerking levert twee cd's op met kikkerverhalen. Het album Kikker Swingt krijgt een gouden plaat. Overwater maakt het album Op (2001) als trio met zijn maatjes Ornstein en Kegel. De cd van het Tony Overwater Trio is een ode aan bassist Oscar Pettiford (1922-1960). Ack van Rooyen (bugel, trompet) en Ernst Reijseger (cello) leveren gastbijdragen. Het project levert het trio een Edison op. In 2002 wordt bekend gemaakt dat Tony Overwater de Boy Edgar Prijs krijgt. De feestelijke uitreiking vindt in januari 2003 plaats in het Bimhuis.

2003 - 2007

De bassist verdiept zich in Arabische muziek naar aanleiding van de tournee met Yuri Honing door Syrië en Libanon in 2001 en de serie concerten van Honing met enkele musici uit het Midden-Oosten onder de titel The Orient Express. De bassist ontdekt de uitgebreide expressiemogelijkheden van de kwarttonen die in Arabische muziek gebruikelijk zijn. Ze geven hem de muzikale uitbreiding waar hij naar op zoek is. Een van de Arabische muzikanten met wie hij dankzij de optredens in contact komt is de Libanese zangeres Rima Khcheich. Overwater en Khcheich treden regelmatig samen op, begeleid door onder meer Maarten Ornstein, Joshua Samson en Maarten van der Grinten, en brengen twee cd's uit. Het Tony Overwater Trio werkt in 2005 voor het eerst samen met het rietkwintet Calefax. In dit project staan de Far East Suite en de River Suite van componist en bandleider Duke Ellington centraal. De twee groepen touren onder meer door het Midden-Oosten en India. Hun gezamenlijke album wordt genomineerd voor een Edison.

2008 - 2016

Rond 2008 komen Overwater, Ornstein en Kegel weer bij elkaar, ditmaal als het trio Jungle Boldie. De bandnaam is een Haagse verbastering van een term uit de Indiase muziek die vertaald kan worden als 'gelijkwaardig samenspel van twee of meerdere muzikanten'. Het trio speelt geheel nieuw repertoire waarbij de muzikanten op een speelse manier constant op zoek zijn naar vernieuwing. Van Jungle Boldie verschijnt in februari 2010 een album bij Turtle Records. Om De Oude Wereldzee (2015) van het Tony Overwater Ensemble bevat muziek die de bassist heeft geschreven voor de gelijknamige televisieserie van de IKON over de wereldreis die politicus Abraham Kuyper ondernam in 1905. In de composities zijn invloeden uit vele windstreken verwerkt. Het internationale ensemble is samengesteld uit musici uit Nederland, Duitsland, Palestina en Griekenland met Rosanne Philippens (viool), Nizar Romana (ud), Michalis Cholevas (tarhu), Maarten Ornstein (klarinet), Rembrandt Frerichs (piano, harmonium) en Ruven Ruppik (percussie). Overwater is betrokken bij meerdere muziektheatervoorstellingen voor kinderen, voor het Concertgebouw, organisatie Orkaan en met singer-songwriter Lotte van Dijck. Daarnaast houdt zich bezig met muziekeducatie voor kinderen.

Discografie Tony Overwater

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tony Overwater

Audio/Video Tony Overwater

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer